Programul de astazi al Capitalei Culturale aduce un excelent film documentar romanesc, “Facatorul de minuni”, la Studioul Astra Film, dar si un concert live special cu Lucian Fabro Trio & Guests, in Imperium. Din program nu puteau lipsi nici proiectele Complexului National Muzeal Astra, “Sibiu, tinutul meu natal” si expozitia “Tezaure Umane Vii”.

“Sibiu, tinutul meu natal”, publicatie virtuala internet, site: www.sibiulmeu.ro, desfasurare continua

Proiectul “Sibiu, tinutul meu natal”, desfasurat de CNM Astra este unul multimedia, o publicatie on line adresata romanilor din toata lumea. Prin site-ul de internet www.sibiulmeu.ro, institutia muzeala sibiana isi propune sa apropie diaspora din Sibiu si din Romania de valorile si traditiile romanesti pe care le-au lasat in urma.

Tot prin acest proiect, in lunile ce urmeaza, CNM Astra va organiza la Sibiu o intalnire a disporei romanesti, prilej cu care acestia vor lua din nou contact cu arta traditionala populara romanesca.

Expozitie “Tezaure Umane Vii”, Complexul National Muzeal Astra, Casa Hermes, Piata Mica, ora 10:00

“Tezaure Umane Vii” este expozitia unui proiect mai amplu prin care se incearca revitalizarea culturii si traditiilor populare din Romania. Si pentru ca in spatele traditiilor sunt oamenii care le duc mai departe, proiectul aduna la Sibiu mari mesteri populari din toata tara care isi doresc sa transmita generatiilor viitoare mestesugurile si traditiile pe care doar ei le cunosc.

Realizarile din anii precedenti ale micilor mesteri si ale indrumatorilor lor pot fi vazute in aceasta expozitie. “Tezaure Umane Vii” este un eveniment care a primit pentru desfasurare sprijinul si acordul UNESCO.

“Facatorul de minuni”, realizat de Catalin Stefanescu, Romania, 2002, Studioul Astra Film, ora 14:00

Pe Catalin Stefanescu si povestea pe care o prezinta el in filmul “Facatorul de minuni” ati mai avut ocazia de a ii vedea la televizor, la “GARANTAT 100%”. Pe scurt, Ioan Mates este facatorul de minuni. Cu multi ani in urma acesta a ales sa se mute intr-o padure, departe de lume. Aici, dupa orice schita sau model, el este capabil sa realizeze arme de foc.

Aceste arme au ramas din tinerete pasiunea lui de capatai. Acum, sta singur, citeste carti vechi, sau orice carti gaseste, construieste arme si vorbeste in versuri. Practic, in singuratatea si lumea lui, Ioan Mates se afla undeva intre vis si realitate.

Caffe Jazz, concert live cu Trio Fabiano & Guests, Imperium Pub, Strada Nicolae Balcescu, ora 20:30

Muzica jazz si de calitate va fi cuvantul de ordine anul acesta in Imperium Pub. In fiecare seara, fie ca este vorba de Lucian Fabro, Cipi Muntiu sau un invitat special, aici intotdeauna veti gasi o muzica buna si o atmosfera familiala. Mai mult, o data pe luna, un concert master va aduce aici nume mari ale genului, precum Johnny Raducanu, Teodora Enache, Berti Barbera si altii.