Peste 4.600 de cazuri de viroza in acest an

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj se vor intilni astazi cu medicii scolari pentru o sedinta de instruire. Potrivit directorului adjunct al ASP Cluj, dr. Nicolae Deleanu, avind in vedere ca numarul infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare a crescut la nivel national, Ministerul Sanatatii Publice a decis sa ia masuri sporite de preventie in aceasta perioada.

"Medicii scolari vor efectua zilnic triajul epidemiologic in scoli pentru ca acei copii care au febra sau alte simptome de boala sa nu intre in colectivitate“, a precizat dr. Nicolae Deleanu.

Triajul epidemiologic se va efectua atit in scoli, cit si in gradinite, iar parintii vor fi informati cu privire la importanta izolarii la domiciliu a copiilor bolnavi, respectiv la neprimirea acestora in unitatile de invatamint, in cazul in care prezinta manifestari clinice de boala, respectiv febra, tuse si stranut.

La Cluj, de la inceputul acestui an si pina in 21 ianuarie, s-au inregistrat 4.614 cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, 1.683 de cazuri de pneumonie si bronhopneumonie si un caz de gripa.

Copiii cu virste intre 6 luni si 15 ani, vaccinati

Ministerul Sanatatii Publice a cerut si intensificarea activitatilor de informare a populatiei cu privire la masurile de prevenire a imbolnavirilor prin infectii respiratorii acute, dar si urgentarea finalizarii campaniei de vaccinare a populatiei, avind ca grupe de risc recomandate pentru vaccinare copii cu virste cuprinse intre 6 luni si 15 ani.

De asemenea, ASP Cluj va trebui sa monitorizeze zilnic numarul cazurilor de gripa si infectii respiratorii acute internate in sectiile de boli infectioase, pediatrie, boli interne si pneumologie si sa semnaleze imediat cresterea peste nivelul sezonier.

De asemenea, reprezentantii ministerului au cerut ca personalul medical sa fie instruit din nou cu privire la modul de recoltare, pastrare si transport al probelor biologice, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Ministerul Sanatatii va monitoriza in permanenta evolutia afectiunilor acute respiratorii pe teritoriul tarii, prin informarile pe care le primeste, conform recomandarilor OMS, cu frecventa saptaminala, de la Centrul National de Referinta pentru Gripa, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile si Institutele de Sanatate Publica.

Mai mult, ministerul va continua vaccinarea antigripala a persoanelor expuse riscului de gripa. (Adina URCAN)

Recomandarile medicilor

Medicii clujeni recomanda populatiei sa ia masurile necesare pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii acute virale in aceasta perioada. Astfel, trebuie evitate aglomeratiile si, in special, contactul cu persoanele bolnave.

De asemenea, este foarte important sa fie folosita batista in momentul stranutului, pentru a nu-i imbolnavi pe cei din jur, la fel cum este foarte importanta si respectarea regulilor de igiena personala.

Este foarte important de stiut ca trebuie aerisite incaperile acasa si in special la locul de munca, dar si ca orice persoana trebuie sa se prezinte la medicul de familie la primele semne de boala, in special cele cu risc la gripa.

Pentru a evita imbolnavirile, clujenii sint sfatuiti sa consume fructe si legume bogate in vitamine, sa se imbrace corespunzator sezonului si sa evite sa stationeze in frig pentru un timp indelungat.