La caderea comunismului, Campia Turzii (judetul Cluj) a ajuns un oras caruia multi i-au prezis intrarea in moarte clinica. El este exemplul tipic de oras monoindustrial, proletarizat cu ravna inca din primii ani ai regimului comunist.

Colonizat cu tarani adusi cu toptanul din Campia Transilvaniei ori din Muntii Apuseni, Campia Turzii conserva mentalitatea “de la tara”.

Mastodontul

Inca din 1920, de la infiintarea societatii “Industria Sarmei”, aproape toata viata economica s-a invartit in jurul acesteia, deoarece in oras, singura alternativa economica era reprezentata de o fabrica de caramizi. Dupa razboi, “Sarma”, cum isi alinta locuitorii mastodontul, s-a dezvoltat continuu, conform planificarii comuniste, si a atras mii de muncitori.

A inflorit si nelipsitul cartier muncitoresc, ridicat printre case si blocuri vechi, de caramida.

Oamenii au venit in Campia Turzii cu obiceiurile invatate acasa, astfel ca si azi, de exemplu, poti vedea vecini care ies la poarta sau in fata blocului la o poveste, sa mai afle cine ce a mai facut sau cine a murit si iti relateaza, daca stai sa asculti, rezumatul activitatii si arborele genealogic al celui care are norocul sa fie eroul barfei.

Inainte de Revolutie, in ceea ce devenise, intre timp, Combinat Metalurgic lucrau peste 10.000 de oameni, adica unul din trei din totalul populatiei orasului si a satelor dimprejur.

Multi tineri care terminau “profesionala” sau liceul - metalurgic, bineinteles - din localitate stiau ca se pot angaja fara probleme in combinat, pe salarii bunicele si cu locuinte oferite de conducerea fabricii.

Lumina vine de la Rasarit

Privatizarea colosului industrial, prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni de catre grupul rusesc “Mechel”, in martie 2003, a adus ingrijorare in randurile comunitatii, obisnuita cu un combinat metalurgic sprijinit de catre stat, indiferent daca aducea profit sau nu.

Previziunile sumbre pareau sa se implineasca atunci cand, in februarie 2006, au fost inchise doua sectii ale “Mechel”.

Ca urmare, angajatii au iesit in strada si au blocat drumul national, speriati de spectrul somajului, desi contractul de privatizare interzicea concedierile pe o perioada de cinci ani. Conservatorismul locuitorilor s-a manifestat, de altfel, si la alegerile locale.

Campia Turzii a fost singurul municipiu din cele sase ale judetului Cluj in care oamenii nu au ales schimbarea in 2004, ci au preferat sa-l realeaga pe Ioan Vasinca de la PSD, cel care a fost primar si in perioada 2000-2004, iar in Consiliul Local, PRM si PSD au majoritatea.

Locuitorii insisi obisnuiesc sa spuna, cu autoironie, ca traiesc intr-un “oras rosu”. Acum, alegerea lor pare sa fie una benefica pentru comunitate, deoarece perspectivele economice ale municipiului sunt destul de roz.

In primele noua luni ale acestui an, combinatul metalurgic a inregistrat pierderi de 5,8 milioane de lei noi, in principal din cauza faptului ca multi clienti ai “Mechel” si-au redus semnificativ activitatea in primele trei luni din 2006. Cu toate acestea, in perioada mai-septembrie societatea a inregistrat profit luna de luna si a reusit sa limiteze pierderile.

In comparatie, in primele 6 luni ale anului trecut, combinatul a avut pierderi de 17,3 milioane RON, iar pe intreg anul 2005 pierderi de 88 de milioane RON.

Conducerea “Mechel” a reusit sa ajunga la un acord cu sindicatele si AVAS, astfel ca 500 de angajati au plecat cu salarii compensatorii bunicele, adica 30 la suta din ultimul salariu de incadrare pe care l-au avut, pentru fiecare an lucrat in combinat, plus un bonus de 5.000 RON, bani cu care se poate incepe o afacere.

Alti 150 de muncitori au urmat cursuri de recalificare, iar sindicatele au obtinut si promisiunea conducerii firmei ca salariile vor creste in acest an cu pana la 15 la suta, esalonat, iar sectiile inchise temporar vor fi retehnologizate.

Incep lucrarile la Parcul Industrial

In luna aceasta vor incepe lucrarile la Parcul Industrial Campia Turzii. Acesta va fi construit pe un teren de 44 de hectare pe care firma “Reifconstruct” l-a cumparat de la municipalitate cu o suma de 1.760.000 RON. Societatea s-a obligat sa dezvolte un parc industrial, conform planului de investitii, in termen de cinci ani.

Reprezentantii “Reifconstruct” au mentionat ca, pana la sfarsitul acestui termen, vor fi create aproximativ 2.000 de locuri de munca si vor fi atrase investitii de peste 40 milioane de euro. Ei au explicat ca i-a atras potentialul uman din zona si lipsa unor mari investitii in zona Campia Turzii.

Societatea va investi, in 2007, peste patru milioane de euro in acest proiect de care s-au interesat deja cinci firme care au ca obiect de activitate industria mecanica, producerea de componente auto sau de cabluri electrice.

Tot in acest an, compania “Henkel” va incepe sa construiasca o fabrica pe un teren situat la marginea municipiului, astfel ca alte sute de locuri de munca vor fi disponibile.

Ritualul mersului la piata

Privit din alta perspectiva, Campia Turzii nu se deosebeste prea mult de alte orase. Unele mici afaceri au inflorit dupa Revolutie, multe s-au ofilit intre timp, iar altele au aparut si prospera. Tinerii s-au descurcat care cum a stiut, au plecat de acasa fie la scoala, fie in strainatate sau au ramas sa-si faca un rost in oras, dupa modelul parintilor.

Adolescentii de azi sunt la fel ca peste tot, preocupati de “toale” si “mobile” si de iesiri la un bar la moda sau la un chat la Internet-Cafe. Si totusi, exista in Campia Turzii o traditie pe care o respecta aproape toata lumea, de la tanar la batran, de la muncitor la intelectual.

Intr-un oras cu o viata monotona in general, oamenii se invioreaza miercurea si merg cu totii la piata si la targ. Aceasta, in conditiile in care in oras prospera un supermarket deschis doar de un an, iar altul este in plina constructie.