Potrivit conducerii Directiei Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DDAR) Sibiu, identificarea parcelelor realizata prin fotografiere din satelit este finalizata in proportie de 99 la suta.

Doar localitatea Bruiu nu apare inca pe harta digitala. Realizarea ortofotografiei in acest caz a fost practic imposibila, din cauza cerului noros. Harta va fi finalizata insa pina la finele acestei luni, va fi accesibila doar reprezentantilor APIA si este instrumentul principal al Registrului Fermelor. Cine nu este inscris in Registru, nu poate beneficia de subventiile UE.

Impartirea pe parcele

Identificarea parcelelor si localizarea pe planurile realizate in format digital (ortofotografii) in blocuri fizice se apropie de final la nivelul judetului Sibiu. Blocurile fizice - suprafete de teren marginite de drumuri, cai ferate, ape, paduri, canale etc - trebuie impartite acum pe parcele existente in foile de cadastru. Vor primi apoi un cod, care le va permite producatorilor agricoli sa beneficieze de subventiile UE.

Un efort mare

Potrivit directorului executiv al DADR Sibiu, Nicolae Troanca, la actiunea de inregistrare in Registrul fermelor, alaturi de specialistii de la APIA, participa cei de la directie, precum si cei de la oficiul judetean de consultanta agricola. "Este un volum mare de munca, iar termenul este scurt. In judet exista un potential de 27.657 ferme, cu suprafata de peste un ha teren agricol, iar inregistrate sint 14.931 ferme. Acestea au o suprafata de 85.616 ha, din totalul de 115.178 ha teren agricol, adica 74,3 la suta", afirma Troanca.

Codul

Pentru a avea acces la fonduri europene, posesorii de terenuri vor trebui sa completeze niste formulare de inregistrare, impreuna cu specialisti ai Directiei. Apoi, vor merge la centrele zonale ale APIA, pentru inscriere. „Fiecare ferma va primi un numar de cod, care va fi utilizat in identificarea parcelelor in planurile cadastrale.

Datele de identificare a fermelor si parcelelor vor fi utilizate pentru acordarea platilor directe pe suprafata. Platile vor fi personalizate si vor fi acordate pe baza unor cereri de sprijin, formularele urmind sa fie puse la dispozitie de APIA si completate de potentialii beneficiari", arata Troanca.

Verificarea

Nicolae Troanca a tinut sa sublinieze importanta completarii corecte a datelor de inregistrare, care vor fi verificate prin sondaje de control. Conform normelor europene, in cazul in care se constata incorectitudini din partea potentialilor beneficiari, acestia vor fi exclusi de la platile directe.

In UE

Registrul fermelor este obligatoriu pentru toate statele membre ale UE. Romania are o misiune ceva mai dificila, pentru ca abia acum se elaboreaza harti cadastrale. In plus, desi numarul exploatatiilor este mult mai mare decit in alte tari, Registrul trebuie completat intr-un singur an, in vreme ce timpul alocat celorlalte state a fost de doi ani.