750 de milioane de euro vor fi pusi la bataie pentru a crea, in Bulevardul Muncii, un nou centru de greutate al Clujului.Clujul se pregateste pentru un proiect ambitios. Zona crepusculara a platformei industriale va reinvia, incepand din vara, prin amplasarea unui centru de productie si cercetare de 200 de milioane de euro, unde vor lucra 4000 de oameni.

In vecinatate, un cartier modern, Tineretului, va ingloba 10.000 de suflete.

In parcul industrial Tetarom II se lucreaza foarte bine. Primele doua fabrici sunt deja ridicate si vor fi inaugurate pana in 1 iulie. Surprizele se tin lant, pentru ca planurile americanilor s-au schimbat in bine.

Se pare ca mai multe fabrici dintre cele programate vor beneficia de centre de cercetare, ne-a declarat Viorel Gavrea, director general Tetarom. Reprezentantii Emerson si-au stabilit sediul la Universitatea Tehnica si au inceput sa faca angajari. Dupa cate am discutat, sunt foarte multumiti de ceea ce au selectat, ne-a spus directorul Tetarom.

Investitia initiala era programata la 75 de milioane de euro, dar cu toate aceste centre de productie si cercetare, se va duce catre 200 de milioane. Pe un hectar va functiona si un centru de servicii, acordate cu politica Emerson.

Sa nu uitam nici de cartierul Tineretului, unde vor putea sa locuiasca angajatii, o investitie fantastica, sustine Gavrea.

Sute de specialisti

La finele anului trecut, concernul american si-a inregistrat la Cluj, la Oficiul Registrului Comertului, sediul noii sale companii. Tetarom a semnat, in ianuarie 2006, un contract de asociere in participatiune cu Emerson SRL, reprezentant legal in Romania al concernului american Emerson Electric, pentru 11 ha.

Proiectul initial presupunea construirea a sase cladiri, dintre care una administrativa. Cele patru hale vor produce valve si regulatoare de gaz; motoare valve si regulatoare de gaz, motoare electrice de mici si mari dimensiuni; generatoare electrice pentru turbine eoliene, scule si echipamente profesionale electrice pentru constructii.

Centru de cercetare in domeniul ingineriei va avea, potrivit planului, 450 angajati din domeniile mecanica - 50%, electrotehnica - 20%, tehnologia informatiei - 20%, fizica si chimie - 10%.

Un hectar de servicii

Tetarom II va beneficia de o zona de servicii, unde, pe 8500 mp, se va dezvolta un centru de afaceri. Investitorii trebuie sa construiasca, o cladire, pe care sa o inchirieze unor firme care sa presteze servicii clientilor din parc, a explicat Gavrea.

Este vorba despre servicii bancare, hoteliere, cantina sau restaurant, spatii medicale, posibil, chiar si gradinita si un supermarket. Societatile, care se vor ocupa de serviciile, pe care compania americana le va externaliza (paza, curatenie), vor fi gazduite in acest centru.

Printre serviciile gandite pentru angajatii Emerson, se numara sali de conferinte, de pregatire si de training, catering. In primul rand, constructia va furniza servicii celor din parc. Stim, insa, ca zona va lua amploare, asa ca ne gandim sa acoperim si alte aspecte sociale.

Totul depinde de discutiile cu reprezentantii Emerson, dar, daca spatiul si fondurile ne vor pemite, vom crea si facilitati pentru locuitorii din Cartierul Tineretului, cum ar fi magazine, a precizat Valentin Nica, general manager al SVF Management Prod Serv, unul dintre investitori. Conform planurilor SVF Management, investitia se va ridica la 5 milioane de euro.

Un cartier de 10.000 de oameni

Cartierul, ce se va dezvolta pe 203 ha, in asociere cu Consiliul Local, va include 4000 de unitati de locuinte si va avea peste 10.000 de locuitori. Reprezentantii Polus estimeaza investitia la 450-550 de milioane de euro. Noi gandim proiectul in contextul evolutiei generale a Clujului si a investitiilor preconizate.

Sunt convins ca, in urmatorii zece ani, zona in care se va afla si cartierul se va dezvolta din punct de vedere economic, mai ales pe partea de industrie nepoluanta, prin parcurile tehnologice, si de servicii. De aici, vor aparea si elemente de completare, precum centrele comerciale.

Ceea ce s-a intamplat pe Calea Turzii, se va intampla si aici, crede Arpad Paszkany, coordonator al proiectului. Potrivit investitorilor, proiectul se adreseaza mai multor categorii de public si va include 6-7 tipuri de locuinte. Cele mai multe vor avea suprafete reduse si medii, dar vor exista si locuinte de lux.

Proiectul include atat case individuale, cu etaj si mansarda, cat si imobile de apartamente de 7-8 etaje. Primele locuinte vor fi gata in toamna lui 2008.