Inspectoratul de Stat in Constructii Cluj (ICC) a amendat doar unul dintre cei 31 de beneficiari ai Ansamblului rezidential in centrul de cartier din strada Colonia Borhanci cu doar 1500 de lei pentru inceperea lucrarilor fara autorizatie. Din punct de vedere legislativ, Primaria poate amenda ceilalti 30 de beneficiari, insa nu pare decisa sa o faca.

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) beneficiarilor Sabau Dinu si Dambeanu Simona pentru construirea unui ansamblu rezidential pe strada Colonia Borhanci. Consilierii locali au aprobat acest PUD fara a mai amenda beneficiarii, care au inceput inca din toamna lui 2006 constructia ansamblului fara detinerea autorizatiei de construire.

Primaria nu-i mai poate amenda

Conform legii nu pot fi amendati decat o singura data. Cei de la Compartimentul Urbansim ne-au transmis ca au fost deja amendati de ICC. Deci Primaria nu-i mai poate amenda, justifica atitudinea Primariei purtatorul de cuvant Raimonda Boian. In dosarul depus la Serviciul Urbanism se afla un extras de carte funciara care cuprinde lista completa a celor 31 de beneficiari.

Este de competenta corpului de control al aceluiasi Serviciu Urbanism sa amendeze beneficiarii.

De ce nu au fost amendati si restul beneficiarilor am incercat sa aflam din nou de la Raimonda Boian, dar am primit acelasi raspuns prin care se mentioneaza ca Serviciul Urbanism nu poate aplica aceeasi amend` aplicata in prealabil de Inspectoratul de Stat in Constructii Cluj, care i-au amendat primul cu suma de 1500 de lei in 5 octombrie 2006, obligandu-i pe beneficiari sa intre in legalitate.

Inspectorul Sef al ICC, Ioan Berchisan, a confirmat informatiile referitoare la amendarea singurului beneficiar declarat:

Constructorul SC Bonacord SRL a declarat ca este un singur beneficiar, Sabau Dinu Florin, iar cele 4 fundatii erau necesare realizarii organizarii de santier.

Irimies se afla la a treia amenda

Printre proprietarii-beneficiari se remarca Jakab Francisc si Ioan Irimies, personaje cunoscute pe piata imobiliara clujeana care, prin nedeclararea lor la Serviciul Urbanism, au evitat amenda de 100 000 de lei si aducerea in instanta pentru demolare, sanctiuni care ar fi fost aplicate de Consiliul Local (CL) Cluj. Legea permite ca fiecare beneficiar in parte sa fie amendat.

Din cei 31 de beneficiari, excluzandu-l pe cel amendat, restul de 30 sunt la mana Primariei.

Unul dintre beneficiarii acestui ansamblu rezidential desfasurat pe o suprafata de 9900 mp este Ioan Irimies, un cunoscut investitor care se afla la a treia amenda pentru ridicarea unei constructii fara autorizatie.

Daca anul trecut Irimies era amendat de CL cu 100 000 de lei si obligat in instanta sa demoleze doua etaje pentru un bloc ridicat pe strada Negoiu, anul acesta Irimies si partenerii au beneficiat de clementa CL Cluj.

Inspectorul-sef al ICC a admis posibilitatea de aplicare a unor noi amenzi, dar asta numai dupa ce se va elibera autorizatia de construire de catre Primarie, iar acele amenzi vor fi aplicate numai beneficiarilor trecuti nominal pe autorizatie.