La sfarsitul vacantei de iarna din anul scolar 2006-2007, Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti inregistreaza un numar record de elevi care abandoneaza scoala. Conform conducerii inspectoratului, abandonul scolar are mai multe cauze: casatoria, plecarea in strainatate la parinti sau conditiile grele pe care elevii sunt nevoiti sa le indure an de an.

O ancheta recenta a inspectoratului scolar a scos la iveala faptul ca marea majoritate a scolilor din mediul rural sunt inadecvate desfasurarii cursurilor. In foarte multe institutii de invatamant mehedintene persista aspectul de santier iar multi profesori sunt gata sa intre in greva.

Aproape 300 de unitati scolare nu au apa curenta si nici material didactice iar mobilierul este vechi si degradat in proportie de 80%. La toate acestea se adauga faptul ca 90% din institutiile de invatamant aflate in mediul rural, toaletele sunt inca in curtea scolii si nu au fose septice, ceea ce face ca in cazul unei epidemii, raspandirea bolii sa aiba un spectru larg de propagare.

Conform Autoritatii de Sanatate Publica Mehedinti, din cele 515 de unitati scolare, mai bine de 90% nu au primit autorizare sanitara de functionare.

Mihai Dima, presedintele Sindicatului din Invatamantul mehedintean spune: “din acest an am intrat in Europa si daca ne referim la legea pentru invatamant, se vede clar ca nici un sfert din conditiile cerute de lege nu sunt indeplinite... nu avem nici o baza materiala adecvata, carti, mobilier... iar de apa curenta sau toalete civilizate nu putem spune nimic...”

O problema mereu pe ordinea de zi a Inspectoratului este si transportul elevilor. Cele mai mari probleme sunt inregistrate in partea de deal si munte a judetului. Pe aproape intreg teritoriul judetului sunt probleme in ceea ce priveste transportul.

Distantele mari pe care elevii le au de parcurs, mai ales acum, pe timp de iarna, face ca numarul elevilor care lipsesc de la cursuri sa creasca de la o saptamana la alta.

Desi in cele mai multe cazuri elevii au la dispozitie microbuze, acestea au nevoie de alocarea de fonduri mari din bugetele Consiliilor locale. Exista cateva commune in care s-a renuntat dejà la transportul cu microbuzele, iar in alte localitati, parintii sunt nemultumiti deoarece trebuie sa plateasca o parte a biletului.

“La Albulesti copiii se trezesc cu cateva ore inainte ca sa se pregateasca de scoala si sa aiba si timp sa ajunga. Bine ca i-am trimis la scoli din Severin ca nu stiu ce ma faceam... sunt parinti care au facut scandal cand i-au obligat sa plateasca” spune Zenobia Matei, din localitate.

Si la Gogosu a aparut o situatie asemanatoare.

Microbuzul scolii este neincapator pentru elevi. Din aceste motive, cateva familii de rromi au refuzat sa-si trimita odraslele la scoala, invocind saracia si lipsa resurselor financiare.

In zona Ciresu insa, situatia se schimba: fiind zona de munte, chiar si microbuzul intampina greutati. Nu de putine ori elevii sunt nevoiti, zilnic, sa mearga zeci de kilometri cu carutele pentru a ajunge la scoala.

De la inceputul anului scolar 2006-2007, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti a inregistrat 263 cazuri de abandon scolar.

"Dintre cei care au abandonat scoala, opt elevi sunt rromi care s-au casatorit, 78 au plecat cu parintii in alte tari, iar 187 pur si simplu au renuntat la scoala” declara Doinita Chircu, inspector general ISJ Mehedinti.

Aceasta precizeaza: “Ultima categorie de elevi, cea mai numeroasa de altfel, este alcatuita din elevi care provin din familii dezorganizate si cu conditii de trai precare. Am incercat sa constientizam parintii despre riscurile abandonului scolar dar inca mai intampinam greutati deoarece parintii nu dau importanta demersurilor noastre”

Conform conducerii Inspectoratului Scolar Mehedinti, pana in acest an, majoritatea fondurilor primite au fost alocate institutiilor de invatamant din mediul urban, in proportie de 90%. Incepand insa din anul 2007, situatia se va schimba, aproape toate fondurile fiind concentrate pe reabilitarea si dotarea materiala a scolilor din mediul rural.