Nu au incredere in partidele politice, SRI si Parlament. In schimb, intrezaresc o schimbare in bine la nivelul administratiei locale. Sunt mai deranjati de mizeria din orase si de starea drumurilor decat de coruptie si nu il au ca personaj preferat pe Traian Basescu. Un procent de 90 la suta dintre ei ar vota cu UDMR daca duminica viitoare ar avea loc alegeri.

Cam asa arata, stilizat, portretul maghiarilor din Transilvania, conform unui studiu realizat de Centrul de Cercetare a Relatiilor Interetnice (CCRIT) din Cluj. Multumiti si nu prea Studiul a fost prezentat, ieri, de reprezentantii CCRIT din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai”, Marius Lazar si Istvan Horvath.

“In general, maghiarii nu prevad schimbari majore, nici in bine, nici in rau pentru urmatorul an, dar par sa fie mai apropiati de administratiile locale decat in anii trecuti. Pe de alta parte, se poate spune ca o alta concluzie a studiului ar fi regruparea preferintelor politice a maghiarilor in jurul UDMR”, a afirmat unul dintre cei doi.

Voteaza cu UDMR, dar iubesc Dreapta

Tot din studiu reiese ca mai bine de jumatate din maghiarii care locuiesc in Transilvania sunt multumiti de starea lor de sanatate, de locuinta in care traiesc si de locul de munca, dar nu si de salariul pe care il primesc. In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, maghiarii sunt de parere ca UDMR surclaseaza actiunile presedintelui Traian Basescu si ale premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Asa cum era de asteptat, in topul partidelor cu care maghiarii ar vota, pe locul I se situeaza UDMR, cu peste 90 la suta din optiuni, in cazul celor care s-ar si prezenta la vot. Dupa Uniune, urmatorul loc este adjudecat de PNL (2,5 la suta), urmat de PD (2,2 la suta) si de PSD, care se situeaza sub 1 la suta in preferintele maghiarilor care ar merge la vot.

Ca perceptie a UDMR, maghiarii cred ca uniunea culturala care ii reprezinta este preocupata foarte mult de problema Autostrazii “Transilvania”, dar si de autonomia teritoriala a ¥inutului Secuiesc, precum si de predarea in limba materna in scoli.

Mai mult de jumatate din subiectii sondajului sustin ca au sustinut si vor sustine in continuare participarea UDMR la coalitia de guvernare, in timp ce 20 la suta dintre ei nu au o parere formata despre aceasta. Pe de alta parte, majoritatea sunt de parere ca activitatea Uniunii in cadrul coalitiei a avut unele realizari in favoarea maghiarilor din Romania. Maghiarii si UE Un procent covarsitor dintre maghiarii chestionati in cadrul studiului sustin aderarea la UE si considera ca cel mai mare avantaj al aderarii este disparitia granitelor dintre Ungaria si Romania.

Pe de alta parte, ei cred ca este esential sa fie reprezentati la nivelul Parlamentului European. Scumpirea alimentelor si a terenurilor sunt pe primele locuri la efectele aderarii, dublate de un aflux mai mare al turistilor.

Controversatul Marko si Statutul Minoritatilor Eternul lider al UDMR, vicepremierul Marko Bela, este creditat cu incredere de peste 70 la suta dintre maghiari, el fiind, insa, si liderul care se “bucura” de procentul cel mai mare de neincredere, dupa afaceristul Verestoy Attila.

Marko se afla si in fruntea topului de politicieni maghiari simpatizati, urmat foarte aproape de senatorul UDMR, Frunda Gyorgy. Studiul mai arata un fapt interesant: mai bine de jumatate din numarul maghiarilor sustin ca au auzit de Legea privind Statutul Minoritatilor, dar ca nu stiu exact ce prevede aceasta.