Un angajat al Regiei Autonome a Apei Valea Jiului (RAAVJ), Liviu Fratila, a remis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, primului ministru si Ministerului de Justitie, prin care incearca sa atraga atentia asupra unor nereguli existente la societatea cu capital de stat din care face parte.

“Vara trecuta, mai exact in 19.07.2006, am intocmit un memoriu/plangere, adresat institutiilor statului, in care am sesizat fapte grave de abuz in serviciu, falsuri si uzuri de fals, plangeri penale neintemeiate si nejustificate, intocmirea de documente dupa bunul plac al unor reprezentati ai institutiilor de stat, cu incalcarea grava a prevederilor legale in vigoare, toate acestea privind

derularea lucrarilor contractului international 1D/13, incheiat intre RAAVJ si «Hydrocom Control Systems Ltd.» Israel.

Primul semnal palpabil pe care l-am primit, din partea Curtii de Conturi a Romaniei este un raspuns musamalizant, din care rezulta faptul ca institutiile abilitate sa verifice si sa ia masurile care se impun in aceste cazuri cu consecinte deosebit de grave, trimit cetatenii de buna credinta pur si simplu la plimbare”, se arata in scrisoarea deschisa, semnata de hunedorean, fost manager de

proiect in contractul incheiat de institutie pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apa in Valea Jiului.

Petentul a fost responsabil de implementare a unei parti a proiectului de monitorizare a sistemului de alimentare cu apa a Vaii Jiului, dar in urma unor neintelegeri a fost schimbat din functie de fosta conducere a Regiei. In plus, pe numele sau a fost inaintata o plangere penala, iar Fratila nu a fost prezent nici la receptia lucrarilor.

Din acest motiv, angajatul a inceput un lung sir de razboaie cu fosta si actuala conducere a regiei, totul culminand cu scrisoarea deschisa adresata Presedintiei Romaniei, primului ministru si Ministerului de Justitie.

Fostul manager de proiect atrage atentia asupra mai multor presupuse nereguli, cum ar fi: “blocarea nemotivata, nejustificata si cu rea-vointa a contractului 1D/13, cu o valoare cumulata de peste 3.000.000 de dolari, din 30.09.2002 pana in 29.07.2005; pierderea garantiei bancare de buna executie a acestui contract, in valoare de cca.

115.000 de dolari, ca urmare a blocarii subiective a acestui contract de catre fostul director al RAAVJ Petrosani, Lungu Constantin; desfiintarea structurii tehnico-financiar-administrative a aceluiasi contract, care a administrat lucrarile contractului si fara de care derularea acestor lucrari a fost pusa in cumpana; solicitarea abuziva a unor evaluari teoretice a unei institutii de invatamant

superior, careia i-au fost furnizate in mod voit date nereale, false in vederea producerii unor prejudicii (artificiale!), care sa-mi fie retinute in sarcina si imputate, in cadrul dosarului penal nr. 117/P/2004 initial si disjuns ulterior in dosar penal nr.

629/P/2004; intocmirea arbitrara si lipsita de orice fel de obiectivitate si profesionalism a formalitatilor de receptie a lucrarilor contractului in discutie (de peste 3.000.000 de dolari) si raportarea oficiala a acestora in fals, ca fiind incheiata si finalizata, actiunea respectiva fiind, insa, departe de realitatea fizica”.

In scrisoarea inaintata la Bucuresti, Fratila cere inaltilor oficiali sprijin pentru solutionarea celor reclamate de el si crede ca exista riscul ca probleme de o gravitate foarte mare “sa fie mascate politic”.

Tergiversat ani de zile

Contractul cu “Hydrocim Israel”, la care face referire angajatul a fost tergiversat mai multi ani si, dupa o serie de blocaje si scandaluri mediatice, s-a reusit finalizarea lui.

In anul 1997, Regia Autonoma a Apei Valea Jiului a incheiat, in urma organizarii unei licitatii, cu firma straina, un contract in valoare de 1,298 milioane USD pentru realizarea programului “Monitorizarea sistemului de alimentare cu apa din Valea Jiului”.

Proiectul initial - care prevedea instalarea unor senzori de masura a debitelor si presiunilor in punctele importante de pe retea, a softului specializat pentru transmisia de date din teren, realizarea suportului de transmisie radio si a cladirii dispeceratului central al RAAVJ Petrosani - a fost ulterior extins, ajungand pana la valoarea de 2,558 milioane de dolari.

Directorul regiei, Gheorghe Cioara, a precizat ca, in plus fata de prevederile initiale, “Hydrocom” s-a mai obligat sa realizeze automatizarea alimentarii cu apa a rezervoarelor, prin instalarea de vane automate pe conductele de alimentare.

Desi investitia a fost apreciata ca utila, avand ca termen de finalizare 30 septembrie 2002, efectuarea lucrarilor s-a oprit chiar inainte de finalizare.

Un rest de lucrare, de circa 52.000 de dolari, a blocat, insa, posibila functionare a sistemului de monitorizare, vinovat de acest lucru fiind considerat - chiar si de Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara - fostul director al RAAVJ, care a reclamat inutilitatea acestui sistem.

In plus, contractul a ajuns pana la Camera Internationala de Comert - Tribunalul International de Arbitraj de la Londra, dupa ce un control al Curtii de Conturi a obligat efectiv regia sa solicite executantului penalitati de intarziere pentru motivele imputabile acestuia.

In urma acestor presiuni, firma israeliana a fost contactata pentru continuarea lucrarilor, iar in 17 mai 2005 a fost semnata o conventie intre cele doua parti. Astfel, in noiembrie 2005 sistemul a fost considerat drept finalizat si a intrat in probe.