Flutura laolalta cu drapelele tricolore, se inghesuie pe fluturasii care anunta euro-ofertele care mai de care mai generoase, pe fanioane si autocolante pe masinile „de fite“. Euro-Clujul s-a trezit la euro-viata dupa integrarea in UE.

Institutiile clujene marcheaza integrarea

Euro-fervoarea integrarii a cuprins in mai putin de o luna tot orasul. Euro-institutiile sint primele care afiseaza simbolurile UE. Institutia Prefectului a devenit „o institutie europeana pentru un cetatean european“, Primaria a impodobit arterele principale ale orasului cu 1.489 de stindarde albastre, marca UE.

Drapelele au fost asezate de municipalitatea clujeana in virful stilpilor de pe 47 de strazi din oras, pentru a le aduce aminte clujenilor ca de acum sint cetateni cu drepturi depline ai Uniunii Europene. Ba chiar si kilometrul 0 al Uniunii Europene a fost marcat in plin centrul orasului, vizavi cu statuia lui Matei Corvin, pentru ca euro-scepticii sa nu se rataceasca.

UE, marca preferata a clujenilor

Se pare ca cetatenii municipiului Cluj-Napoca sositi de curind in UE sint mai dornici sa adopte euro-simbolurile, astfel ca UE a devenit in cel mai scurt timp marca preferata a clujenilor. Aproape toti afiseaza insemnele Uniunii Europene.

De la euro-sandvisurile cumparate de la euro-magazin si mincate pe fuga la euro-coltul marcat de un steag albastru pus de municipalitate, la fanioanele albastre care le impodobesc masinile personale pline de euro-benzina, euro-clujenii isi afiseaza pe unde pot dubla cetatenie cistigata la inceputul acestui an.

Steaguri cu UE si cu stegutele galbene cu iz de Europa atirna pe Daciile neaose din anii ’80. Un E cu doua linii orizontale, clar marcate, semn al monedei unice europene, sta de paza la intrarea intr-un bloc dintr-un cartier clujean.

Nimanui nu-i pasa ca a fost inspirat de litera greaca Epsilon, ca referinta la leaganul civilizatiei europene si la prima litera din cuvintul „Europa“. Nestingherit, s-a transformat in simbolul unui statut social ales, cu referire la fructul muncii de peste granite a parintilor.

Firmele de telefonie mobila sau de constructii se impopotoneaza si ele cu insemnele europene care abunda in vitrine, iar preturile cresc direct proportional cu numarul stelutelor galbene de pe inscriptii...

Placute europene la masini

Dupa 1 ianuarie, si numerele de inmatriculare se vor schimba, astfel incit acestea vor avea simbolul UE, stelutele galbene, in locul tricolorului. Pina acum, insa, potrivit reprezentantilor Politiei Rutiere Cluj, nu s-a inlocuit nici un numar de masina, primele urmind sa devina europene abia prin aprilie.

Chiar si partidele, vezi PNG, s-au „europenizat“, cel putin la nivelul siglelor, desi liderii lor sint cam departe de Europa.

Cum se sarbatoreste integrarea?

8.500 de estonieni au inceput plantarea a un milion de arbori, in timp ce fotografii lituanieni au strins imagini pentru cartea „Prima zi in Uniunea Europeana“. Lituanienii au aprins toate luminile la ora locala 22.40, astfel incit imaginile obtinute de sateliti sa demonstreze ca tara lor a fost cea mai stralucitoare dintre cele care au aderat la Uniune. Romanii au chefuit in toata tara la „Euro-revelioane“.