“Epopeea” Transgold pare sa se apropie de final! Dupa un faliment cu cantec si plangeri penale, probleme sociale, datorii si mai multe runde de licitatii, intr-un final, activele societatii si-au gasit un pretendent: Oxus Gold. Numai ca, britanicii nu s-au grabit sa achite cele 16 milioane de lei noi. Suma a fost platita cu o zi inainte de exprirarea termenului limita!

Desi nimic nu pare simplu cand vine de vorba de Transgold, povestea controversatei societati pare sa intre pe un fagas normal.

Dupa iesirea din scena a investitorului "strategic” a societatii Transgold, problemele s-au acutizat! Pe de o parte, liderii sindicali din minerit au sustinut preluarea societatii de catre Ministerul Economiei si Comertului, pe alta parte, autoritatile judetului au dorit vanzarea „in bloc” a activelor, iar creditorii au asteptat sa-si recupereze banii.

Dupa mai multe runde de licitatii esuate, intr-un final s-a reusit vanzarea „per amsamblu” a activelor! La vremea respectiva, Ioan Coman, reprezentantul PRO Insolv SRL, a explicat ca la licitatie a participat doar societatea britanica Oxus Gold, desi cumparasera si alte firme caiete de sarcini.

Pretul pentru care au fost adjudicate activele a fost de 16 milioane de RON, plus o serie de investitii de mediu cifrate la circa 5 milioane de euro.

Totusi, pretul a fost cu cateva procente mai mic decat cel stabilit initial. GAZETA de Maramures a mai aratat ca beneficiarul reducerii pare a fi un apropiat al Eurogold, societate care detinea 50% din actiunile Transgold. Potrivit presei, compania britanica Oxus Gold detine 17,44% din capitalul Eurogold.

In ceasul al doisprezecelea!

Numai ca, si dupa vanzarea activelor soarta Transgold a ramas in ceata. Motivul? Compania care a castigat licitatia nu s-a grabit sa achite cele 16 milioane de lei noi. Ioan Coman spune insa ca, pana la urma, Oxus Gold si-a achitat obligatiile: „Da, Oxus Gold a platit luni (22 ianuarie, n.red). Au platit sumele integral, 16 milioane RON (160 de miliarde lei vechi).

Acum suntem in procesul de predare de catre noi si primire de catre ei a bunurilor. Ei au fost la mediu si au semnat angajamentul. Noi am facut o documentatie, aprobata de cei de la mediu, iar ei si-au insusit toate obligatiile de mediu. Acum au facut demersurile sa vada toate aprobarile, autorizatiile, tot ce au de investit, ca in 7 luni sa reporneasca.

Cam asta-i estimarea, pentru ca mai devreme de 7 luni nu pot sa reporneasca. In mod sigur se vor face si angajari, pentru ca va dati seama ca nu pot sa lucreze doar cu cine a fost la noi. Acum sunt circa 30 de persoane si in mod sigur numarul angajatilor va trebui sa ajunga undeva la 150. Depinde si de productia pe care o vor face, ca, va dati seama, nu o sa mai lucreze la 10% din capacitate. Cred ca se vor crea cel putin 150 de locuri de munca, daca nu mai multe”.

Sub supraveghere

Desi sustine ca i-a "simtit” deschisi pe cei de la Oxus Gold, prefectul Bondi Gyongyike spune ca, prin Garda de Mediu, autoritatile maramuresene vor supraveghea rezolvarea problemelor de mediu: „interesul nostru se rezuma la problemele de mediu. Totusi, consider ca este un succes al Prefecturii ca s-a vandut in bloc si nu pe bucati.

Stiti foarte bine ca strigam inainte de licitatie ca nu cumva sa se vanda pe bucati ca fier vechi. Trebuie sa prezinte absolut toate avizele de mediu, iar asta s-a clarificat. Societatea Transgold a avut autorizatiile de mediu pe vremea respectiva, dar acum trebuie refacute.

Din discutiile pe care le-am avut cu ei, i-am simtit interesati si deschisi, ba mai mult, doresc sa se implice si in viata sociala a orasului. Eu intotdeauna am deschidere si ii cred pe oameni, pana la proba contrarie. Dar prin Garda de Mediu vom fi cu ochii pe dansii, in primul rand in interesul dansilor. Pentru ca stiti foarte bine ca orice greseala se plateste mai tarziu foarte scump.

Le dam un mesaj pozitiv, ca speram ca se vor tine de cuvant, de lucru si de problemele de mediu. Dar, sub supravegherea noastra, a tuturor”