Jucatorii Unirii Dej au apelat la o metoda interzisa de regulamente pentru a castiga venituri suplimentare, desi au toate ratele din contract si primele la zi. Acestia au jucat la agentii de pariuri sportive si ar fi castigat, potrivit unor surse din club, sume impresionante.

Antrenorul Unirii Dej, Dorel Muresan, a auzit ca jucatorii sai sunt specialisti in pariuri sportive. Tehnicianul ne-a dezvaluit ca a auzit prima data de asemenea practici dupa partida pierduta de formatia sa, pe propriul teren, in fata celor de la CFR Timisoara, scor 1-4, joc ce a contat pentru etapa a XII-a si s-a disputat pe 15 octombrie 2006.

Am auzit si eu dupa meciul cu Timisoara (CFR Timisoara-n. red.), dar sincer nu stiu, nu ii controlez. Am inteles ca asta (pariurile sportive-n. red.) e o boala acuma parca pentru toti, a spus Dorel Muresan. Antrenorul s-a ferit sa nominalizeze care dintre propriii jucatori a investit la pariurile sportive. Poate joaca toti, nu joaca toti.

Nu cred ca au influentat jocurile ca si in Italia sau Ungaria. Ar fi o retea asta deja, ne-a mai spus Muresan. Tehnicianul lanternei rosii a auzit, insa, de sumele astronomice castigate de jucatorii Unirii Dej.

Stiti, astea sunt zvonuri. Si eu am auzit trei, unii zic patru sute de milioane (de lei vechi-n. red.). Asta am auzit si eu. S-a zis si ca s-ar fi castigat. Eu nu pot sa acuz pe cineva cand nu am dovezi, dar am auzit si eu. Unii zic patru sute de milioane, altii au zis 500 de milioane. De aceea zic ca cifrele astea oscilau de la o suma la alta. Sigur, lumea e rea.

Fiecare e liber sa joace, a afirmat antrenorul Dejului, care a recunoscut faptul ca stia de faptul ca pariurile sportive sunt interzise in primele trei ligi din Romania.

Si reprezentantul in Consiliul de Administratie al Unirii Dej din partea CFR Cluj, Iustin Balaj, a auzit de practicile jucatorilor. Eu nu am dovada, dar am auzit. Nu pot sa-l controlez pe fiecare unde joaca, ce joaca. Nu-l monitorizez eu pe fiecare ce face in viata lui privata. Poti sa-i interzici asa ceva? Nu stiu, nu am nici o dovada daca au jucat sau nu au jucat. Am auzit si eu prin oras, pe aici, ne-a declarat Balaj.

Tarlea a recunoscut pe jumatate, Stef a negat

Razvan Tarlea a evoluat in turul de campionat intr-o singura partida pentru CFR Cluj si, in urma scandalului cu noptile pierdute prin baruri alaturi de Dumitru Mitu, a fost retrogradat pe termen nelimitat la Unirea Dej. In aceasta iarna, fundasul stanga a fost transferat de Poli Iasi.

Contactat telefonic, Razvan Tarlea a recunoscut faptul ca joaca la pariuri, insa a negat informatiile conform carora ar fi pariat chiar pe jocurile Unirii Dej. Eu nu am jucat niciodata la pariuri pe Dej sau pe CFR. Am jucat pe alte meciuri.

Stiu ca nu e voie, dar spune-mi si mie un jucator din Romania care nu joaca. In proportie de 80%, toti joaca la pariuri. Nu s-a jucat pe meciurile noastre. Cu Dejul nu stiai cum e, castigi, pierzi sau faci egal. Au fost multe meciuri pierdute pe greseli personale. Fiecare greseste, numai problema e sa nu gresesti in fiecare meci. Si Stef a gresit la un meci cu Timisoara, ne-a spus Tarlea.

In schimb, fostul sau coleg, portarul Emil Stef, a negat cu vehementa cum ca ar fi jucat la pariuri, dar ne-a dezvaluit ca, in trecut, si-a mai investit si el banii in astfel de practici.

Nu sunt un amator de pariuri. Am jucat o data sau de doua ori, dar mai demult, a spus Stef. Ceilalti jucatori despre care se vorbeste in aceste pariuri ilegale, Dumitru Mitu si Gabriel Bacnean, nu au putut fi contactati pentru a-si exprima pozitia.

Cu toate ca are unul din cele mai valoroase loturi din Seria Vest a Ligii a II-a, Unirea Dej a incheiat turul de campionat pe ultima pozitie in clasament. Evolutiile oscilante de la un meci la altul au si o explicatie.

Fotbalistii au jucat la agentiile de pariuri sportive care permit parierea meciurilor din liga secunda si, potrivit antrenorului lor, exista posibilitatea ca pe unele bilete sa fi fost jucate si propriile meciuri. O banala gafa a unui jucator, a carui scuza poate fi si la altii mai mari li s-a intamplat, poate schimba soarta unui meci.

Totusi, acele banale gafe de pe teren le-ar fi adus mai multor uniristi venituri care, dupa unele surse, ajung chiar pana la 500 de milioane de lei vechi.

In regulamentul Federatiei Romane de Fotbal este prevazut faptul ca jucatorii, antrenorii si conducatorii din primele trei ligi de fotbal ale Romaniei nu au voie sa parieze la agentii de specialitate.

Meciurile suspecte si jucatorii implicati

Cele mai multe suspiciuni planeaza asupra partidei Unirea Dej-CFR Timisoara (1-4). La respectivul joc, Dumitru Mitu a irosit o lovitura de pedeapsa, Tarlea a fost eliminat, iar Stef a gafat monumental la doua dintre reusitele timisorenilor. Inaintea acelei etape, Unirea Dej ocupa pozitia a XV-a in clasament, iar CFR Timisoara, pozitia a XVI-a.

La astfel de partide, de regula, castigurile depasesc dublul sumei investite si ar fi reprezentat un prilej perfect pentru mai multi jucatori ai Unirii Dej sa stranga bani frumosi.

Printre numele de jucatori vehiculate se regasesc Emil Stef, Razvan Tarlea, Dumitru Mitu sau Gabriel Bacnean. Aceasta nu este singura partida la care jucatorii Unirii Dej sunt suspectati de conducerea clubului ca ar fi pariat pe propriile meciuri.

O alta infrangere neasteptata a fost cea cu CSM Ramnicu Valcea, cand oltenii s-au impus cu 2-1 chiar la Dej, joc la care o eventuala infrangere a dejenilor a avut din nou o cota foarte buna la casele de pariuri.

In runda a X-a, Unirea Dej a fost protagonista unui alt rezultat surprinzator la acea vreme. Dejenii ocupau inaintea etapei pozitia a XII-a in clasament, iar Building Vanju Mare, ultimul loc. Totusi, oltenii s-au impus fara probleme chiar pe malul Somesului.

Pariatul, interzis pentru fotbalisti

Federatia Romana de Fotbal a dat publicitatii o declaratie tip, la inceputul sezonului, pe care toti oficialii, antrenorii si jucatorii au fost nevoiti sa o semneze. Prin respectivul document, toti oficialii, conducatorii, antrenorii, jucatorii sau finantatorii echipelor din primele trei ligi declarau oficial ca nu vor avea nici o legatura cu jocurile de pariuri sportive.

Declar ca nu voi participa la nici un joc de noroc (pariuri etc.) ce are legatura directa sau indirecta cu intrecerile la care iau parte.

Sunt, totodata, raspunzator ca nici un membru al familiei mele sa nu desfasoare asemenea activitati, se arata in respectivul document. De asemenea, Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF) interzice ca orice persoana implicata direct intr-un club de fotbal sa joace la pariuri sportive. Din pacate, la casele de pariuri din Romania, biletele nu sunt nominale.

Numele trebuie comunicat doar in momentul in care castigurile depasesc o anumita suma, dar si acest aspect poate fi evitat daca se joaca mai multe bilete pe acelasi meci (aceleasi meciuri) si pe fiecare se pariaza o suma mica, de exemplu 50 de lei. Astfel, castigul total ramane acelasi, dar castigul pe bilet este mic, iar numele castigatorului ramane confidential.

Si Paszkany a auzit

Principalul finantator al CFR Cluj, Arpad Paszkany, a auzit, la randul sau, despre practicile mai putin cinstite ale jucatorilor de la echipa satelit. Am auzit la nivel de zvonuri, nu am certitudini sau dovezi. Pe cine atata il duce mintea si profesionalismul, inseamna ca si-a atins apogeul carierei in Divizia B. Nu stiu decat din zvonuri.

Sunt acasa foarte putin si nu am timp sa fac pe comisarul sau pe politistul, sa ma uit daca joaca sau nu la pariuri. Daca legea nu le interzice atunci inseamna ca este legal.

Nu este moral si in multe tari nu e legal sa joci la pariuri meciurile unde esti implicat ca jucator. Organele abilitate trebuie sa cerceteze si, pe cine il prind, trebuie sa aplice legea asa cum e ea, ne-a spus Paszkany.