Sedinta Consiliului Judetean de joi se anunta una cu spirite incinse. Pe ordinea de zi apare un proiect de hotarare privind schimbarea institutiei care administreaza cladirea de pe Baritiu 5, actualul sediu al Bibliotecii Judetene Astra.

Este pentru prima oara in ultimii 13 ani cand solicitarea directorului Complexului National Muzeal (CNM) ASTRA, Corneliu Bucur, de a schimba administratorul cladirii amintite, ajunge sub forma de proiect in fata consilierilor judeteni.

Deocamdata, pe site-ul Consiliului Judetean (CJ) este trecut numai titlul de „Proiect de hotarare privind dreptul de administrare asupra imobilului situat in Sibiu str. G.Baritiu nr.5”, fara ca respectivul document sa aiba o forma clara asupra a aceea ce se intentioneaza printr-o astfel de propunere normativa.

Potrivit lui Corneliu Bucur, prin respectivul proiect se propune trecerea in administrarea CNM ASTRA a cladirii care ar urma sa adaposteasca fondul istoric de carte al Bibliotecii judetene, Birourile Asociatiunii, redactia Revistei Transilvania si o parte din patrimoniul CNM ASTRA. In caz de esec, Bucur ameninta cu instanta.

Corneliu Bucur a inaintat conducerii CJ Sibiu un dosar cu documente istorice, dintre care unele chiar si din 1897, prin care sa demonstreze consilierilor judeteni ca nu Biblioteca Judeteana este proprietarul de drept al cladirii din Parcul ASTRA.

"Sunt documente explicite, cum ar fi discursul din 1905 de la inaugurarea cladirii in care se vorbeste de 28 de ori despre faptul ca destinatia acelui imobil este de Muzeu. Am obtinut acordul Ministerului Culturii pentru ca acest imobil sa fie restituit Complexului National Muzeal ASTRA.

Am primit acordul in unanimitate al Comisiei nationale a muzeelor, pentru a indrepta aceasta nedreptate comunista. Sa vad cine din Consiliul Judetean se ridica impotriva acestei nedreptati”, a declarat Corneliu Bucur.

Acesta a depus la dosarul sedintei si un protocol din 1994 semnat intre CNM ASTRA si CJ, prin care se decide ca la momentul construirii unui nou sediu pentru Biblioteca judeteana, cladirea istorica din Parcul Astra sa intre in administrarea CNM ASTRA.

Scantei de scandal

La ultima sedinta a Consiliului Judetean, consilierul judetean Ioana Blaga Frunzescu a criticat in termeni duri demersul lui Corneliu Bucur. „Nu ma impresioneaza doamna Blaga. Oricum, ea nu intelege ce se intampla. Si asta este o problema: consilierii judeteni si presa nu se documenteaza asupra istoricului acestei cladiri.

Eu am facut in 16 ani doua muzee ale sasilor, iar cand vine vorba de un muzeu romanesc, vedeti ce se intampla”, a adaugat Bucur. De cealalta parte, directorul Bibliotecii judetene Astra, Ion Onuc Nemes, sustine ca lucrurile sunt clare.

Nemes: "Spatiul e in administrarea noastra”

Directorul Bibliotecii judetene Astra nu stia, ieri, la pranz, continutule exact al proiectului ce va fi discutat in sedinta CJ programata pentru joi dimineata. „Din punctul meu de vedere, lucrurile s-au limpezit. Sediul actual ramane in administrarea noastra, iar noul sediu de dezvoltare, la fel.

Din martie vom incepe mutarea unor departamente ale Bibliotecii, urmand ca in actualul sediu sa ramana o biblioteca in stil clasic-academic”, a declarat Nemes.

"Eu nu am de ce sa fiu ingrijorat, oricum eu nu decid. Consilierii si conducerea CJ stiu foarte bine istoricul cladirii si nu vreau sa angajez nici o polemica”, Ion Onuc Nemes

"In cazul in care pierd, dau in judecata CJ si Biblioteca. Voi face din acest subiect un punct si pe agenda institutiilor culturale europene”, Corneliu Bucur