PSD Sibiu a anuntat ieri ca intra in competitia impotriva presedintelui Traian Basescu prin vocea fostului prefect, Mircea Silvestru Lup.

Social democratii sibieni au prezentat ieri propunerea de suspendare a presedintelui ce va fi citita si supusa votului camerelor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului. In document se stipuleaza faptul ca presedintele a incalcat in mai multe randuri Constitutia. „Aici se face o motivare consistenta in fapt si in drept de articole constitutionale.

In principal este vorba de patru capete de acuzare”, sustine Lup. Cele patru motive de destituire a presedintelui se refera la „fapte grave de incalcare a Constitutiei, folosirea institutiilor statului in folosul grupurilor de interese din jurul lui si al PD, abuzul de functie pentru a proteja structurile mafiote si paralizarea si discreditarea institutiilor publice”.

In expunerea de motive pentru care PSD cere destituirea presedintelui se face referire la democratia si statul de drept se afla intr-o mare primejdie in Romania. „Cele trei puteri fundamentale ale statului - legislativa, executiva si judecatoreasca - sunt amenintate de riscul unui blocaj institutional, inregistrand disfunctiuni grave in activitatea lor.

Societatea romaneasca este bulversata de atmosfera de ostilitate aproape generala care s-a creat intre autoritatile publice, de permanentele conflicte, scenarii, scandaluri care agreseaza cetateanul roman”, se arata in document.

"In politica iti asumi riscuri”

Intrebat daca PSD nu risca sa-si piarda din imagine, in cazul in care presedintele Basescu va fi retrimis la Cotroceni de votul popular, Mircea Silvestru Lup a admis ca partidul si-a asumat niste riscuri. „In politica iti asumi niste riscuri. Acest demers da totusi imaginea unui partid viguros. Este un partid care poate oricand, din a doua zi sa porbeasca o campanie electorala. Are o strategie pentru fiecare tip de campanie”, a spus Lup.

Cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu se intinde pe 25 de pagini, este structurata pe sase capitole si cuprinde "capete de acuzare" bazate pe 27 de articole din Constitutie.

Contra

PD si PLD au facut astazi o cerere catre Curtea Constitutionala, prin care se atrage atentia asupra neconstitutionalitatii articolelor din legea alegerilor, prin care se cere ca presedintele sa fie destituit cu votul majoritatii electoratului prezent la alegeri, in cazul in care presedintele a fost ales in tutl doi de scrutin.

Liderul national al PD, Emil Boc, si liderul local al PLD, Cornel Stirbet, sustin ca aceasta institutie poate clarifica problema referendumului pentru destituirea presedintelui.