Sibienii care au avut cai infestati cu anemie infectioasa nu au primit despagubiri din partea statului. Din cauza lipsei de comunicare, oamenii si-au creat diferite scenarii. Unul dintre ele vorbeste despre mafia care a vandut caii perfect sanatosi in strainatate.

Presedintele PSD Sibiu sustine ca exista o filiera prin care caii sibienilor sunt scosi din tara, dupa ce apar rapoarte medicale false. Directia Sanitar Veterinara spune insa ca exista o neintelegere intre Ministerului Agriculturii, intermediari si directiile agricole.

Ioan Cindrea spune ca in cadrul audientelor pe care le-a avut in judet multi cetateni au semnalat faptul ca anul trecut au fost sacrificati mii de cai bolnavi de „anemie infectioasa”, iar Ministerul Agriculturii nu a despagubit oamenii. Cindrea suspecteaza autoritatile ca au facut din anemia infectioasa o mare afacere.

"Cer prefectului ca si reprezentant al Guvernului in teritoriu sa cerceteze aceasta afacere. Caii nu au mai fost vazuti de nimeni, iar cererile sibienilor au ramas fara niciun raspuns. Oamenii sunt nemultumiti. Se vorbeste de o mega-afacere in zona. Vom investiga”, a anuntat Ioan Cindrea.

Deputatul a fost completat de Mircea Silvestru Lup. "Este o mega-excrocherie, iar Parchetul ar trebui sa se auto-sesizeze: trebuie sa vedem ce firme au facut exporturi masive de cai, cum au fost diagnosticat caii bolnavi, daca buletinele intocmite de medici au fost facute corect sau nu”, semnaleaza fostul prefect.

Caii "cumparati” cu 25 de euro-centi kilogramul

Reprezentantii Directia Sanitar Veterinara Sibiu (DSV) sustin ca actiunea s-a desfasurat in baza ordinului Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 686 din 18 septembrie 2003. DSV a inceput in luna august a anului trecut programul si a identificat 1.731 de cabaline anemo-pozitive.

S-a trecut apoi la faza a doua a proiectului, uciderea animalelor, care s-a facut la unul dintre cele doua abatoare aprobate si recomandate de ANSVSA Bucuresti, respectiv abatorul din localitatea Ucea de Jos, judetul Brasov.

"Identificarea animalelor bolnave s-a facut prin examen serologic de catre experti ai DSV Sibiu, iar valoarea animalelor a fost stabilita de catre o comisie mixta, la 0,25 euro pe kilogram, in viu.

Pentru ca oamenii nu au putut asigura transportul animalelor la abatorul din Ucea, DSV Sibiu a contractat societatea comerciala SC Europene SA, din comuna Apold, sa transporte animalele sibienilor. Aceasta firma este specializata, intre altele, in transportul international al animalelor”, ne-au declarat reprezentanti ai DSV Sibiu.

S-au incurcat in hartii

Tot DSV Sibiu a fost si cea care s-a ocupat de intocmirea dosarelor de despagubire a fiecarui proprietar pentru animalele pierdute. „In dosarul de despagubire s-a mentionat un numar de cont al proprietarului, in care sa se verse banii”, a declarat Ioan Pentia, purtatorul de cuvant al DSV. Astfel, in perioada august-octombrie s-au eutansiat 486 de cabaline.

Primele dosare de despagubire ale cailor ucisi, respectiv 108 dosare, au fost trimise mai departe catre Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala Sibiu pentru despagubirea proprietarilor, conform programului stabilit de la inceput.

Dat fiind faptul ca Directia Agricola nu opereaza decat plati directe catre agricultor, aceasta institutie a refuzat plata despagubirilor sub motivul ca au existat intermediari in proces.

Intr-o nota scrisa, DSV Sibiu mentioneaza ca "abatoarele catre care au fost afluite cabalinele anemo-pozitive nu erau decat prestatori de servicii pentru abatorizare nedetinand logistica pentru transport”.

Problema nu se intalneste doar in judetul Sibiu, ci ea se regaseste in toata tara, solutionarea ei aflandu-se la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii si Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. In judetul Sibiu au ramas peste 1.100 de cai bolnavi de anemie infectioasa a caror eutanesiere a fost sistata pana la solutionarea conflictului.

Pleaca si padurea!

O alta problema ridicata de pesedisti se refera la posibilul transfer de proprietate a Ocolului Silvic Bistra, catre Directia Silvica Alba. Social-democratii nu au uitat nici de procesul de retrocedare al Muzeului Brukenthal, pe care il considera total ilegal. „27.000 de hectare vor fi preluate de Directia Silvica Alba. Este cea mai buna padure a noastra, numai buna de exploatat.

Din banii care s-au scos din ea s-au refacut drumurile forestiere. Veniturile au fost nemaipomenite, iar acest transfer s-a realizat pe chestiuni politice”, spune fostul prefect al Sibiului, Silvestru Lup.

Social-democratii semnaleaza faptul ca transferul administrarii Ocolului Silvic Bistra, ce se afla pe teritoriul Judetului Sibiu, catre Directia Silvica Alba este in detrimentul sibienilor, fapt pentru care deputatul Cindrea va depune o interpelare premierului si ministrului Agriculturii. „Pentru orice car de lemne, sibianul va trebui sa faca un ocol de 60 de kilometri pana la Alba.

Daca se va merge pana la capat cu acest demers, cred ca Directia Silvica Sibiu se va desfiinta. Prefectul trebuie sa se sesizeze”, spune deputatul Ioan Cindrea.

"Veni-va vremea cand se va da seama”

Un alt exemplu ca lucrurile in Sibiu nu merg tocmai bine este in opinia pesedistilor retrocedarea Muzeului Brukenthal. „Este o grava incalcare a Legii 94, unde la articolul 2 se spune ca se retrocedeaza bunurile confiscate de comunisti dupa 1945, pe cand Brukenthalul a fost din 1944.

Veni-va vremea cand se va da seama pentru tot ce s-a petrecut in acesti ani”, a prevestit deputatul PSD.