Ordinul Arhitectilor din Cluj se pronunta impotriva proiectului de cateva sute de milioane de euro al Consiliului Judetean privind reconstructia stadionului “Ion Moina”.

Lucrarea ar urma sa fie realizata cu fonduri obtinute din concesionarea terenurilor din jur pentru investitii imobiliare. Cu toate acestea, Ordinul Arhitectilor nu a obiectat absolut nimic la un PUD aprobat de Primarie, la sfarsitul anului trecut.

Acesta permite unora din cei mai bogati afaceristi locali, Dorel Goia (unul din fondatorii “Astral Telecom”) si Gabriel Carlig (patronul “Jolidon”, “Argos” si “Leotex Industries”) sa construiasca o cladire de 10 etaje la nici cateva sute de metri de stadion.

In situatia arhitectilor se afla si unii consilieri locali din Comisia de Urbanism, care s-au declarat impotriva unei investitii imobiliare in zona “Moina”, dar au votat pentru cele 10 etaje din aceeasi zona.

SC “Textila Romat” SA, o firma ai carei proprietari sunt oamenii de afaceri clujeni Dorel Goia si Gabriel Carlig, a primit autorizatie pentru “reconversie functionala, extindere si transformare la imobile existente, de la P+3E la P+10E”, pe strada Salcamului nr. 37, prin Hotararea CL 848, aprobata la sfarsitul anului trecut.

Imobilul ce va fi modificat, fosta intreprindere comunista “Romania Muncitoare” se afla peste drum de stadionul “Ion Moina”, precum si in apropierea celor mai importante parcuri din oras - Central si Iuliu Hatieganu.

In aceeasi zona, CJ a anuntat, anul trecut, ca doreste dezvoltarea unui proiect imobiliar care sa acopere, prin profitul adus, costurile de reconstructie ale stadionului la standarde europene.

Ulterior, din vara anului trecut, mai multi arhitecti clujeni recunoscuti, printre care Serban Tiganas sau Vasile Mitrea, au contestat investitia imobiliara din zona. Cu toate acestea, ei nu au luat o pozitie in cazul avizului dat de CL.

Consilierul local PNL, membru in comisia de urbanism, Radu Morariu s-a numarat printre combatantii proiectului de reconstruire a stadionului cu fonduri din investitii imobiliare in zona. Acesta a votat, insa, “pentru” la proiectul ce a venit din partea SC “Textila Romat”.

“Nu au fost probleme privind regimul de inaltime pentru acest proiect, noi am dezbatut foarte mult in comisie aspecte tehnice privind constructia”, a afirmat Morariu.

Vasile Mitrea a afirmat, ieri, ca nu este de acord nici cu avizul dat celor doi oameni de afacei clujeni.

Proiect ambitios de centru rezidential de lux

Proiectantul lucrarii de pe strada Salcamului este SC “Arhimar” SA, societatea care a proiectat cele mai importante inevestitii imobiliare din Cluj-Napoca, iar cel mai recent este “Iullius Mall”.

Prin documentatia PUD se propune realizarea unor lucrari de reconversie functionala a spatiilor cu profil industrial in cea de spatii pentru comert-servicii-dotari-locuinte, extindere si transformare a imobilelor din fostul sediu al unitatii “Romania Muncitoare”.

In vederea realizarii ansamblului este necesara demolarea unor constructii si anexe existente, dezafectate si construirea a doua corpuri noi, iar cladirile ramase vor fi supraetajate, refunctionalizarea zonei permitand regim de inaltime variabil, de la P+3E la P+8 sau P10 E.