Doua milioane de lei noi sint pe cale sa se duca pe apa Simbetei. Una dintre cele mai mari investitii ale municipalitatii sibiene din ultimii ani a devenit, in aceste zile, inutila. Aderarea la Uniunea Europeana si noile reglementari sanitare vor pune lacatul pe hala mare a Pietei Cibin. Ieri, nimeni nu mai vindea carne la piata.

Si comerciantii de brinzeturi s-au imputinat. Hala va fi goala in curind, pentru ca sibienii inca nu sint in stare sa respecte legislatia europeana.

Carnea nu-i ca brinza

Macelarii sibieni trebuie sa se puna la punct cu normele europene, altfel isi vor pierde piinea. "Datorita integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a necesitatii alinierii legislatiei romane in acest domeniu la normele europene, in hala din Piata Cibin comerciantii nu isi vor mai putea vinde produsele din carne", a fost raspunsul oficial al Primariei Sibiu.

Acesta este confirmat si de autoritatile sanitare, care aduc alte vesti proaste pentru producatorii de carne. "Nu se mai poate comercializa carne direct de producator, prin ordinul 301, care intra in vigoare miine (astazi - n. r.).

Aceeasi situatie ca si in cazul brinzeturilor. Exista, nu o aminare, ci o derogare de la Guvern, pina pe 30 iunie, pentru ca producatorii sa-si poata vinde ce mai au in stoc, dar aceasta nu se aplica si la carne", spune dr. Cornel Munteanu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu.

Hala nu corespunde

Conducerea DSVSA Sibiu da vina si pe Primarie, care nu a prevazut hala, la data constructiei, cu tot ce trebuia ca sa-si poata desfasura activitatea si dupa aderare. "La hala din piata Cibin nu sint intrunite conditiile legale pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii. O macelarie trebuie sa aiba sala de transare, un spatiu dedicat. Acolo nu au asa ceva", explica dr. Munteanu.

Prin reporteri

Pe de alta parte, reprezentantii municipalitatii credeau, pina ieri, ca hala lor este perfect pregatita si ca problemele sint din vina comerciantilor. Cind a aflat, de la reporterul Monitorului de Sibiu, ca spatiul in care a investit atit nu poate fi folosit, municipalitatea a dat inapoi.

"Pina la reglementarea acestei situatii, reprezentantii Serviciului de Administrare a Pietelor asteapta o decizie in acest sens din partea Directiei Sanitar Veterinare din Sibiu", a precizat Sergiu Olteanu, de la Serviciul de Presa al Primariei Sibiu.

Doua milioane degeaba

Primaria Municipiului Sibiu a finalizat hala destinata vinzarii produselor din carne din Piata Cibin in anul 2003. Investitia, derulata de Serviciul Public de Administrare a Pietelor, a costat aproximativ 1,9 milioane de lei noi. In aceste zile, hala e aproape goala. Neoficial, in Primarie se vorbeste deja despre o noua destinatie pe care ar trebui sa o primeasca hala de milioane.