Noul sef al CSM, Anton Pandrea, a activat timp de doi ani, la inceputul anilor ‘80, ca atasat diplomatic in Ministerul de Externe, insa, potrivit unor surse din zona serviciilor secrete, ar fi fost racolat de Serviciul de Informatii Externe apartinand UM 0544/199. Pandrea neaga categoric ca ar avea vreo legatura cu fosta Securitate.

El sustine ca era un simplu jurist, ca a lucrat exclusiv in centrala de la Bucuresti, la Directia de relatii si organizatii internationale. Potrivit surselor ZIUA de Cluj, Pandrea ar fi facut parte din al doilea val de ofiteri retrasi dupa defectarea generalului Pacepa, care plecase din tara in 1978.

Seful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) spune ca e o pista total gresita si ca a plecat din MAE de bunavoie, pentru ca nu avea talent la limbi straine. Anton Pandrea a facut, la inceputul carierei sale de magistrat, o scurta paranteza. Astfel, noul sef al CSM scrie in CV-ul sau ca intre 002. 1979 si 011981 a activat ca atasat diplomatic in MAE.

Dupa retragere, functioneaza exclusiv ca magistrat. Anul 1990 il gaseste judecator la Tribunalul Bucuresti, de unde face saltul la Inalta Curte de Casatie si Justitie. A facut parte din celebrul complet rosu care a blocat, prin Decizia nr.1/1995, retrocedarea caselor nationalizate, la indicatiile sefului statului de atunci, Ion Iliescu.

Dupa revenirea la putere a regimului Iliescu in 2000, Pandrea este recuperat de la Curtea de Apel, unde fusese retrogradat, fiind numit la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din ianuarie 2005 face parte din actualul CSM.

Anton Pandrea: Astea sunt fabulatii

In dosarul dvs. apare informatia ca intre anii 1978 si 1981 ati fost atasat diplomatic. Ne puteti da detalii?

Da. Deci a fost organizat un curs postuniversitar de relatii externe la Centrul de Externe. Am urmat acest curs pe o perioada de zece luni, deci cu scoaterea din program, cu examene, inclusiv cu prezentarea unei lucrari de diploma dupa absolvirea cursului. Dupa care, in raport de mediile obtinute, am fost repartizati. Nu toti.

Eu am lucrat in Directia de relatii si organizatii internationale, care era directia juridica. Deci era o directie unde se avizau conventii internationale din punct de vedere juridic.

Si unde ati activat apoi, unde ati lucrat efectiv ca atasat diplomatic?

Deci nu, asta era functia ca sa poti ocupa un loc in Ministerul de Externe. N-am fost decat in minister, in centrala.

Deci nu ati iesit din Bucuresti?

Nu, nu. Am participat doar la incheierea unor conventii internationale, pe aviatie civila internationala si transport international, era OACI-ul, Organizatia Aviatiei Civile Internationale si pe Conventia de Transport Rutier. Am fost la semnarea unor conventii internationale intre noi si unele state, Vietnam, Madagascar...

Ati facut scoala la Branesti? (locul unde erau scoliti ofiterii de securitate racolati de CIE - n. red.)

Nu, nu la Branesti (rade). A fost un curs universitar organizat in Bucuresti. N-are nici o legatura provincia sau cu alte... Inteleg unde vreti sa ajungeti...

Nu am inclinatii spre limbi straine

Pai, o sa va spun direct. Sunt informatii ca ati fost racolat si ca ati fost ofiter de securitate.

Nu, nu, nu. Absolut. Astea sunt fabulatii. Nici un moment nu s-a pus problema intr-o astfel de natura... N-aveam cum, pentru ca noi eram pe aspectele... care tin de activitatea noastra de practicieni. Niste avize juridice... N-avea nici o legatura una cu alta. Nu, nu, nu. Exclus.

Sa nu se inteleaga ca orice functionar din cadrul Ministerului Afacerilor Externe ar fi avut si o alta activitate. Exclus. Va spun categoric asta. Pentru ca s-au facut toate verificarile, de ani de zile s-au facut fel de fel de verificari pe treaba asta si nu s-a confirmat nici un moment o astfel de... Nu, nu, nu. Exclus.

Dar de ce v-ati retras din MAE?

La cererea mea, dupa mai multe insistente, pentru ca va spun foarte sincer: in primul rand nu m-am acomodat deloc cu activitatea de acolo. In al doilea rind, de fapt acesta este motivul principal, nu am inclinatii spre limbi straine. Si nu puteam sa ocup un loc acolo unde, daca nu aveai comunicare, nu puteai sa faci treaba.

Si atunci am zis ca locul meu este in continuare in justitie si, la cererea mea, dupa multe insistente si dupa audiente inclusiv la ministrul de Externe de atunci, am cerut sa plec si am plecat.

Sunteti pe o pista total gresita

Unele surse sustin ca ati fi fost ofiter retras dupa defectarea generalului Pacepa.

Nu, nu. Nici o legatura, v-am spus. In externe eu am intrat dupa ce... Stiu, stiu, povestea este mai veche, de prin anii ‘9

Intr-adevar, am fost atacat pe tema asta. Si s-au fel de fel de speculatii pe faptul ca am intrat in Ministerul de Externe in ‘78 sau ‘79... in ‘79 am facut cursul postuniversitar.

Si in perioada asta, deci, am facut cursul postuniversitar, am lucrat in Externe si in aceasta perioada de doi ani, cat am stat in Externe, am facut si sase luni de armata la Craiova, la o unitate militara. Deci, Pacepa fusese plecat cu mult inainte. N-are nici o legatura una cu alta. Sunteti pe o pista total gresita.

In perioada aceea, se asocia Ministerul de Externe cu fosta securitate.

Da, da, stiu.

Si intrebarea e cum puteai sa intri in MAE fara sa...

Au fost situatii cand unii dintre colegi poate au acceptat sa lucreze pentru o alta institutie, dar au plecat din minister... probabil la Ministerul de Interne sau la Securitate, nu stiu, n-as putea sa va spun pentru ca a fost o chestiune care nu ma interesa si pe care n-am fost abordat nici un moment.

De la inceput, dupa cateva luni de zile, eu mi-am manifestat dorinta de a ma intoarce in justitie pentru ca acolo ma simteam mai bine.

Dar ati avut vreo legatura cu fosta Securitate?

Nici o legatura! Absolut nici una. Nici macar n-am intrat in vreun sediu al vreunei cladiri, vreodata. N-am avut vreun contact cu vreo persoana care sa fie de la Securitate. Niciodata. Ma surprinde ca... In sfarsit.

Vi s-a cerut vreodata sa scrieti vreo nota informativa, cat ati fost in MAE?

Nu, niciodata. Nici un fel de nota. De cine? Ca daca n-am fost contactat de nimeni. Repet. Activitatea mea era strict legata pe aspect profesional, legata de conventii internationale. Exprimam un punct de vedere juridic al conventiilor care urmau sa fie ratificate de statul roman. Atata tot.

Ati functionat la Oslo o perioada? Ca asa am inteles.

La Oslo? N-am fost niciodata la ....La Oslo am fost doar intr-o vizita la nivelul Curtii Supreme de Justitie, atata tot, cateva zile, a fost o vizita oficiala cu fostul presedinte al Curtii Supreme de Justitie din acea perioada. Repet, in afara de a lucra in centrala n-am lucrat in nici un alt stat, in nici o alta organizatie.

Anton Pandrea a facut parte din celebrul complet rosu care a blocat, prin Decizia nr.1/1995, retrocedarea caselor nationalizate, la indicatiile lui Ion Iliescu. Dupa revenirea la putere a regimului Iliescu in 2000, Pandrea este recuperat de la Curtea de Apel, unde fusese retrogradat, fiind numit la Inalta Curte de Casatie si Justitie.