Piata de Gros din Cluj-Napoca a fost receptionata dupa o intaKrziere de mai bine de un an, cu 6 foi de observatii la adresa constructorului, firma elena “Balafas”, care a subcontractat lucrari din proiect tot unei firme grecesti - “Intrakat”.

Directorul Centrului de Marketing, Gheorghe Stetca, a spus ca exista posibilitatea ca “Balafas” sa nu-si mai primeasca inapoi garantia depusa pentru lucrari, care se ridica la cateva sute de mii de euro.

“Le receptia de ieri (luni - n. r.), au fost intocmite 6 foi de observatii, pe care constructorul trebuie sa le remedieze. Din punctul nostru de vedere, e vorba de niste finisaje, dar si de niste amenajari exterioare care vor trebui remediate”, a declarat arhitectul-sef al judetului, Radu Spanu.

Acesta a mai afirmat ca receptia finala a lucrarilor va fi facuta abia in 2008, termen la care constructorul titular al contractului, “Balafas”, va trebui sa remedieze lucrarile deficitare.

In raportul efectuat de catre Consiliul Judetean pentru activitatea constructorului in 2006, obiectiile la adresa lucrarilor sunt enumerate clar. Unul dintre inspectorii CJ, Ana Gavrea, care semneaza raportul, a mentionat ca principalul dezavantaj este numarul extrem de mic de muncitori, dar si coordonarea deficitara a acestora.

“Lipsa acuta de personal calificat determina un timp mult prea indelungat pentru luarea deciziilor, in consecinta intarzieri fata de graficul de executie”, se mai arata in raport.

Remedieri din garantie

Directorul pietei de gros, Gheorghe Stetca, a declarat, ieri, ca in cazul in care constructorii mai taraganeaza lucrarile, garantia depusa de acestia ar putea fi folosita pentru contractarea unui constructor local, care sa finalizeze obiectivul. Intarzierile constructorului genereaza, la randul lor, intarzierea dotarilor ce trebuie achizitionate cu banii judeteni si, implicit, deschiderea pietei.

“Mi-au scos peri albi. Niciodata nu s-au tinut de cuvant”, a mai afirmat Stetca, referindu-se la constructor. Contractul cu firma elena a fost incheiat in 2003, pe vremea guvernarii PSD, valoarea totala a proiectului fiind de peste 4 milioane de euro.

Termenul initial de finalizare a contractului era august 2005, dar a fost prelungit la cererea “Balafas”, astfel ca noua data-limita a fost fixata in mai, 2006, dar nici aceasta nu a fost respectata.

In prezent, conform profilului declarat in Grecia, “Balafas” SA se ocupa cu productia de faina de grau si constructii.