Un intreprinzator care ar fi investit 1 milion de euro in actiunile societatii clujene putea sa isi cumpere, in doar 14 zile, o vila in Cluj.

Actiunile producatorului de articole de robinetarie au crescut, in numai doua saptamani, cu peste 20%, performanta pe care multe dintre societatile cotate la bursa n-au reusit sa o atinga intr-un an intreg.

Specialistii pietei de capital au constatat ca, pe parcursul anului 2006, actiunile Armatura s-au blocat la valoarea de 50 de bani. Situatia s-a schimbat radical la inceputul acestui an, cand actiunile fabricantului de robineti au crescut, in doua valuri, cu maximul admis de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Ultima crestere spectaculoasa a avut loc in prima zi de tranzactionare a acestei saptamani, cand actiunile au crescut cu 15%. Dupa tranzactii care au implicat 34,5 milioane de actiuni, pretul a urcat de la 57 la 61 de bani. De-a lungul cotarii lor la BVB, titlurile au evoluat intre un minim de 45 de bani si un maxim de 72 de bani.

Pentru jucatorii pe pe piata de capital surpriza s-a dovedit cu atat mai mare, cu cat actiunile societatii clujene nu se caracterizeaza printr-o lichiditate deosebita, ci mai degraba printr-un volum redus al tranzactiilor.

Miza pe constructii

Armatura este unul dintre investitorii clujeni cu o evolutie pozitiva. Ea se afla bine pozitionata pe un domeniu interesant si in plina dezvoltare, constructiile, apreciaza Doru Bolos, director executiv al companiei de intermediere Interdealer Capital Invest Cluj.

In noiembrie 2006 s-a dat anuntul de dizolvare a Asociatiei Salariatilor (PAS), iar, in aceasta luna, s-au incarcat actiunile membrilor acesteia, a spus directorul Interdealer.

El a estimat ca, in 2007, actiunile cele mai lichide de la BVB vor aduce investitorilor castiguri de 30-40%, nu neaparat la inceputul si la sfarsitul anului, cu toate ca vor exista mai multe etape de corectii negative.

In decembrie, salariatii si pensionarii Armatura au decis sa isi scoata la vanzare pachetul de 20% detinut la producatorul de robinetarie. In 16 decembrie, Consiliul de Administratie (CA) al ASAM, asociatie cu 1030 de membri, s-a intrunit pentru a stabili oferta de vanzare cea mai avantajoasa.

Brokerii clujeni au apreciat ca un pret de vanzare ar fi de 60-70 bani/actiune. Societatea de intermediere Broker Cluj a anuntat ca, la 10 ianuarie, unul dintre membrii CA Armatura, Gabriel Gagiu, a vandut 10.000 de actiuni la 54 bani/unitatea. Astfel, Gagiu a obtinut, pentru pachetul instrainat, 5400 de lei.

Doua sute de disponibilizati

Am preluat societatea in 2005, pe cand era in pragul falimentului. In cadrul procesului de restructurare, am fost nevoiti sa reducem numarul de salariati de la 650 la 400. Majorarea capitalului va contribui la eficienta societatii, iar profitul obtinut in 2006 nu il vom folosi pentru dividende, ci il vom reinvesti.

Investitiile pe care le avem in vedere, de 5 milioane de euro, se vor concretiza in modernizarea halelor si a procesului de productie, ne-a declarat presedintele CA, Maximilian Gessler. Atat pentru imbunatatirea calitatii, cat si pentru comercializarea produselor, societatea clujeana se va folosi de potentialul actionarului principal Herz Armaturen (Austria).

Printre sectoarele de piata vizate se numara industria si hotelurile. Armatura a inregistrat, in 2005, o cifra de afaceri de 20,5 milioane de lei si o pierdere neta de 2,2 milioane. Datoriile societatii se ridicau la 10,4 milioane.