In interesul oricarei companii din Romania, din lume chiar, este nu doar sa aiba angajati devotati sau muncitori, ci sa aiba si o mana de oameni care sa detina informatii si relatii.

Acesta este si motivul pentru care, in Romania, lucratorii Serviciului de Paza si Protectie (SPP), sau fosti securisti, sau cadrele militare sunt privite cu interes in momentul pensionarii sau in momentul in care renunta, de buna voie sau pentru ca au „calcat pe bec”, la slujba in interesul statului roman.

Marile companii nu racoleaza asemenea persoane, in sensul unor propuneri si tratative asidue, pentru ca asemenea lucruri s-ar afla imediat, ci asteapta momentul propice al pensionarilor sau a demisiilor din structuri. Evident, „sacrificiul” angajarii unor astfel de persoane depinde in mare masura de posturile ocupate de respectivii in diferite structuri.

Un exemplu in sensul celor afirmate: colonelul Ruse, actualmente director in cadrul Alexandrion Group. Persoana care cunoaste multe, care are usi deschise si care contribuie la dezvoltarea companiei.

Colonelul Ruse este o buna „achizitie” pentru Alexandrion, firma reusind, pe langa producerea de bauturi alcoolice, materiale de constructii si produse din hartie, sa dezvolte o frumoasa relatie de afaceri in China.

Politica marilor companii de a angaja persoane care s-au aflat in preajma unor oficialitati, care detin anumite informatii, este o realitate, confirmata, intr-un mod cat se poate de elegant, si de presedintele Traian Basescu, el declarand, la un moment dat: „Cei peste 80% dintre ofiterii de informatii care au activat in sistem inainte de 1989 au fost trecuti in rezerva si li s-a desfacut

contractul de munca, motiv pentru care au fost nevoiti sa-si gaseasca diferite slujbe in cadrul unor companii private”. Evident, declaratia presedintelui a venit in contextul in care Romania trebuia sa stie ca in structurile statului nu mai activeaza fostii securisti. Mai departe, unde lucreaza fostii ofiteri de informatii, problema lor.

Revenind la marile companii care nu neaparat au fost abordate de fostii ofiteri de informatii, trecuti in rezerva pentru ca alta cale nu avea Romania zilelor noastre, ci au cautat sa angajeze asemenea „comori” informationale, de mentionat Rompetrol. Compania cu o cifra de afaceri impresionanta are o asemenea politica a angajarilor si chiar nu este lun lucru de condamnat.

Se pare, din cate sustin persoane apropiate acestui „fenomen”, ca Rompetrol a fost cea mai harnica dintre companiile romanesti la capitolul angajarilor de personal din randurile fostilor securisti sau SPP-isti sau ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Colonelul Ruse, la Alexandrion

O alta companie interesata sa aiba „in slujba” fosti securisti, SPP-isti, angajati ai MApN, se numara si Alexandrion Group, fondat in urma cu zece ani. Patronul, Nawaf Salameh, are un istoric destul de zbuciumat, motiv pentru care pare oarecum firesc sa se inconjoare de cateva persoane capabile sa ii mentina linistea si sa il ajute in dezvoltarea afacerii.

O dovada ca Alexandrion Group a procedat corect luand in considerare anumite angajari este faptul ca, de o perioada de timp, presa centrala a pus punct articolelor care il pun intr-o lumina defavorabila pe Nawaf Salameh, iar in plus, activitatea a fost completata cu afacerea RoChin Motors.

RoChin Motors este membru al Grupului Alexandrion, si este importatorul general al primului constructor auto cu capital privat din China, Great Wall. In 2006, firma a lansat pe piata romaneasca si in premiera in Europa vehiculul de teren Hover Cuv.

Ce legatura are acest lucru cu acest colonel Ruse? Ei bine, din cate se pare, colonelul Ruse este cel care a reusit, din pozitia de director al Alexandrion Group, sa deschida anumite usi de dezvoltare a afacerilor in China.

Presedintele UTI Grup, maiorul Urdareanu, stie sa faca afaceri

Asadar, utilitatea politicii de angajare a fostilor ofiteri de informatii a fost demonstrata. Un alt exemplu ca afacerile merg bine cu unul, doi sau mai multi colonei in prima linie a unei companii este cel al UTI Grup. In acest caz, „in linia intai” se poate vorbi despre maiorul (r) MApN Tiberiu Urdareanu.

Presedinte al UTI Grup, Urdareanu s-a aflat in centrul mai multor scandaluri de presa. Cu toate acestea, UTI Grup a stiu si stie sa faca afaceri. Chiar daca despre Urdareanu se stie ca a fost apropiat al fostului guvern PSD si al lui Adrian Nastase, firma UTI continua sa fie abonata la contracte publice de milioane de euro.

Asta inseamna ca ori firma este „militaros” organizata, ori cunostintele lui Urdareanu sunt atuuri imbatabile. Iar la capitolul cunostinte, poate fi vorba despre cunostinte - persoane, sau cunostinte - informatii despre persoane importante, cunostinte dobandite gratie activitatii sale de dinainte de a deveni presedinte al companiei.

De mentionat ca UTI furnizeaza sisteme de securitate, militare si de comunicatii, iar piata preferata o constituie societati strategice ale statului roman, cum ar fi Portul Constanta, Aeroportul Kogalniceanu s.a.

Mai ramane de mentionat ca UTI are si o televiziune, data de Urdareanu in grija fiicei, ceva in genul modelului „propovaduit” de Dan Voiculescu (Felix cel cu mai multe „Antene” - Antena 1, Antena 3 s.a.), care, la randul sau, si-a dat firma Intact in administrarea fetei.

Aviz marilor companii: SPP-ist in curand liber de contract

Acestea sunt doar cateva exemple de fosti angajati ai unor anumite structuri, si care, si in afara acestora, o duc bine. Este de asteptat ca si acelasi lucru sa se petreaca, pe viitor, si cu fostul sef al SPP Constanta, Mircea Gainusa.

Spunem acest lucru intrucat demersul lui Mircea Gainusa de a adresa presedintelui Romaniei o scrisoare deschisa, prin care avertiza asupra securistilor inca activi la nivel de SPP, nu a fost un lucru tocmai intelept. Reactia celor acuzati - cum ar fi gen-maior Lucian Pahontu, directorul SPP - a fost: colonelul Mircea Gainusa vrea sa se razbune.

Pahontu a explicat si motivul: Gainusa este suparat pentru ca nu i s-a prelungit contractul de munca in cadrul serviciului. Seful SPP Constanta (inca), Mircea Gainusa, va implini 55 de ani in aceasta luna, ajungand la varsta de pensionare.

Una peste alta, povestea epistolei, chiar daca ea contine elemente reale, referitoare la securisti si persoane compromise de activitatea PCR-ista, nu a picat tocmai bine. Gainusa ar fi putut alege o modalitate de comunicare a nemultumirilor sale si, din cate se pare, el nu va fi ajutat sa isi prelungeasca acel contract de munca in cadrul SPP.

Din acest motiv, el poate fi considerat, de pe acum, un „element” bun de recrutat in cadrul cine stie carei companii mari din Romania.