Toate darile platite de romani vor trece, incepind de astazi, prin mina unui sibian. PD l-a impus pe Viorel Comanita in locul eliberat de Sebastian Bodu, la sefia Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala.

Desi premierul Tariceanu il desemnase ca interimar pe actualul vicepresedinte ANAF, Daniel Chitoiu, discutiile la nivel central intre democrati si liberali au dus la numirea ca presedinte al ANAF a lui Comanita.

Acesta a detinut functia de director general al Directiei Supraveghere Produse Accize si Tranzite, din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.

Propus de democrati

Decizia Partidului Democrat a fost luata dupa o discutie intre presedintele executiv Adriean Videanu si secretarul general Vasile Blaga si dupa ce directorul din AVAS Corin Lunganu a refuzat postul.

Un alt nume analizat a fost cel al lui Grigore Alexandru, seful de cabinet al lui Bodu. Senatorul PD de Sibiu, Nicolae Neagu, sustine ca l-a propus si pe Grigore Popescu, actualul sef al DGFP Sibiu, care a refuzat functia, din motive personale. In cele din urma, PD a obtinut acceptul lui Tariceanu pentru numirea lui Comanita.

"Va exista continuitate"

"Ma bucur pentru domnul Comanita, ca e sibian. Cind e promovat un sibian, ne creste inima de fiecare data. Ii doresc mult succes in activitate", a spus prefectul Sibiului, Ion Ariton.

Si seful Fiscului sibian a fost incintat de vestea numirii lui Comanita. „Echipa domnului Bodu va ramine in functie si cu domnul Comanita si totul va merge foarte bine. Va exista continuitate, asta pot sa garantez", a promis Grigore Popescu, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului Sibiu.

Vizata de fostul presedinte al ANAF pentru ca s-ar fi ocupat de "gainarii", conducerea Garzii Financiare sibiene a salutat numirea lui Comanita. "Este bine pentru Sibiu ca a ajuns un sibian la sefia ANAF. Sa dea Dumnezeu sa ajunga cit mai multi sibieni cit mai sus", sustine Nicu Florescu, seful Garzii Financiare Sibiu.

Cit despre felul in care numirea unui nou sef va influenta activitatea comisarilor sibieni, Florescu este de parere ca nimeni nu poate contesta ca se munceste.

"Noi vom merge in continuare la fel. Trebuie sa respectam si sa aplicam legea. Nici cu domnul Bodu nu am avut vreun conflict, ne-am vazut de treaba. Garda a muncit tot timpul", subliniaza Florescu.

Vina lui Bodu

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a eliberat, vineri, pe Sebastian Bodu, din functia de presedinte cu rang de secretar de stat al ANAF, „pentru inducerea in eroare a opiniei publice in legatura cu masuri ale Guvernului, prin declaratii de ordin politic".

Demiterea lui Bodu a tensionat relatiile dintre PNL si PD, democratii imputindu-i lui Tariceanu incalcarea protocolului Aliantei.

Merite recunoscute

Viorel Comanita este un tinar a carui cariera a evoluat spectaculos, in Capitala. La numai 33 de ani, el a demonstrat ca seriozitatea ardelenilor da rezultate bune in administratia publica si la cel mai inalt nivel. Anul trecut, a devenit director general al Directiei Supraveghere Produse Accize si Tranzite, din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.

Viorel Comanita a absolvit Facultatea de Drept "Simion Barnutiu", din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, unde a fost coleg cu Sebastian Bodu. In topul „Sibianul anului 2006", intocmit de Monitorul de Sibiu, noul presedinte al ANAF este nominalizat la sectiunea „Ambasadorii Sibiului".