Lucratorii de pe ambulanta din intreaga tara au declansat, ieri, un protest de amploare. Nemultumirile lor sint legate in primul rind de faptul ca Ministrul Sanatatii nu vrea sa cumpere ambulante noi, in conditiile in care majoritatea masinilor din parcurile auto sint depasite fizic si moral, si chiar intentioneaza sa restructureze Serviciile de Ambulanta.

Sindicalistii sibieni si-au exprimat solidaritatea cu colegii lor din intreaga tara, dar nu si-au incetat activitatea nici macar pentru o secunda.

Solidaritate

Cei peste 150 de angajati ai Serviciului de Ambulanta Sibiu si-au exprimat, ieri, deschis solidaritatea fata de colegii lor din intreaga tara, care au fost in greva de avertisment. "Prin acest protest, sintem solidari cu colegii din toata tara. Ca si ei, si noi sintem nemultumiti de faptul ca a fost anulata licitatia organizata anul trecut pentru achizitionarea de noi ambulante, in conditiile in care parcurile auto sint destul de invechite.

In plus, noile norme guvernamentale referitoare la activitatea noastra sint cit se poate de dezavantajoase pentru noi. La fel si salarizarea", spune Vasile Scridon, asistent medical, reprezentant al Sindicatului Medicalo-Operativ Sibiu.

Parc invechit

Desi Serviciile de Ambulanta din intreaga tara au fost in greva de avertisment, Serviciul de Ambulanta din Sibiu nu si-a intrerupt deloc activitatea. „Initial, si noi trebuia sa ne intrerupem activitatea, sa iesim in curte si sa pornim semnalele sonore, dar am renuntat la aceasta alternativa, deoarece oricum avem personal putin si nu am vrut ca sibienii sa se resimta in vreun fel din cauza protestului nostru", a continuat Vasile Scridon.

Serviciul de Ambulanta Sibiu are, acum, 153 de angajati si patru ambulante care sint folosite zi de zi, doua pentru urgente tip A si doua pentru urgente tip B. Aceste masini deservesc cea mai mare parte din judet, in afara de zonele limitrofe localitatilor Agnita si Medias, care au servicii de ambulanta proprii.

Nemultumiri

Nemultumiti de normele guvernamentale care prevad un anumit standard de dotare si de siguranta pentru ambulante, angajatii serviciului din toata tara au protestat, ieri, la prinz. Principala lor nemultumire a fost aceea ca Casa de Sanatate a anuntat ca nu mai deconteaza decit urgentele de gradele 0 si 1. Ca urmare, pierderile lunare vor fi foarte mari, iar aceasta situatie va obliga conducerile unitatilor sa recurga la concedieri masive.