Alesii locali au hotarat ca pentru cetatenii care efectueaza lucrari de reparatii la acoperisuri, invelitori, terase, reparatii si inlocuiri la finisaje exterioare, tencuieli, placaje si lucrari de izolatii exterioare pentru marirea confortului termic al locuintelor sa acorde facilitati la plata impozitelor.

Decizia este una benefica in primul rand pentru imaginea orasului si stimuleaza locatarii sa schimbe aspectul destul de cenusiu al blocurilor in special. Numai ca nu toata lumea a inteles exact pasii care trebuie urmati.

In primul rand cei care doresc sa beneficieze de facilitate vor trebui sa depuna o cerere la registratura Primariei prin care sa solicite acordarea facilitatii fiscale pentru reparatiile care urmeaza a se realiza. Cererea va fi vizata sau nu, de o comisie special formata, care va analiza in termen de 10 zile necesitatea executarii lucrarilor.

Beneficiarul este obligat sa prezinte comisiei documente justificative privind lucrarile efectuate, devize, bonuri fiscale, facturi din care sa reiasa sumele cheltuite, in cel mult 10 zile de la terminarea lucrarilor.

Este impotant de stiut faptul ca reparatiile nu trebuie sa depaseasca data de 1 noiembrie a anului 2007 si ca scutirea se acorda incepand cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii.

Restantierii nu beneficiaza de facilitati

Comisia constituita la nivelul Primariei va intocmi in termen de 5 zile, in baza verificarilor din teren, un proces verbal de receptie a lucrarilor in care se va constata daca reparatiile nominalizate au fost sau nu realizate, indicand si valoarea acestora.

In cazul in care valoarea lucrarilor efectuate este mai mica decat valoarea impozitului datorat, contribuabilul este obligat sa plateasca diferenta de impozit pana la data scadentei.

Daca se constata ca reparatiile nu s-au realizat in conditiile stabilite, facilitatea fiscala se considera acordata necuvenit, urmand a se stabili din oficiu obligatia de plata a impozitului pe cladiri, la care se adauga accesoriile calculate de la dat de cand impozitul pe cladiri se datora bugetului local.

Nu toata lumea poate beneficia de aceasta scutire, in special cei care nu au gasit de cuviinta sa isi achite la termen datoriile fata de buget. Cei care sunt inregistrati cu restante la plata obligatiilor nu se vor putea bucura de facilitate.

Monica Bordea, seful Serviciului Constatare, Impunere si Control ne-a declarat ca in mod exceptional, pentru anul fiscal 2007, se acorda scutirea de la plata impozitului pe cladire, contribuabililor care au avut de suferit in urma inundatiilor care au lovit anul trecut cartierul Sarat. „Ei se regasesc in situatiile intocmite de comisia de evaluare a pagubelor.

Pentru pagube mai mici decat valoarea impozitului datorat se acorda reducerea impozitului cu aceasta suma”, a precizat Monica Bordea.