Starea de tensiune care exista de mai multi ani intre Sindicatul Liber din Invatamant (SLI) Maramures si Inspectoratul Scolar Judetean a fost oarecum rezolvata. Ultima runda a conflictului s-a consumat, ieri, cand liderul sindicalistilor, Liviu Pop, a solicitat Prefecturii convocarea comisiei de dialog social.

"Arbitrajul" a fost asigurat de suprefectul Gheorghe Achim, care a fost instiintat de "dificultatea actului de comunicare si transparenta care exista intre sindicat si conducerea institutiei publice".

Mai precis, liderul sindicatului din invatamant a semnalat reprezentantului Guvernului in teritoriu faptul ca Inspectoratul incalca legea cu privire la functionarea comisiei paritare si ascunde hotararile Consiliului de Administratie al ISJ, incalcand contractul colectiv de munca.

In replica, reprezentantii inspectoratului (adjunctul institutiei, Elisabeta David, si inspectorul Pavel Filip) sustin ca deciziile Consiliului de Administratie sunt aduse la cunostinta sindicatului, insa in contractul colectiv de munca ar exista "multe conditii pe care ISJ nu le poate indeplini".

Pop a mentionat ca sindicatului ii parvine doar o copie de pe procesul-verbal al Consiliului de Administratie, care nu inseamna nimic din punct de vedere legal. "Nu ne-a fost trimisa nici o hotarare, doar uneori, accidental, cate o copie", a adaugat liderul sindical.

Inspectorii au comunicat reprezentatului Prefecturii ca Pop s-ar face vinovat de pretentia aplicarii excesive a legii in privinta transparentei si comunicarii.

Scandalul a fost solutionat de catre subprefect printr-o adresa, expediata in cladirea vecina, la Inspectoratul Scolar, in care solicita institutiei publice respectarea legislatiei si rezolvarea problemelor de comunicare si transparenta. Finalul a mai consemnat mentiunea subprefectului care, declarativ, a "rezolvat" conflictul.

Reprezentantii ISJ au motivat lipsa de functionalitate a comisiei prin faptul ca "sunt foarte ocupati", desi, potrivit lui Pop, in ultimele trei luni aceasta comisie trebuia sa angajeze tot ceea ce tine de posturile eliberate, insa "s-a recurs la angajari pe baze si principii ilegale".