Liderul PSD Turda, Ucu Faur, a declansat un atac dur la adresa primarului Tudor Stefanie, care a avut ca punct culminant solicitarea demisiei primarului, acceptarea vinovatiei acestuia in conflictul dintre Rigips si proprietarii de terenuri din apropierea fabricii, precum si adresarea unor scuze cetatenilor prejudiciati de atribuirea unui apartament si a unui teren consilierului Nicolae Ros, fara girul Consiliului.

In replica, primarul Tudor Stefanie a spus ca se astepta la un asemenea atac, pentru ca a fost amenintat de Ucu Faur, ca va fi linsat mediatic si ca atacurile pe aceleasi teme, reluate, probabil se datoreaza faptului ca Ucu Faur este in scadere de imagine, fiind cel mai slab presedinte PSD din toate timpurile, si ca, probabil, trebuie sa dea socoteala sefilor sai pentru rezultatele slabe de la nivel local.

PSD Turda a convocat o conferinta de presa - fulger, sambata dimineata, in care a anuntat public ca PSD Turda si-a rezolvat problemele interne si ca va porni atacul la adresa actualei puteri. „Vom scoate la suprafata toate problemele prin care se incalca legea. Este momentul sa spunem lucrurilor pe nume.

Am stat pasivi la multe din abuzurile actualei puteri, dar se fac multe ilegalitati”, si-a inceput Ucu Faur tirul la adresa primarului.

Cu o zi inainte, organizatia locala a PSD a reanalizat retragerea sprijinului politic pentru consilierul PSD Cristian Matei, acuzat ca a colaborat cu primarul Tudor Stefanie si ca si-a retras candidatura la functia de viceprimar tocmai din aceste motive.

Dupa ce, initial, lui Matei i s-a retras sprijinul politic, vineri acesta a obtinut castig de cauza prin vot secret (unele surse au spus ca a fost vorba de 10-9, in favoarea lui Matei). Sedinta PSD Turda a fost destul de spumoasa si a durat circa 4 ore, iar la finele ei, presedintele Ucu Faur a obtinut acordul consilierilor de a declansa atacul la adresa lui Stefanie. Iar a doua zi, dimineata, Stefanie a fost mitraliat politic, foc cu foc.

"Cerem domnului Stefanie sa-si dea demisia!”

Primul punct pe ordinea de zi a conferintei a fost o cerere adresata primarului, prin care PSD ii cere sa-si dea demisia din functia de primar. Ucu Faur sustine ca Turda are un primar incompatibil, din februarie 2006. „Am incetat atunci sa mai spunem ceva, pentru ca ni se reprosa ca blocam unele fonduri europene. Am asteptat un an, dar n-au venit bani.

Iar operatorul unic a fost conceput de oamenii nostri, in perioada 2000-2004, asa ca trebuie sa inceteze sa-si atribuie proiecte care nu-i apartin”, a spus Ucu Faur. Liderul PSD Turda l-a facut mincinos pe Stefanie, indirect: „Initial, primarul a afirmat in presa ca si-a dat demisia din functia detinuta la SC Salina Turda SA in 17 mai 2005.

In instanta a spus ca si-a dat demisia in termenul legal de 15 zile, in iulie 2004. Cand a spus adevarul?!?”.

"De ce sa platim prostia cuiva?”

Al doilea motiv de atac la adresa lui Stefanie l-a reprezentat conflictul dintre proprietarii de terenuri care se afla in conflict cu Rigips. „Stefanie sa-si ceara scuze public pentru cetatenii batuti in urma conflictului cu Rigips. Saptamana trecuta a fost prezentata o expertiza din care reiese ca s-au incalcat proprietatile si ca investitorul a respectat autorizatia de construire.

Asta inseamna ca Stefanie a gresit cand a dat acea declaratie pe proprie raspundere in care a spus ca acel teren este al municipalitatii, pentru a-l putea concesiona societatii Rigips. Nu e de vina nici investitorul si nici oamenii. E de vina primarul Stefanie! Pentru prima sedinta de Consiliu, ii cerem imperios primarului sa prezinte o solutie in acest caz.

Am inteles ca cei de la Rigips ar cere vreo 15 miliarde de lei vechi, despagubiri, dar n-am chef ca pe buzunarul contribuabililor sa platim prostia cuiva. Vom initia un proiect de hotarare prin care sa-l punem la plata, personal!”, si-a continuat pledoaria anti-Stefanie liderul PSD Turda.

"Cei nedreptatiti sa vina la noi”

Al treilea "cartus politic” l-a constituit o mai veche acuzatie privind atribuirea ilegala a unui apartament si a unui teren consilierului Nicolae Ros: „Sa-si ceara scuze public celor 300 de persoane prejudiciate de cazul Nicu Ros! Caruia i-a atribuit un apartament si un teren fara a avea girul Consiliului Local.

Au fost prejudiciati oamenii care aveau nevoie intr-adevar de asa ceva. Lansez un apel catre toti cei nedreptatiti de primarul Stefanie sa vina la noi”.

Replica lui Stefanie:

"E intr-o scadere de imagine, pentru ca e cel mai slab presedinte pe care l-a avut PSD-ul”

Primarul Tudor Stefanie a convocat o conferinta de presa pentru marti, la ora 10, cand va prezenta jurnalistilor pozitia sa fata de acuzatiile aduse de Ucu Faur. Ziarul OBIECTIV a fost singurul organ de presa care, respectand principiile jurnalismului profesionist, a solicitat un punct de vedere al primarului fata de atacul PSD.

Primarul Tudor Stefanie considera ca Ucu Faur este „intr-o scadere totala de imagine” si a fost nevoit sa reia din nou aceleasi acuzatii care au mai fost discutate si in trecut. Stefanie a spus ca va respecta decizia instantei, indiferent care va fi ea, dar ca nu este normal ca presedintele PSD sa prezinte, trunchiat, documente din dosare inainte ca aceastea sa se fi solutionat.

Stefanie spune ca atat conflictul dintre proprietarii de terenuri si Rigips, cat si cel dintre proprietarii de terenuri si Primarie sunt pe rolul instantei, inclusiv acel proces prin care s-a solicitat constatarea starii de incompatibilitate a primarului de catre PSD.

"Cred ca e cel mai slab presedinte pe care l-a avut PSD-ul si probabil trebuie sa dea socoteala superiorilor lui pentru rezultatele proaste pe care le are.

De ce nu a vorbit nimic de procesul verbal initial prin care i s-a retras sprijinul politic consilierului Cristian Matei? Am o copie dupa acel proces verbal, nu conteaza de unde, si mi se aduc acuzatii grave, atat mie, cat si consilierului Cristian Matei. El a vrut viceprimar de la PSD, iar raspaunsul meu a fost categoric, nu.

Mi-a spus ca in conditiile in care nu-i respect anumite doleante, va declansa un atac mediatic la adresa mea. Ma asteptam la un asemenea atac, dar nu stiam cand si cum va izbucni. El vrea sa fie un avocat, dar nu reuseste sa fie presedinte de partid. Poate cand se va maturiza politic, va intelege sa faca altfel politica”, a fost replica primarului Stefanie.

Ba mai mult, Tudor Stefanie nu a stat cu mainile in san si a ripostat pe masura atacului PSD: „Nu cred ca demisia unui primar este la latitudinea unui presedinte de partid. Sugerez PSD-ului sa organizeze pe banii lor un referendum si sa vada daca turdenii ma mai vor sau nu, primar. Daca nu ma mai vor, plec.

Realizarile confirma daca suntem buni sau nu, nu interpretarile juridice ale unui avocat care nu reuseste sa fie presedinte de partid.

De ce nu spune nimic despre faptul ca in prima sedinta a Consiliului de Administratie al noii Companii de Apa, al carui membru este, a propus ca salarul directorului sa fie de 7000 lei (70 milioane de lei vechi)? Nu cumva s-a gandit la procentul pe care-l va avea si el din acest salar?”.

"Asfalt peste titluri de proprietate”

In conferinta de presa, PSD-istii au prezentat si un articol aparut in publicatia „Foaia Transilvana”, condusa de Cornel Nistorescu, in care se sustine ca „Primaria Turda „muta” tarlalele si Rigips castiga”.

Articolul, semnat de Dan Ielciu, concluzioneaza ca Rigips a primit un teren in concesiune care e amplasat in alta parte si ca astfaltul noului drum a fost turnat, cu ajutorul buldozerelor, pe terenurile proprietate particulara ale oamenilor.