Dupa perioada de monitorizare a productiei, pentru stabilirea cotei de lapte de vaca,

la nivel judetean au aparut peste 3.000 de noi cereri. Conform legii, nou inscrisii vor

primi cota dintr-o rezerva a Ministerului Agriculturii sau o vor cumpara de la cei care

au cota de lapte si nu vor produce la nivelul acesteia.

Fata de statistica finala, dupa perioada de referinta, unde a fost inscrisa cantitatea

de 65 milioane litri de lapte pe an, se produce in prezent o cantitate de 84 milioane

de litri pe an. Depasirea cotei presupune sanctiuni aspre din partea statului.

Productie mai mare

Declaratiile privind cota de lapte din judet depasesc cu 30% cantitatea produsa

in intervalul de referinta 1 aprilie 2005 - 31 martie 2006, acest lucru fiind pus de

oficialii directiei agricole, in principal, pe seama cresterii numarului de exploatatii.

La Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte Sibiu au fost inregistrate

13.672 de cereri pentru cote, fata de 10.500 cite au fost arhivate, in perioada de

referinta. In aceste conditii, a crescut si estimarea cantitatii de lapte care va fi

produsa in judetul Sibiu. Astfel, de la 65 de milioane litri/an, statistica finala a

ajuns la 84 de milioane litri/an.

Monitorizare incompleta

Potrivit dr. Virgil Matei, responsabil de programul cotei de lapte in judetul Sibiu,

diferenta dintre date a fost data de faptul ca, in perioada de referinta, multi

fermieri nu au completat formularele necesare. „Ca urmare, nu s-a realizat o

monitorizare completa a zonei", arata Matei. El sustine ca in judet sint inregistrate

29.000 de vaci, care produc fiecare 3.500 litri de lapte pe an. Judetul Sibiu are

o capacitate de 178.000 litri/zi de colectare, transport si prelucrare a laptelui.

In judet se produc, zilnic, 10.500 litri de lapte de consum, dar si alte produse

cum ar fi iaurt si sana.

Spaimele producatorilor

Cota Romaniei este tripla fata de cantitatea de lapte raportata in statisticile oficiale,

insa piata este mult mai larga si, dupa cum avertizeaza ministrul Agriculturii,

depaseste cu doua milioane de tone cantitatea negociata. „Daca acum realizam

aceasta cota, de la 1 martie 2007 exista riscul sa fim sub aceasta. Cind producatorii

vor fi supusi presiunilor impozitarii sau constringerilor sanitar-veterinare, s-ar

putea sa aiba dificultati in a-si continua activitatea. In ceea ce priveste indeplinirea

normelor de igiena europene, noi am obtinut o aminare pina la 1 ianuarie 2010.

Laptele materie prima trebuie sa contina un numar total de germeni pe mililitru

sub 100.000, dar aceasta cifra, la foarte multe ferme de la noi, este de peste un

milion. Cauza este lipsa de tancuri de racire in firme" a declarat Valeriu Steriu,

presedintele Asociatiei Patronatului Roman din Industria Laptelui.

Interdictie

In ceea ce priveste Romania, cota de lapte alocata pentru 2007 este de 3,057

milioane de tone. Pe cele doua componente ale sale se imparte astfel: livrari

pentru procesare de 1,093 milioane tone si vinzari directe de 1,964 milioane

tone. Aceste valori vor putea fi modificate pe baza datelor concrete pentru anul

2006, dar mutarea nu se va putea realiza decit din a doua in prima categorie.

Ordonanta interzice cumpararea laptelui de la producatori care nu detin cota

individuala pentru livrari.