Incepind cu 1 septembrie 2007, E.ON Gaz Romania va introduce facturarea gazelor naturale in unitati de energie. Schimbarea consta in trecerea de la facturarea in functie de volumul gazelor naturale consumate (lei/1000 mc), la facturarea in functie de puterea calorifica a gazelor naturale.

Facturarea va fi facuta in lei/kWh, ca si in cazul energiei electrice. Trecerea se va face in doua etape, iar consumatorii casnici vor fi scutiti de plata accizei pe gaze naturale. Perioada de gratie pentru plata facturii va ramine 30 de zile.

Plata pe energie

Puterea calorifica reprezinta cantitatea de energie eliberata prin arderea completa a unei cantitati specificate de gaz si poate avea valori diferite in functie de compozitia gazelor naturale. Gazele naturale din diferite cimpuri de productie pot avea compozitie diferita.

In viitor, puterea calorifica va fi permanent analizata pentru fiecare zona in care E.ON Gaz Romania distribuie gaze naturale. Prin acest nou sistem, consumatorul va plati ceea ce il intereseaza: energie, si nu volumul de gaze.

Familiarizarea consumatorilor

Trecerea la noua modalitate de facturare se va face gradual, in doua etape. Intr-o prima faza, pentru familiarizarea clientilor cu acest nou sistem de facturare, incepind cu data de 1 ianuarie 2007, pe factura la gazele naturale va fi evidentiata atit cantitatea de gaze naturale consumata, exprimata tot in metri cubi, cit si puterea calorifica a acestora, pentru informare, intr-o rubrica separata. Trecerea efectiva la noul sistem de facturare numai in unitati de energie se va face de la 1 septembrie 2007.

Scutirea de accize

Cu exceptia consumatorilor casnici, toti ceilalti consumatori finali vor plati acciza pe gazele naturale de 0,17 Euro/GJ consumat (1GJ egal 278 kWh) de la 1 ianuarie 2007. De asemenea, si alti consumatori, cum ar fi organizatiile de caritate, institutiile de invatamint, spitalele, sanatoriile, azilele de batrini, orfelinatele si alte institutii de asistenta sociala, institutii de invatamint si lacasuri de cult pot depune cerere pentru a beneficia de scutire de la plata accizelor.

Pentru a beneficia de aceasta scutire, acesti consumatori trebuie sa prezinte furnizorului de gaze naturale autorizatia de utilizator final, emisa de Autoritatea Fiscala Teritoriala.

Factura de regularizare

In conformitate cu Decizia nr. 7/09.01.2006 a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), E.ON Gaz Romania a procedat la reincadrarea consumatorilor in grupe de consum. Ca urmare a acestei operatiuni, in luna ianuarie 2007 sint emise facturi de regularizare catre toti clientii pentru care a fost necesara reincadrarea intr-o noua grupa de consum, diferita de cea in baza careia s-a efectuat facturarea pe parcursul anului 2006.

Factura de regularizare emisa fiecarui consumator este insotita de o nota de calcul in care se prezinta in mod explicit si detaliat operatiunile de regularizare efectuate.

Incadrarea in clase

Incadrarea intr-o anumita clasa de consum, conform prevederilor anexei nr. 2 a contractului cadru de furnizare a gazelor naturale, se face de catre furnizor pentru o perioada determinata de un an, in baza volumului de gaze naturale consumate in anul calendaristic precedent, mai exact perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2006.

Pentru a facilita intelegerea grupelor de incadrare, prezentam mai jos consumurile aferente fiecarei clase de consum: B1 - consum anual pina la 2.400 mc, B2 - consum anual 2.401 mc - 12.400 mc, B3 - consum anual 12.401 mc - 124.000 mc, B4 - consum anual 124.001 mc - 1.240.000 mc, B5 - consum anual 1.240.001 mc - 12.400.000 mc, B6 - consum anual peste 12.400.000 mc.

Consumatori racordati direct

Consumatori racordati direct in sistemul national de transport gaze sint cuprinsi in urmatoarele clase: A1- consum anul pana la 124.000 mc, A2 - consum anual 124.000 mc - 1 240.000 mc, A3 - consum anual 1.240.000 mc - 12.400.000 mc, A4 - consum anual 12 400.000 mc - 124.000.000 mc, A5 - consum anual peste 124.000.000 mc.

Regularizarea platii

In situatia in care factura de regularizare are valoare negativa, sumele rezultate in baza recalcularii si care trebuie rambursate de E.ON Gaz Romania clientilor, vor fi compensate cu facturi ulterioare.

In situatia in care sumele platite de clienti sint mai mici decit contravaloarea consumului aferenta noii categorii de incadrare, factura de regularizare are o valoare pozitiva. In acest caz, este necesara achitarea de catre client a facturii de regularizare, in termenele de scadenta specificate pe factura.

Perioada de gratie

Datorita modificarilor legislative privind conditiile generale de contractare se impune si modificarea contractelor pentru furnizarea gazelor naturale. Conform noilor prevederi, pentru consumatorii non-casnici, perioada de gratie in care se poate efectua plata facturii la gazele naturale fara a fi percepute penalitati de intirziere la plata este de 15 zile calendaristice de la data scadentei facturii. Pentru consumatorii casnici perioada de gratie ramine neschimbata si anume 30 de zile calendaristice de la data scadentei facturii.

Sistarea furnizarii

Consumatorii casnici pot beneficia de perioada de gratie in care pot achita factura la gazele naturale fara penalitati de intirziere de 30 de zile de la data scadentei facturii si au la dispozitie, in total, 45 de zile de la data emiterii facturii pentru plata acesteia.

Este, insa, necesar de retinut ca distribuitorul are posibilitatea legala de a limita furnizarea gazelor naturale. Perioada dupa care E.ON Gaz Romania are dreptul sa intrerupa furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii care nu platesc s-a redus, aceasta insemnind ca intreruperea se poate face din a 46-a zi dupa emiterea facturii.

Intirzierea facturii

Trecerea la noua modalitate de facturare implica operatiuni suplimentare de ordin tehnic si organizatoric pentru producatori, transportator si distribuitori. Corelarea tuturor acestor operatiuni, precum si modificarile de ordin tehnic necesare (cele legate de introducerea in factura a puterii calorifice), vor cauza o intirziere de citeva zile a facturilor la gazele naturale pentru luna ianuarie a.c.

In aceste conditii, E.ON Gaz Romania nu va face uz, in aceasta luna, de dreptul de a intrerupe furnizarea gazelor naturale din a 46-a zi dupa emiterea facturii. E.ON Gaz Romania va acorda consumatorilor o perioada rezonabil mai lunga, pentru efectuarea platii facturilor.

Modalitati de plata

Pentru evitarea aglomeratiilor la casierii, E.ON Gaz recomanda clientilor sa foloseasca toata perioada in care facturile se pot achita fara penalitati si sa utilizeze toate mijloacele de plata disponibile. Pe linga casieriile noastre, consumatorii au posibilitatea sa plateasca factura de gaze naturale si la banci, numarul acestor locatii fiind in crestere. Facturile la gaz se pot plati si prin intermediul contului curent deschis la banci.

Extinderea retelei

Pentru imbunatatirea serviciilor de incasare si reducerea timpului necesar efectuarii tranzactiilor, la Tirgu Mures a fost demarat, in noiembrie 2006, proiectul pilot prin care clientii pot plati consumul de gaze naturale prin intermediul sucursalelor bancare apartinind ING Bank.

Din aceasta luna, sistemul s-a extins in judetele Mures, Cluj si Bistrita Nasaud, urmind ca din a doua jumatate a anului viitor clientii E.ON Gaz Romania din intreaga tara sa poata apela la acest nou mijloc de plata.