Directorul interimar al Spitalului de Uregenta Petrosani (judetul Hunedoara), Alexandru Blaj, a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa externalizeze bucataria, spalatoria si vestiarele, unde au fost constatate probleme spinoase de functionare.

Seful institutiei medicale pare sa imprumute modelul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, pe care a condus-o, de altfel, mai bine de 3 ani, unde aceste servicii au fost externalizate in urma cu circa 6 ani.

In plus, o buna perioada de timp, Blaj a lucrat chiar in cadrul grupului de firme care se ocupa de aceste servicii si care au derulat afaceri de miliarde cu hrana minerilor.

Se externalizeaza serviciile

Directorul interimar al spitalului sustine ca de cand conduce institutia a constatat probleme spinoase la bucatarie, spalatorie si vestiare. "Pot sa spun ca spalatoria este locul unde se umezeste lenjeria si se usuca pe jumatate, iar bucataria reprezinta un loc in care se fierbe ceva in niste oale", a afirmat acesta.

Blaj crede ca singura solutie de rezolvare a deficientelor este externalizarea serviciilor, pe care este decis sa o aplice, desi procedura este destul de greoaie. "Externalizarea bucatariei va fi destul de greu de facut, pentru ca firmele au nevoie de atestare din partea Ministerului Sanatatii.

La spalatorie este mult mai simplu, mai ales ca sunt mai multe firme care ar putea sa participe la licitatie si se pot chiar asocia", a precizat Alexandru Blaj.

Deocamdata, externalizarea acestor servicii este doar la faza de intentie si a fost intocmit doar studiul costurilor pe care le implica aceasta operatiune, iar abia dupa obtinerea avizelor necesare va fi organizata licitatia pentru atribuirea proiectului si cea pentru externalizarea propriu-zisa a serviciilor.

Modelul CNH

Desi da ca termen de comparatie unul dintre spitalele din Timisoara, Alexandru Blaj pare sa imprumute modelul CNH Petrosani, unde externalizarea cantinelor miniere si a spalatoriilor a fost facuta in urma cu circa 6 ani. Privita acum, decizia pare oarecum paguboasa pentru companie, institutie pe care de altfel Alexandru Blaj a condus-o mai bine de 3 ani, in perioada mai 1993 - noiembrie 1996.

Seviciile au fost prestate initial de proaspat-privatizata, la acea vreme, "Servmin" Petrosani, iar dupa ce activitatea firmei a fost blocata de datoriile acumulate, afacerea a fost preluata de un "pui" de-al acesteia, "Global Invest", pentru ca acum hrana calda pentru mineri sa fie asigurata de o alta firma - din acelasi grup de afaceri Ð "GTS Company".

De-a lungul timpului, "Servmin" si "Global" au fost implicate intr-o serie de scandaluri, cele mai rasunatoare avand ca obiect umflarea la plata a numarului de portii servite minerilor din Valea Jiului si platite de CNH, cu cateva mii, sau calitatea slaba a hranei servite.

Alexandru Blaj a fost, timp de mai multi ani, perceput ca un apropiat al celor care au condus destinele acestor societati, mai ales ca a si lucrat in cadrul Fundatiei "CREDO", ce face si ea parte din acelasi grup de firme.

"GTS Company", interesata de afacere

Cu toate acestea, directorul spitalului crede ca eliminarea unor posibile afaceri necurate cu hrana sau lenjeria bolnavilor, asa cum s-a intamplat la CNH, sta in rigurozitatea conditiilor de participare la licitatie. "Firma care isi asuma responsabilitatea, daca nu face dovada unei bune practici, nu va putea fi acceptata.

(...) O externalizare fara investitii in activitatea bucatariei nici nu poate fi discutata", a mai afirmat acesta. El a adaugat, insa, ca cel putin deocamdata nu a primit nici o oferta de preluare a serviciilor, dat fiind faptul ca proiectul se afla la faza de intentie. "A fost doar o discutie interna, nu in afara spitalului", a precizat Blaj.

Pe de alta parte, Alin Simota, unul dintre actionarii "GTS Company", s-a declarat, ieri, interesat de aceasta afacere, insa a precizat ca trebuie vazute conditiile si termenii participarii la licitatie, dupa publicarea anuntului in Monitorul Oficial sau pe site-ul licitatiilor electronice.

"Acum aud pentru prima data de chestiunea aceasta, care inteleg ca este la faza de intentie, dar sigur ca ne intereseaza. Firma "GTS" cu asta se ocupa, avem peste 700 de angajati, dar asteptam sa vedem care sunt criteriile si conditiile, sa vedem daca ne vom incadra. Normal ca ne intereseaza sa ne largim piata", a precizat Simota, care este si patron al echipei "Jiul" Petrosani.