Mutarea facuta de premierul Calin Popescu-Tariceanu prin cooptarea in Guvern a clujeanului Dorin Marian in functia de prim-consilier il readuce in atentia opiniei publice pe cel care tinea in mana serviciile secrete in timpul administratiei Emil Constantinescu. ZIUA de Cluj prezinta afacerile lui Dorin Marian din ultimii sase ani.

Cele mai vizibile afaceri ale lui Dorin Marian sunt asocierile sale in societatile Mara Automobile SRL si Oltenia Motors SRL (comert cu autovehicule - n. red.) alaturi de omul de afaceri german Michael Schmidt, dealer-ul automobilelor BMW in Romania. Relatia de afaceri dintre cei doi dateaza din 2003.

Dorin Marian a precizat ca si-a vandut participatiile din firma Mara Automobile si ca ideea afacerii era sa deschida o reprezentanta BMW la Baia Mare, idee nepusa in practica.

Din datele de la Registrul Comertului, rezulta ca, in cadrul societatii Oltenia Motors, Marian si Schmidt il au ca partener pe Catalin Harnagea, fostul sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE). Ambele societati au pierderi financiare pe anul fiscal 2005 si cifre de afaceri nesemnificative, semn ca afacerile nu au mers.

Un amanunt extrem de interesant este acela sa sediul companiilor din Bucuresti este inregistrat la adresa Bulevardul I.C. Bratianu nr. 44, un apartament detinut o perioada de clujeanul Radu Sarbu, amicul lui Dorin Marian si fost presedinte al Fondului Proprietatii de Stat (FPS).

Tripleta CDR: Marian - Harnagea - Sarbu

Relatia dintre Dorin Marian, Radu Sarbu si Catalin Harnagea este de notorietate. in 2002, cei trei au pus bazele societatii de consultanta International Trust Consulting SRL. Dorin Marian spune ca in firma au fost atrasi aproape toti directorii regionali ai FPS, subordonati ai lui Sarbu, concediati de la FPS dupa castigarea alegerilor de catre PSD.

“Ideea era ca firma sa ofere consultanta in baza expertizei si experientei fostilor directori FPS”, a precizat noul “om de incredere” al premierului Tariceanu. Din nou, afacerea nu s-a materializat, in prezent societatea fiind in procedura de lichidare.

Adresa societatii de consultanta este acelasi apartament de pe B-dul Bratianu din Capitala. La Cluj, Radu Sarbu si Dorin Marian au deschis in martie 2001, imediat dupa ce CDR a pierdut alegerile, compania Tehnic Glass SRL, producator de geamuri termopan. in societatea cu pricina se regaseste si influentul om de afaceri Stefan Kiraly, apropiat de UDMR Cluj.

Kiraly este fondatorul organizatiei non-profit Eureka si al companiilor similare Eureka Media si Group Eureka. Prin Eureka Media, UDMR Cluj dezvolta doua proiecte media regionale, radioul in limba maghiara Paprika si, pe viitor, o televiziune regionala, probabil Paprika TV. Afacerea cu tamplarie PVC a lui Kiraly, Sarbu si Dorin Marian este profitabila.

Fly Taxi by PSD

Nucleul profitabil al afacerilor actualului consilier sunt, insa, societatile de consultanta in afaceri infiintate alaturi de prietenul sau Catalin Harnagea. Cei doi sunt asociati in Icar Business Reasearch SRL, Icar Energy SRL si Instant Consulting SRL.

Dorin Marian sustine ca s-a retras din aceste societati, ultima dintre ele, menita a derula o serie de contracte (in cele din urma nerealizate - n. red.), fiind in lichidare.

Prin Icar Business, Marian si Harnagea au participat alaturi de societatile patronilor celebrului restaurant Golden Blitz la “afacerea Fly Taxi”, care a castigat licitatia de servicii de taximetrie cu Aeroportul Otopeni. “Pe Besciu (unul din patronii Fly Taxi - n. red) il stiam mai de demult, pe Vulpescu l-am cunoscut dupa aceea”, spune Dorin Marian.

Acesta a precizat ca a vandut partea sa din afacerea “Fly Taxi”. Oficial, Besciu este acum un apropiat al presedintelui Traian Basescu si al fostei sale consiliere, Elena Udrea. in timpul derularii licitatiei castigate de “Fly Taxi”, licitatie organizata de Ministerul Transporturilor, Besciu era considerat un apropiat al ministrului PSD Miron Mitrea.

Unul dintre asociatii lui Besciu in “Fly Taxi” era Sergiu Vladimir Ionescu, fost consilier al ministrului Mitrea.

EADS il consulta pe Harnagea

De departe cea mai profitabila afacere de consultanta, derulata de Dorin Marian si Catalin Harnagea prin Icar Business Reasearch, ar fi trebuit sa fie contractul cu EADS Germania (producator de armament si sisteme de securitate - n. red.), companie ce realizeaza securizarea frontierelor Romaniei.

EADS a castigat contractul, atribuit de Ministerul de Interne in mandatul PSD, in urma unei licitatii. Icar Business Reasearch nu are depuse bilanturile contabile pe anul fiscal 2005, iar in 2004 a inregistrat pierderi financiare.

in parafarea contractului cu EADS, un rol important a avut trecutul celor doi, Marian fiind coordonator al serviciilor de informatii din postura de consilier pe probleme de securitate al presedintelui Emil Constantinescu, iar Harnagea, director SIE. Contractul cu EADS prevede si consultanta de tip juridic, asigurata partii germane in Romania.

Dorin Marian a declarat ca “afacerea s-a parafat in august 2005”. “Recent, am cesionat partea mea din participatiile la Icar Business Consulting unei Case de avocatura”, a declarat Marian.

Acesta a mai precizat ca a fost sfatuit de juristi sa iasa din unele afaceri pe care le coordona, iar in unele si-a pastrat participatiile pentru ca statutul de prim-consilier, echivalent unui secretar de stat, ii permite.

Omul lui Patriciu in Sudan

Dorin Marian este un adversar declarat al lui Traian Basescu, din vremea in care actualul presedinte era ministru al Transporturilor. Fostul consilier de la Cotroceni a avut relatii de afaceri cu Dinu Patriciu, inamic declarat al presedintelui. Marian a fost angajat ca si consilier de dezvoltare al grupului Rompetrol in Sudan.

Din acea perioada dateaza o fotografie difuzata de Antena 3 in care apar Omar Hayssam, Dinu Patriciu si Dorin Marian discutand intr-un bazar. Noua functie publica a fostului om de incredere al presedintelui Emil Constantinescu este echivalenta cu cea de “mana dreapta” a premierului Tariceanu.