Reprezentantii institutiei afirma ca vina pentru aceasta situatie este a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, care a refuzat avizarea proiectului de modernizare a acestuia.

Conducerea interimara se disculpa

Situatia problematica a spatiului in care se desfasoara activitatea blocului operator al Spitalului CFR Cluj este veche de multi ani, dupa cum precizeaza Gilda Noditi, purtatoarea de cuvint a institutiei. „Problema vestiarului se perpetueaza de ani si ani de zile. Actuala conducere, in frunte cu managerul Mirtila Tirnovan, este una interimara.

Tot ce a putut face pentru punerea la punct a acestei sectii - singura din spital care a ramas fara renovare - a fost demararea din luna iunie a anului 2006 a unui proiect intocmit de fosta conducere“, a precizat aceasta.

A avut loc, astfel, o expertizare a intregii cladiri, o licitatie pentru servicii de proiectare si modernizare a blocului operator, cistigata de o firma clujeana. „Au facut documentatia pentru avizul de constructie de la Primarie, de acolo a fost solicitat aviz de la Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, care au refuzat sa il acorde“, relateaza aceasta.

Se recomanda restaurarea cladirii

"Se recomanda intocmirea unui proiect de restaurare pentru intreaga cladire, ce a fost agresata intens in ultimul deceniu prin numeroase lucrari ilegale“, se arata in documentul remis spitalului de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice in 15 decembrie 2006. Potrivit unei notificari semnate de ing.

Vasile Ofrim, reprezentant al respectivei firme, imobilul nu se afla pe lista de monumente istorice publicata pe Internet de Ministerul Culturii si Cultelor, ci „este doar in zona de rezervatie arhitecturala“. „Sugestia verbala a membrilor comisiei a fost sa incercam o solutie de amenajare a vestiarului in podul cladirii“, precizeaza acesta.

Marul discordiei, geamul cu vitralii al luminatorului

"Am analizat si aceasta solutie, dar suprafata utila rezultata in urma eventualei amenajari a podului este insuficienta pentru realizarea unui vestiar pentru 80 de persoane cu grupuri sanitare si cu o investitie minima fara a modifica substantial structura si rezistenta sarpantei“, se mai arata in notificare.

Propunerea firmei cistigatoare a licitatiei pentru acest proiect, „pentru remedierea in regim de urgenta si cu costuri minime a luminatorului (pentru stoparea infiltratiilor din apele pluviale)“, este de „inlocuire a invelitorii din geam ornamental armat cu policarbonat transparent din fisii continue cu pastrarea structurii metalice existente“.

"Nici noua nu ne convine situatia“

Potrivit purtatoarei de cuvint a Spitalului Universitar CFR Cluj, nu au existat plingeri din partea personalului medical cu privire la conditiile din vestiar, pina cind Anuta Copaciu, lidera Sindicatului Asmed in cadrul spitalului, a depus o plingere la conducere. „Asteptam o justificare din partea celor ce refuza sa dea avizul.

Nici noua nu ne convine aceasta situatie, mai ales ca de la intrarea in UE functioneaza norme mai stricte pentru autorizarea spitalelor...“, precizeaza aceasta. Suma estimata pentru realizarea proiectului ar fi de 880.000 RON, din care 137.513 pentru modernizarea vestiarului.