Putinele discoteci din zona Turda-Campia Turzii, lipsa cluburilor si a unor localuri care sa fie „pe buzunarul” tinerilor ii determina pe acestia sa isi caute alte distractii mai accesibile. Nu ca nu ies sa se distreze, dar parca nu e sfarsit de saptamana daca nu se „vad” cu prietenii la cateva ore de muzica pe internet.

Si uite asa le vine ideea de a face ceea ce, poate in realitate nu pot: un radio numai al lor. E foarte simplu. Lucrurile nu sunt oficiale. E nevoie doar de un calculator, internet, microfon si casti. Pui mana pe un program de specialitate si iti faci propriul tau radio. Asa au facut si un grup de tineri, pe care din intamplare i-am descoperit pe internet.

Sunt din Turda, zona Oprisani si s-au gandit sa isi faca propriul lor radio online. La inceput l-au numit Radio Klumea, dar apoi s-au razgandit si i-au cautat un nume mai original: Radio ExTaSy.

Dj in timpul liber

Daca intr-o zi normala, sunt tineri care merg la serviciu sau la scoala, spre orele serii isi pun castile cu microfon si devin DJ de radio. Pun muzica si fac dedicatii, pentru grupul lor de prieteni care isi da intalnire pe un canal de mirc (o fereastra de discutii „botezata” cu un nume): #Radio-ExTaSy.

Aici, dar si in alte parti pe internet, incearca sa isi faca popular micul lor radio prin mesaje de genul „Asculta http://Radio-ExTaSy.ServeMp3.Com:8000/listen.pls”, bineinteles nu se specifica nicaieri ca este vorba de un radio din Turda. Ca si orice radio, si cele pe internet au un program si cate un prezentator, care intretine atmosfera.

De la hit-urile de azi la tehno, house, club si ...manele

In general muzica pe care o asculta tinerii turdeni pe internet la un radio online este foarte diversa. De la hit-urile pe care le aud la radio in FM la club, house, tehno, hip-hop si nelipsitele manele. Aici pot sa asculte ce vor, pentru ca nu este nici cenzura si nici o restrictie in privinta genurilor muzicale.

Avantajul radioului pe internet este ca poate sa-l asculte oricine, din orice colt al lumii. Turdenii isi fac astfel prieteni si pun muzica pentru amicii lor plecati in strainatate. Asa ii mai tin la curent cu ce se mai asculta „pe la noi”.

Turdenii din Oprisani nu sunt singurii care au un radio al lor, este mai mare cercul adolescentilor care opteaza pentru acest gen de distractie in timpul liber. V-am dat doar un exemplu ca sa ii puteti asculta si sa va faceti o parere vis-a-vis de ce inseamna in viziunea lor un radio pe internet.