Sibiul e plin de soferi care n-au habar de legislatia rutiera. Exact asta reiese din datele statistice care arata ca de la 1 decembrie, de cand a fost introdus noul cod rutier, Sibiul are cu 576 mai putini soferi. Ieri la examenul de redobandire a permisului s-au prezentat doar 52 de conducatori auto ramasi fara permis insa doar 7 au reusit sa plece cu el acasa.

Soferii ramasi fara permis s-au bazat pe experienta la volan sau pe faptul ca nu e prima data cand dau acest examen, dar nici una dintre variante nu le-a fost de folos soferilor deveniti pietoni. Au ramas fara carnet fie pentru ca au depasit in locuri nepermise, au depasit viteza legala, nu au acordat prioritate sau pentru ca s-au urcat la volan dupa ce au baut alcool.

Trec la doua roti

Ieri la examen, mai in gluma, mai in serios, multi dintre ei au afirmat ca nu e nici o graba si daca tot nu e zapada pot merge fara probleme si cu bicicleta, nu numai cu masina. "Avem tot timpul din lume sa il luam, nu trebuie sa ne grabim, putem merge si cu bicicleta, doar e vreme frumoasa" , spunea linistit un sofer ramas fara permis.

Oameni care n-au mai dat un examen de peste 20 de ani, nu prea au luat in serios aceasta incercare. E prima data cand raman fara permis de cand ma stiu. Am permisul de 20 de ani. Acum sper ca experienta la volan ma va ajuta", spune un altul. "Nu am prea invatat, am rasfoit doar. De fapt nici macar nu am gasit noul cod si am rasfoit doar o brosura cu principalele modificari.

Ma bazez pe experienta", credea un alt sofer lipsit de noroc. Experienta la volan nu a fost de partea lor la examen. Din 52 de participanti doar 7 oameni au redevenit de ieri, din nou soferi.

N-au habar

Politia crede ca acesta este si motivul pentru care la nivelul judetului Sibiu au loc accidentele rutiere. "De la intrarea in vigoare a noului cod rutier pana in prezent s-au retinut in vederea suspendarii 576 permise.

Slaba pregatire a conducatorilor auto referitoare la cunoasterea teoretica a normelor rutiere se reflecta si in numarul mare de evenimente rutiere cu victime sau numai cu pagube materiale, care se produc pe raza judetului Sibiu", spune subinspectorul Bogdan Maxim, de la Serviciul Politiei Rutiere din Sibiu.

Sibienii care vor sa mai fie soferi au o noua sansa saptamana viitoare, insa doar daca se vor pune cu burta pe carte.

"Avem tot timpul din lume sa il luam, nu trebuie sa ne grabim, putem merge si cu bicicleta, doar e vreme frumoasa" , spune linistit un sofer ramas fara permis.