Relatam intr-unul din numerele anterioare al Observatorului de Bacau despre faptul ca bacauanii platesc agentul termic (caldura si apa calda) la preturi exorbitante. Asta pentru ca CET Bacau foloseste gaze naturale in loc de carbune sau pacura la producerea agentului termic.

Diferenta de pret la respectivele materii prime este foarte mare, costul ridicat al gazelor regasindu-se in final in facturile care trebuie platite de populatie.

Daca stocul de carbune, initial declarat ca fiind realizat, ulterior insa dovedindu-se ca cele 250.000 de tone pentru stocul de siguranta se afla dora pe acte “in mina”, despre stocul de pacura ies la iveala o serie de “inginerii” cel putin dubioase.

Licitatie cu cantec

Licitatia pentru aprovizionarea cu 5.000 de tone de pacura, pentru stocul de siguranta, a fost adjudecata initial de o societate din Predeal. Este vorba de SC Carmen Ana International SRL, o firma despre care se spune ca a avut “lobby” puternic din partea directorului Directiei Agricole, Mihai Banu.

Societatea din Predeal nu a adus insa niciun strop de pacura la CET, nederularea contractului datorindu-se, se pare, unor neclaritati in privinta cifrei de afaceri pe care a declarat-o, neconforma cu cea existenta la Ministerul Finantelor.

Interesant este ca nu s-a efectuat nicio alta licitatie pentru reatribuirea cantitatii de pacura pe care trebuia sa o aduca firma din Predeal. Aceasta a fost ulterior solicitata societatilor Rom GAN (“firma casei” la CET, sustinuta de primarul Stavarache), Conform Design si Liviandre.

Conform Design a renuntat la contract pentru ca cei din conducerea CET nu si-au respectat obligatiile financiare.

Spalatura de vapoare pe post de pacura

LIVIANDRE, societatea care apartine controversatului om de afaceri Liviu Aghirculesei, numele caruia apare in citeva dosare la DNA pe activitati cu produse petroliere, aprovizioneaza CET cu cateva sute de pacura provenita de la spalarea vapoarelor. Este vorba despre pacura mult inferioara calitativ celei produsa la Arpechim si Petrobrazi.

Rezulta practic ca aceasta nu are randament, transformandu-se totul in alte cifre uriase pe facturile populatiei. Nu e singura neregula constatata in derularea colaborarii dintre CET si LIVIANDRE.

Astfel, se pare ca toata cantitatea de pacura a fost transportata cu cisterne auto, in ciuda faptului ca in contractul standard se prevede cit se poate de clar ca tranportul de pacura se face doar feroviar. Interesant este ca CET nu dispune de cantar auto!

De asemenea, laboratorul CET care ar trebui sa puna stampila pe fisa calitativa a pacurii nu este autorizat! Lucru recunoscut cu nonsalanta de Vasile Dragusanu, directorul CET : “Am primit pacura transportata cu mijloace auto. Noi nu avem cantar, il folosim pe cel de la SOFERT. Laboratorul de care dispunem nu este autorizat. In momentul de fata se fac eforturi pentru autorizarea lui.

Din acest motiv, i-am rugat tot pe cei de la SOFERT sa ne ajute. Nu toata motorina pe care am cumparat-o este de la SC LIVIANDRE, doar o cantitate mai mica. Nu cred ca este vorba despre o spalatura de vapor, ca altfel n-ar fi corespuns testului de laborator”.

Contactat telefonic, Liviu Aghirculesei, administratorul SC LIVIANDRE, ne-a declarat: “Noi avem un contract cu CET. Suntem o firma mare, avem contracte si cu PETROM si cu alte societati. Nu ne puteam permite sa transportam spalatura de vapor. Am transportat pacura si cu trenul si cu auto. Am cantarit-o la CET. N-am fost niciodata anchetati de DNA, nu avem niciun dosar pe rol.”

Spaga de “acceptare”

Fara a putea dovedi acest aspect, sunt zvonuri ca la nivel decizional se practica asa zisa “spaga de acceptare”, cca 500 de lei pe litru de pacura. La o socoteala sumara, rezulta o “atentie” la 1.000 de tone de cca jumatate de miliard de lei vechi. Cine, cum si daca incaseaza acesti bani nu spune nimeni, fie de teama pierderii unor contracte sau repercursiuni de alt gen.

Interesant este ca “creierul” de marketing si cel care se ocupa de licitatii la CET Bacau este insusi cumnatul primarului Stavarache, Stanila. Informatiile nostre pot constitui insa un punct de plecare pentru DNA sau alte organe de control abilitate.

Observator de Bacau va continua seria dezvaluirilor despre afacerile dubioase de la CET, in acest sens asteptind orice informatii de la cititori pe adresa redactiei.