Miercuri si joi, trei ceasuri rele... Nu stiu daca exista, dar pentru noi a fost de la agonie la extaz si apoi din nou, soc... Un recurs amarat, depus la o ora care nu se cunoaste, l-a privat pe Dan de libertatea mult dorita de toata lumea (ma refer la cei normali).

Am inceput un demers in urma cu 25 de zile pentru eliberarea lui Dan Parcalab din arestul IJP Cluj. A fost un fapt fara precedent. Am crezut in dreptate si un judecator a indraznit sa o ofere pe tava minutelor si sentintelor greu de priceput de cei mai multi dintre noi. Ne-am bucurat! Probabil este o crima se te bucuri.

Am crezut ca procurorii nu vor mai depune recurs la sentinta data, mai ales ca termenul de 24 de ore se topea ca untul pus la soare. Din cinism? Din rautate? Nu ne putem explica motivatia depunerii recursului cu ceva timp inainte de expirarea termenului legal. Noi am gandit ca daca ar fi fost intemeiat demersul procurorilor, recursul trebuia depus imediat dupa citirea sentintei.

Ce s-a intamplat in orele lungi cat o zi de post? Sa fie vorba de acele presiuni de care se tot vorbeste? Sa fie rautate si cinism? Treziti-va! Un om este hotarat sa mearga pana la capat daca nu va fi lasat sa-si dovedeasca nevinovatia in libertate. Macabru spectacol oferit de niste procurori sau de catre cine dicteaza. Dormiti linistiti? Am plecat capul in semn de revolta muta.

Unii vor spune ca am fost invinsi, altii stiu ca dreptatea vine in rate, iar postasul bate de doua ori. Dan crede in dreptate si in postas. Dincolo de o mare nedreptate, am vorbit cu o parte din cei care au fost pentru LIBERTATE. Consternare, oboseala, uimire, speranta... Colegii nostri comenteaza depunerea recursului.

Muteste ne strangem din nou randurile! Vremuri grele! Vreme de razboi? In momentul in care veti citi aceste randuri, speram ca „buturuga mica” numita recurs sa fie solutionata asa cum cere evidenta. Daca nu...

Ziaristii baimareni explica Marian Ilea - “Dupa minuta elaborata de presedintele Tribunalului Cluj, justitia a facut un pas spre normalitate.

Avand in vedere balbaielile care exista in rechizitoriul elaborat de catre cei doi procurori in cazul Gazeta, in ceea ce-l priveste pe Dan Parcalab cred ca s-au grabit impreuna cu DIICOT Cluj sa faca recurs la aceasta decizie a presedintelui Tribunalului.

Recurs care din punctul meu de vedere nu se justifica, avand in vedere slabiciunea sau subtirimea probelor care exista acolo si mai ales fusereala in stilul careia a fost intocmit acest rechizitoriu in ceea ce-l priveste pe Dan Parcalab.

Recursul in sine este o forma a normalitatii in justitie, dar in acest moment, avand in vedere situatia pe care-o parcurge Dan Parcalab, eu cred ca este inca o palma data spre jurnalistul baimarean care se afla in a 11 zi de greva a foamei.

Mi se pare ca aici ne tamponam de o criza de orgoliu a procurorilor asupra demersului carora, in cazul lui Dan Parcalab, apasa o sabie extrem de dura, cea a lipsei de profesionalism, a incalcarii tuturor principiilor posibile legate de drepturile omului in cazul jurnalistului.

E o mare tristete ca se mai prelungeste aceasta stare tensionala in loc ca Dan sa se afle la el acasa, sa-si vada de demersul lui, Gazeta de Maramures, si sa poata sa-si pregateasca din punct de vedere juridic apararea in procesul pe care urmeaza sa-l aiba cu toti cei care au scris despre el acele declaratii.

Este o prelungire a unei stari de agonie care, pana la urma, cred ca se va termina favorabil deoarece maturitatea justitiei, atunci cand vorbim de judecatorii care se apleaca cu seriozitate asupra unui dispozitiv cum se numeste in DIICOT rechizitoriul. Nu rezista la prima lectura, la a doua lectura, la a treia lectura.

Daca inchizi ochii si parcurgi ceea ce se spune despre Dan Parcalab in rechizitoriul DIICOT ai sentimentul ca ai de-a face cu un text prozastic de extrem de proasta calitate. Nerezistand prozastic, n-are cum sa reziste probational. Totusi, cred ca justitia va functiona coerent in acest caz.

Din pacate, nu pot decat sa dezavuez ceea ce DIICOT Cluj, prin cei doi procurori, a facut prelungind agonia, atentand la sanatatea fizica a jurnalistului Dan Parcalab. E o mare tristete in aceasta situatie, dar nu trebuie decat sa ne gandim ca justitia respectandu-si staful ei va face lumina si in acest caz, urmand ca vinovatii sa plateasca si sa ajunga acolo unde le este locul.

Adi Rusu: "Parca nu este destul ceea ce s-a intamplat pana acum, si se doreste sa nu iasa prea sanatos. Parca, sa iasa cu nervii praf si sanatatea batuta-n cuie. Este inca o lupta pe care trebuie s-o duca Dan si avem impresia ca se doreste ca el sa fie cat mai putin pregatit pentru lupta in procesul care urmeaza. Parca se doreste sa fie cat mai slabit de puteri.

Sa speram ca pe viitor lucrurile vor intra pe fagas normal si va avea parte de un proces corect, insa toata aceasta procedura ne arata ca este hartuit”.

Bogdan Eduard: “Nu am nicio replica. Tot mersul acesta a reusit pana la urma sa ma faca mut. Nu mai stiu ce sa mai zic. Sentimentul meu, cu maxima sinceritate este ca sunt obosit. Am o stare de oboseala si de sfarseala, ca si cum as fi alergat intr-un concurs si as fi spus ca e un finis, dar nu mai e finis. Pur si simplu mi-au murit ideile”.