Prefectura Maramures a platit nu mai putin de 67.000 RON pentru montarea a doua lifturi pentru accesul in Palatul Administrativ a persoanelor cu dizabilitati, dar care nu vor fi folosite niciodata. Si asta, deoarece jandarmii institutiei nu le dau voie celor cu handicap sa le utilizeze.

Mai mult, prefectul Gyongyike Bondi, a spus ca situatia va fi rezolvata odata cu mutarea Consiliului Judetean in alta aripa a cladirii, iar la parter vor fi amenajate birouri, unde vor fi primite in audienta persoanele cu dizabilitati.

Drumul de la rampa la lift In anul 2002, Palatul Administrativ, sediu mostenit de Prefectura si Consiliul Judetean Maramures de la raposatul for de conducere a judetului din timpul regimului comunist, s-a dotat cu o rampa despre care s-a spus ca “faciliteaza accesul persoanelor cu dizabilitati in interior”.

Practic, era o dara de beton acoperita cu bitum, turnata sub forma de “cochilie de melc” peste treptele uneia dintre intrari. De-a lungul rampei au mai fost montate doua bare de care persoana cu dizabilitati ar fi trebuit sa se autotracteze pana la parterul cladirii. Proiectata superficial, se sustine ca ingenioasa constructie nu a fost folosita, iar de curand a fost demolata.

Intrebati acum despre costurile pe care le-a presupus operatiunea de bitumizare a scarilor Palatului Administrativ, oficialii Prefecturii cred ca acestea ar fi nule, in sensul ca ar fi fost construita ca sponsorizare.

“Pe atunci prefect era Liviu Bechis si cred ca a rampa a fost executata gratuit, pentru ca in acea perioada au mai fost facute niste modernizari la cladire tot cu titlu de sponsorizare”, a spus directorul Cancelariei Prefecturii, Dan Buca.

In anul 2006, o comisie centrala care verifica situatia rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilitati a instiintat Institutia Prefectului ca trebuie sa ia masuri pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati in cladire, conform normelor prevazute in legislatie. Asa ca a fost organizata o licitatie.

Cele doua lifturi de la Palatul Administrativ, in fapt doua platforme-elevator, au fost montate de firma prim-vicepresedintelui filialei Partidului Conservator, Dorel Iacob. Societatea conservatorului a oferit lucrarii o garantie de 24 de luni de la montare, perioada optima de functionare a lifturilor fiind de 20 de ani.

Afacerea s-a soldat cu o nota de plata de 670 de milioane de lei vechi, suma achitata din banii repartizati de Ministerul Administratiei si Internelor “pentru efectuarea de reparatii capitale la cladirea Palatului Administrativ din Baia Mare”. Cu toate acestea, constructia, care dateaza din anul 1969, nu a beneficiat de reparatii capitale.

Ajuns langa Prefectura, cel care se deplaseaza in carucior “este observat de jandarmul de la poarta” si acesta iese din ghereta sa pentru a “deservi persoanele cu dizabilitati”. Pentru aceasta operatiune, jandarmii au fost instruiti temeinic si au fost dotati cu telecomanda.

Lifturi spre “cultura” si toaleta Cu ajutorul celor doua elevatoare, a jandarmilor si a telecomenzii, persoanele cu dizabilitati pot ajunge cel mult pana la parterul cladirii. La acel nivel au doua optiuni: Directia pentru Cultura sau toaleta.

Ultima cade, fiind sub cheie, asa ca, daca rezolvarea problemei cetateanului nu cade in sarcina celor de la cultura, jandarmul se repede val-vartej pe cele cateva zeci de scari, la primul nivel, pentru a chema pe cineva competent. Pentru ca liftul inlesneste accesul in instutie si nu in birourile celor care decid.

Prefectul Gyongyike Bondi a declarat ca, odata cu mutarea Consiliului Judetean in cealalta aripa a cladirii, vor fi amenajate birouri la parterul institutiei, unde vor fi primite in audienta persoanele cu handicap.