Sibienii care au sistemul de incalzire cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri, dar care nu beneficiaza de ajutor, desi au un venit pe membru de familie sub 500 lei, mai pot depune cereri de ajutor la primariile de care apartin doar pina miine, 31 ianuarie.

Ajutoarele se aplica pentru perioada ianuarie-martie 2007. Banii se vor acorda de primarii si vor fi alocati de Directia Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei Sibiu. Cuantumul ajutoarelor este cuprins intre 14 si 46 lei noi. Ajutoarele se acorda in bani.

Cereri putine

Potrivit legii, pina la data de 31ianuarie 2007, primariile trebuie sa colecteze cererile pentru ajutoarele de incalzire. Pentru unele primarii situatia este relativ usoara, pentru ca un numar mare de sibieni au instalatia de incalzire pe gaz, dar sint si comune care colecteaza sute de cereri.

"La noi, sarcina este relativ simpla. Am colectat pina acum peste 80 de cereri si poate se vor mai aduna citeva, dar nu multe pina la incheierea perioadei. Sint foarte multe familii care isi incalzesc locuinta cu gaze si numai o parte mai fac focul cu lemne", arata Vasile Coman, secretarul comunei Loamnes.

Cereri multe

Sint insa comune, cu mai multe sate, in care alimentarea cu gaz a sobelor nu a patruns. "In comuna noastra s-a facut o desfasurare mare de forte, pentru a cuprinde toti cetatenii care au dreptul. Functionarii primariei au fost repartizati pe sate, pentru a face cunoscute prevederile legii si a-i ajuta pe locuitori sa faca cerere pentru ajutoare.

Miine (31 ianuarie - n.r.) avem ziua in care facem totalul si vom sti precis cite cereri avem in total. Cred ca este vorba de citeva sute, pe care le vom confrunta si cu cererea de lemne facuta in toamna", spune Olimpiu Anghel, secretarul comunei Nocrich. La fel la Brateiu, unde numarul beneficiarilor va fi de peste 200, dupa cum informeaza Elena Marian, primarul comunei.

Beneficiari

Prin ridicarea nivelului baremului pentru ajutoare a crescut automat si numarul beneficiarilor. "In mediul rural, in comunele neracordate la reteaua de gaz metan, aproape toti locuitorii pot beneficia de ajutoare pentru incalzire, daca se aplica noile cuantumuri ale beneficiarilor de ajutor", afirma Aurel Badiu, directorul adjunct al DMSSF Sibiu.

In functie de venituri, valoarea ajutorului primit de cei care se incalzesc cu sobe pe lemne este situata intre 14 si 46 de lei pe luna (ianuarie, februarie si martie 2007) si se acorda o singura data.

Drepturi

Acei beneficiari care nu depun cererile in termen nu vor avea drept la ajutoare pentru luna ianuarie. „Actul normativ stipuleaza ca dreptul curge din luna urmatoare depunerii cererii. In aceste conditii, cei care depun cerere in februarie vor primi drepturile pentru februarie si martie. Este pacat ca sumele nu sint mai mari, dar oricum sint de ajutor familiilor nevoiase", arata Badiu.