Preturile terenurilor din oras au ajuns sa fie de aproximativ 20 de ori mai scumpe in prezent decit in urma cu zece ani. Aceasta deoarece, spun analistii imobiliari, cererea este de citeva ori mai mare decit oferta existenta pe piata.

Daca la mijlocul anilor ‘90, costul de achizitie a unui metru patrat de teren intr-o zona centrala sau semicentrala a orasului se ridica la 40 de dolari, in prezent acesta se vinde de aproximativ 20 de ori mai scump. In aceeasi proportie au crescut si preturile terenurilor din cartierele marginase. Toate aceste imobile au acces facil la mai toate utilitatile si sint din ce in ce mai putine.

Mai numeroase ca numar sint terenurile din zonele periferice ale Iasului sau chiar din comunele alaturate. Acestea nu sint insa la fel de atragatoare, in ciuda preturilor mult mai mici, deoarece multora dintre ele le lipsesc chiar utilitatile principale.

Pina la o mie de euro pe metrul patrat in Centru si in Copou

"Ziarul de Iasi" va prezinta o radiografie la zi a preturilor practicate la tranzactionarea terenurilor in principalele zone din municipiu. Conform estimarilor analistilor imobiliari, cele mai cautate, dar totodata si cele mai costisitoare imobile sint amplasate in centrul orasului si in Copou. Sint cautate, dar nu prea mai sint de gasit.

Din acest motiv, un metru patrat de teren poate ajunge si la 1.000 de euro daca suprafetele cumparate sint de doar citeva zeci de metri patrati. Costul se poate insa injumatati sau poate uneori scadea pina la o treime cind sint tranzactionate suprafete ce depasesc de exemplu 2.000 de metri patrati.

"Zonele Centru si Copou sint considerate zone comerciale si din acest motiv preturile sint mult mai mari decit in alte parti ale orasului. In plus, investitorii straini au ridicat stacheta datorita ofertelor ferme pe care le-au facut in aceste zone".

"Proprietarii care detin teren in zona centrala a orasului prefera sa vinda chiar imobilele cu tot cu teren, deoarece cu banii obtinuti isi pot cumpara alte suprafete la periferie, iar profiturile rezultate din astfel de mutari sint destul de frumusele", a argumentat Eliza Neamtu, consilier imobiliar la Fidelia Casa.

Intre 300 si 50 de euro metrul patrat in celelalte zone, dar in crestere

Aceasta a adaugat ca o alta zona in care preturile terenurilor cresc aproape exponential cu trecerea timpului este cea din apropierea campusului studentesc „Tudor Vladimirescu". „Un metru patrat de teren se vinde in zona si cu 250 de euro.

Preturile sint relativ asemanatoare si in cartierul Tatarasi, in apropierea magazinului Flux", a exemplificat Diana Cibotar, administratorul agentiei imobiliare Velis.

Chiar daca numarul proiectelor imobiliare este in crestere in ultima perioada, specialistii considera ca vom asista in continuare la scumpiri ale preturilor terenurilor deoarece acestea nu vor fi finalizate mai devreme de un an jumatate.

"In Pacurari si Podu Ros imobilele se achizitioneaza in prezent, in medie, contra sumei de 250-300 de euro metrul patrat, in functie de destinatie, deschiderea terenului la strada si marimea acestuia. Cu cit suprafata este mai mare, cu atit scade si costul. Este insa la fel de adevarata si reciproca", a apreciat Marian Hauta, consilier imobiliar la Terra.

In aceste conditii, una dintre cele mai ieftine zone din oras ramine Baza 3, unde metrul patrat de teren se vinde in acest moment cu 50-80 de euro. „De obicei, in aceasta zona se vind suprafete compacte, de citeva hectare. Puterea de negociere este mult mai mare in aceste cazuri. Chiar si asa, nu prea mai sint parcele disponibile pentru tranzactionare", a motivat Neamtu.

De la 80 de dolari la 1000 de euro!

Ioan Zapodeanu, unul dintre cei mai mari investitori in imobiliare, are un exemplu cit se poate de relevant pentru saltul urias inregistrat pe piata terenurilor centrale. „Eu am vindut in 1996 sau 1997 un teren pe strada 7 Noiembrie cu 40 de dolari metrul patrat. Recent, aceeasi suprafata a fost revinduta cu 700 de euro metrul patrat", sustine Ioan Zapodeanu.

Acesta a adaugat ca in aceeasi perioada a achizitionat un teren in apropiere de Ripa Galbena cu 80 de dolari. „Daca ar fi sa-l vind acum nu l-as da fara 1.000 de euro metrul patrat", a specificat Zapodeanu.