Democratii si liberalii se infrunta in declaratii si sicane

Aflat la intilnirea liberalilor de la Sinaia, premierul Tariceanu a acuzat din nou PD ca ingroapa Alianta la comanda lui Traian Basescu. „PD a luat decizia de a rupe Alianta, de a o ingropa definitiv.

Colaborarea cu PD nu este singura solutie pentru PNL, iar politica pragmatica pe care o duc democratii in ultima vreme a dus la moartea clinica a Aliantei“, este de parere seful Executivului.

Democratii, insa, sustin ca nu exista nici un motiv pentru care PD sa poata fi acuzat de ruperea Aliantei, pentru ca „decizia de a participa pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European nu contravine protocolului Aliantei“.

In contraatac, democratii spun ca PNL se apropie tot mai mult de social-democrati si PRM si ii „someaza“ sa precizeze daca mai vor sau nu sa continue colaborarea cu democratii in actuala formula.

Basescu i-a tras si el pe liberali de o ureche

La aeroport, inaintea plecarii sale in prima vizita oficiala la Bruxelles de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Basescu si-a exprimat surprinderea pentru optiunea liberalilor de a sustine modificarea legii referendumului. „Este problema lor daca doresc sa fie alaturi de PRM, PSD, de PC“, a spus el.

Seful statului a mai precizat ca aceasta actiune a Parlamentului de modificare a legii referendumului „este constitutionala atit timp cit nu modifica legislatia in vigoare“ la momentul inceperii mandatului sau.

In replica, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca pozitia liberalilor in privinta legii referendumului a fost perfect justificata si il acuza pe Traian Basescu ca, de fapt, el colaboreaza cu PSD.

Deputatii din comisia juridica au aprobat, luni, o propunere de modificare a legii intr-o varianta aproape identica celei propuse de PSD: in cazul in care presedintele este desemnat doar in al doilea tur de scrutin, numarul de voturi necesare pentru demiterea sa prin referendum sa fie jumatate plus unu din prezenta la vot. Modificarea a fost aprobata cu zece voturi de la PSD, PNL, PC si PRM. PD a anuntat ca va contesta votul.

Scandalurile si sondajele

Rezultatele scandalurilor din ultima vreme de pe scena politica se reflecta si in sondajele de opinie: un studiu al IMAS realizat la mijlocul acestei luni arata ca romanii continua sa aiba cea mai mare incredere in presedintele Traian Basescu.

Iar Alianta, desi un organism care pare sa mai existe numai in amintirea alegerilor din 2004, este optiunea romanilor la vot daca miine am avea alegeri parlamentare, in ciuda disputelor dintre PNL si PD. Scaderea cea mai spectaculoasa o are PSD, care a reusit sa ajunga de la 20% la 16%, desi face numeroase eforturi de imagine.

Iar ascensiunea cea mai puternica o are PNG, partidul lui Gigi Becali, care a ajuns la 11%, depasind PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor.

Proaspat infiintatul PLD al lui Theodor Stolojan se afla, inca, sub pragul electoral, cu 4,3%. Iar daca PD si PNL ar candida separat, PD ar aduna 30% din optiuni, iar PNL peste 18%. (Camelia JULA)