"Se inchide spitalul"

Gheorghe Nicolae, un batran grav bolnav, din satul prahovean Cioceni (Albesti-Paleologu), a fost trimis acasa de un doctor al spitalului din Urlati, pentru ca... nu mai erau paturi disponibile pe sectie. Incidentul a avut loc duminica seara, cand pensionarului i s-a facut rau si a fost transportat de urgenta la spital cu o ambulanta. "Simteam ca ma sufoc. Abia daca ma mai puteam misca.

Nevasta a chemat salvarea, dar nu a putut sa mearga cu mine pentru ca trebuia sa aiba grija de o nepotica de numai cinci luni", povesteste Gheorghe Nicolae, in varsta de 64 de ani. Barbatul afirma ca a fost consultat sumar de doctorita aflata de garda, Victoria Caramida. "S-a uitat la mine, mi-a facut o injectie, apoi mi-a spus sa plec acasa, ca e tarziu si se inchide spitalul.

Nu a vrut sa se uite nici macar la biletele de externare, sa vada de ce sufar. Pe la noua seara orbecaiam prin Urlati si, pentru ca nu aveam bani pentru ocazie, am mers pe jos vreo patru kilometri, desi ma simteam tot rau”, sustine batranul. Dupa experienta traita in Spitalul din Urlati, batranul Gheorghe Nicolae nu mai vrea sa auda de medici.

Desi se simte in continuare rau, el refuza sa mai vada vreun doctor. Pe de o parte, retinerea pleaca de la faptul ca "i-a ramas in minte explicatia dr. Victoria Caramida, cum ca spitalul se inchide ca este greva", dupa cum sustine fiica sa, iar pe de alta parte este convins sa va muri curand si nu vrea sa-si bage familia la cheltuieli.

Gasit pe marginea drumului

Batranul a avut norocul de a fi gasit de fiica sa, Valentina Telli, care, in drum spre casa, a coborat dintr-o masina de ocazie pentru a-si recupera tatal de pe drum. "Era vanat la fata si-mi spunea mereu ca ii este rau. Abia mai putea sa vorbeasca. Cand am ajuns cu el acasa si am aflat ca a fost trimis pe jos 11 km, am simtit ca innebunesc.

Voi face plangere la Colegiul Medicilor Prahova, apoi voi vorbi cu un avocat pentru ca astfel de gesturi sunt incalificabile din partea unui medic”, spune fiica lui. Aceasta i-a cerut explicatii doctorului Victoria Caramida, care i-a replicat sec ca nu poate interna toti bolnavii adusi cu ambulanta, refuzand sa-i prezinte fisa de observatie a bolnavului.

"Toate paturile erau ocupate, asa ca nu aveam cum sa-l internez pentru ca nu aveam unde. I-am acordat asistenta medicala pe care am considerat-o potrivita si l-am trimis acasa cu mijloace personale pentru ca noi nu putem asigura transportul pacientilor care parasesc spitalul”, a declarat doctorul Victoria Caramida, sotia vicepresedintelui Colegiului Medicilor Prahova, Adrian Caramida.

In ceea ce priveste starea in care a fost gasit batranul de catre fiica lui (vanat si in stare de soc), dr. Victoria Caramida crede ca acesta, probabil... bause, chiar daca familia neaga vehement aceste acuzatii.

Ancheta "dreapta"

Sotul doctoritei incriminate, Adrian Caramida, promite ca nu se va implica in ancheta pe care colegiul o va demara in urma inregistrarii plangerii facute de rudele bolnavului. "Eu nu am nicio tangenta cu cei care se vor ocupa de caz. Nici nu stiu ce s-a intamplat”, sustine Adrian Caramida.

Sanda Bosovei, presedintele Colegiului Medicilor Prahova, da asigurari ca ancheta se va desfasura obiectiv. "Orice acuzatie de malpraxis este cercetata de o comisie de disciplina din care vicepresedintele colegiului nu poate face parte", declara dr. Bosovei.

Retinuti in declaratii

Medicii Serviciului de Ambulanta Prahova au refuzat sa furnizeze informatii referitoare la starea in care a fost transportat pacientul de la domiciliu la Spitalul din Urlati. "Este vorba de confidentialitatea datelor. Doar familia, in baza unei cereri, poate solicita astfel de informatii", a declarat sec Maria Goncea, dispecerul de serviciu al Ambulantei Prahova.

Pe de alta parte, Adrian Strimbeanu, directorul Spitalului Judetean de Urgenta din Ploiesti, sustine ca in astfel de situatii nu se poate pune un diagnostic in doar cateva minute, ci numai in urma unor consultatii medicale amanuntite.

"Cinci minute sunt insuficiente pentru a pune un diagnostic si a dispune aplicarea unui tratament medical oricarui bolnav, indiferent de afectiune", a subliniat dr. Strimbeanu.