In ciuda vremii destul de calduroase pentru aceasta perioada, afisarea cheltuielilor de intretinere pentru luna decembrie a anului trecut i-a socat pe multi dintre ploiestenii care stau la blocuri.

Mai ales in blocurile care nu au repartitoare de costuri sau acolo unde acestea sunt montate, dar proprietarii de apartamente nu le folosesc corect, costurile cu incalzirea au crescut cu aproape 40 de procente fata de iarna trecuta, dupa cum sustin unii dintre administratorii de bloc din oras, care au afisat deja listele de plata.

S-a ajuns astfel ca la un apartament cu doua camere, intretinerea pe decembrie 2006 sa se ridice la aproximativ 300 de lei noi. In cazul apartamentelor cu trei camere, intretinerea a depasit 400 de lei noi, spre disperarea locatarilor. Chiar si in situatiile in care oamenii beneficiaza de ajutoare de caldura, costurile sunt destul de mari.

Presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari, Ion Stan, este de parere ca aceasta crestere a cheltuielilor cu utilitatile ar putea provoca o crestere considerabila a numarului de persoane care nu-si vor putea plati la timp facturile si, din aceasta cauza, ar putea ajunge in fata instantelor de judecata.

Deocamdata, la UAP nu s-au inregistrat reclamatii cu privire la costurile mari ale intretinerii la bloc, dar inca nu s-au afisat la toate asociatiile de proprietari din oras listele de plata. Presedintele Stan spune ca ploiestenii care au repartitoare de costuri ar fi trebuit sa faca ceva economie, profitand si de vremea mai calda, pentru a-si putea reduce cheltuielile.

In cursul anului trecut, in evidentele UAP Ploiesti au fost peste 300 de dosare care au ajuns la Judecatorie pentru recuperarea restantelor la intretinere, dar presedintele Stan crede ca anul acesta numarul datornicilor poate fi cu mult mai mare. “Majorarea pretului la utilitati va atrage dupa sine scumpiri in lant.

Din acest motiv, estimam ca va creste, considerabil, numarul restantierilor. Dupa parerea mea, aproape un sfert dintre cetatenii Ploiestiului nu isi vor permite sa achite facturile mai devreme de 30 de zile”, a declarat Ion Stan.