Mai sint doar sase zile pina la expirarea ultimatumului dat de ministrul Mediului fabricii Sometra. La 1 martie, Sulfina Barbu a promis ca va inchide colosul poluator din Copsa Mica, daca nu se va conforma normelor impuse de protectia mediului. Intre timp, povestile tragice ale sutelor de copsaneni otraviti sistematic se pierd in fumul gros. Unul dintre ei este Vasile Popa, care a muncit 28 de ani in fabrica si sufera de saturnism cronic.

La 45 de ani, nu mai are nimic. Doar un sfat pentru tineri: sa fuga, cit mai departe de Copsa Mica. "Sa plece cit mai pot! Iar daca nu au unde lucra, sa nu se duca in nici un caz la Sometra. Si nici cei de acolo sa nu mai stea! Sa plece cit mai repede! Sint cursuri de recalificare, gasesc ei ceva. Iar fabrica s-o inchida odata, ca numai rau a facut", spune, minios, cel pe care destinul l-a lovit fara mila.

Cimitirul tineretii

Nea Vasile, asa cum il numesc vecinii, s-a angajat din tinerete la Sometra. Avea doar 18 ani si mare nevoie de un loc de munca sigur. "Ei aveau nevoie de forta de munca, iar noi, tineretul, de un loc de munca. Asa ca m-am angajat acolo, unde am lucrat timp de 28 de ani. Am inceput la sectia aglomerare II si tot de acolo am si iesit la pensie", povesteste nea Vasile.

Durerea i se simte in glas. Nu a agonisit, dupa o viata intreaga, decit saturnism cronic. Boala a inceput sa-si spuna cuvintul dupa 17 ani in fabrica. "Ma simteam rau si m-am dus la doctor. Doctorul specialist m-a supus analizelor DALE, specifice depistarii plumbului, zincului, cadmiului, care s-au depus, in timp, in singe. In urma acestor analize, am fost diagnosticat cu aceasta boala profesionala", explica barbatul.

Tratamente la sanatoriu

Majoritatea copsanenilor, fie ca au lucrat sau nu in fabrica, se internau adesea, dar pentru perioade scurte, la sanatoriul de boli profesionale din Avrig. "Am fost internat si eu la acest sanatoriu, unde am fost supus unui tratament special, ca boala sa nu mi se agraveze. Am fost hranit foarte bine si vitaminizat. Acolo m-am odihnit, lucru foarte important pentru cei cu saturnism cronic", spune Vasile.

Dar dupa citeva zile, s-a intors in sectie, alaturi de ceilalti suferinzi. Cind boala nu le mai dadea pace, iar la spital nu gaseau locuri, bietii oameni isi luau concedii medicale pe care le petreceau acasa, incercind doar sa se odihneasca si sa manince cit mai sanatos. In primul rind, beau foarte mult lapte, care grabeste dezintoxicarea.

Fiica sa a plecat

La cei 45 de ani pe care ii are, nea Vasile nu mai lucreaza. Dar nici nu se poate bucura de viata, desi este inca in putere. Locuieste singur-cuc, in casuta lui din Copsa sat. "Sint despartit de sotia mea... sint singur...", murmura omul, blestemind ziua in care s-a angajat la Sometra. Chipul i se posomoraste cu totul. Nici pina acum nu era prea vorbaret, dar acum, parca si ochii aceia mici si ageri au tacut. Si-au pierdut licarirea. Nu mai vrea sa vorbeasca despre casatoria lui.

"Am un singur copil, o fata de 18 ani, care a plecat, acum o luna, in Anglia. In Kauper, sa lucreze acolo. Aici nu avea ce sa faca. A terminat Scoala de Arte si Meserii. N-avea nicio perspectiva de munca. Decit sa se imbolnaveasca aici, mai bine c-a plecat acolo, chiar daca e printre straini!", suspina copsaneanul, cu gindul la binele singurului sau copil. Si ochii ii devin si mai goi. Se uita undeva departe, apoi de jur imprejurul ulitei, ca si cum ar fi cautat ceva.

"N-am avut cu ce s-o ajut!", ridica din umeri, ca pentru el. Ca baby-sitter, fiica lui cistiga 55 de lire sterline pe saptamina. Nu e mult, dar cu siguranta peste orice asteptare in Romania.

"Sometra ne-a imbolnavit"

De sanatate si familie n-a avut parte. Nici de o casa ca lumea, sau de o gospodarie bogata. „Pai aici, in Copsa, nici nu ai cum sa ai o viata indestulata si tot ce-ti trebuie. Sometra ne-a imbolnavit, ne-a distrus casele, ne-a omorit animalele si ne-a nimicit recoltele", izbucneste fostul muncitor. A avut citeva gaini si oi prin batatura. Dar toate i-au murit.

Cit despre agricultura, in locul acela batut de Dumnezeu, nici nu poate fi vorba. Vasile a incercat sa cultive, macar in gradina lui cite ceva. Rosii, castraveti, ardei, ceapa, morcovi, nimic nu rodeste. Iar ce se face e prea putin. Tot trebuie sa cumpere de la piata. „Am un hectar de pamint, dar nu-mi foloseste la nimic. Mai mult ma chinui cu rasadurile, ca la final, sa culeg nimic. Cu cereale, porumb, griu, ovaz, sau sa mai cresc cai, nici nu mai vreau sa aud", conchide cu lehamite localnicul. Nici cu casa nu mai stie ce sa mai faca.

S-a dus si ea pe apa Simbetei, din cauza gazelor emanate de la fabrica. Peretii s-au distrus, tencuiala a cazut, tigla s-a deteriorat. Iar bani de reparatii nu are. Vorbeste, povesteste, se gindeste, apoi se intreaba: "Cu ce s-o cirpesc? Cu 4 milioane, din care trebuie sa si maninc si sa-mi platesc darile?".

Vrea sa munceasca in Spania

Vasile Popa spune ca se simte foarte singur, iar cu pensia de 420 de lei nu se descurca deloc. Nu s-ar da in laturi de la munca fizica. Si-asa altceva nu stie sa faca. Dar nu in Romania. "Vreau sa plec in Spania, sa lucrez ca sudor, sau in constructii, ca altceva nu am ce sa fac. Acum astept sa mi se rezolve cu actele de plecare si cu contractul. Nu vreau sa plec asa de capul meu, ca am suferit destul in tara in care m-am nascut, nu mai vreau sa am probleme si intr-o tara straina.

Tocmai de aia, am apelat la o firma de recrutare de personal pentru munca in strainatate. Acum astept raspunsul lor", spune barbatul. Rusinat ca a trebuit sa apeleze tot la fiica lui din Anglia, care oricum se descurca greu, ca sa-i dea bani de plecare.

"Salvati-va!"

Pentru tineri, nea Vasile are un singur sfat: sa fuga, cit mai departe de Copsa Mica. "Sa plece cit mai pot! Iar daca nu au unde lucra, sa nu se duca in nici un caz la Sometra. Si nici cei de acolo sa nu mai stea! Sa plece cit mai repede! Sint cursuri de recalificare, gasesc ei ceva. Iar fabrica s-o inchida odata, ca numai rau a facut", spune, minios, cel pe care destinul l-a lovit fara mila. Dar intoarce si celalalt obraz: pleaca sa munceasca aiurea, cu speranta ca isi va mai putea reface viata. Sau e doar felul lui de a nu capitula.

Saturnismul recidiveaza

Tulburarile digestive si de somn, anemia, durerile articulare, oboseala, iritabilitatea, oscilatii ale tensiunii arteriale, precum si manifestarile nervoase sint simptomele pe care le au bolnavii de saturnism. Saturnismul este o boala profesionala, care se manifesta la persoanele intoxicate cu plumb. De regula, majoritatea cazurilor recidiveaza.

Cei care au avut o data saturnism il fac mult mai repede a doua oara, pentru ca le scade rezistenta organismului. Imediat dupa constatarea bolii, pacientii trebuie sa intrerupa, pentru o perioada, expunerea la acest mediu, timp in care organismul se reface. Dupa o internare in spital, de aproximativ doua-trei saptamini, urmeaza o sanatorizare de pina la o luna, in functie de gravitatea si complexitatea bolii. Medicii au constatat ca cele mai multe dintre cazurile de saturnism apar dupa o expunere profesionala in mediul cu plumb pe perioade cuprinse intre 15 si 25 de ani. Mai putine sint cazurile in care vechimea in munca este foarte mica, respectiv intre 1 si 5, ani sau foarte mare, adica de peste 25 de ani.

Bani de la Guvern

Guvernul Romaniei a incheiat un parteneriat cu Banca Mondiala pentru programe de reabilitare a zonei din punct de vedere ecologic, de care vor beneficia Copsa Mica si Zlatna. Celor doua localitati li s-au alocat 60 de milioane de euro pentru proiecte care vizeaza depoluarea. Din acesti bani, Copsa va primi aproximativ 25 de milioane de euro. Ministerul Mediului va decide pina marti care dintre proiectele depuse sint eligibile.

Primaria din Copsa are deja aceste proiecte finalizate pe hirtie, iar printre ceea ce vrea primarul Marius Curcean sa faca pentru depoluare se numara epurarea apelor, dar si eliminarea gropii de gunoi din zona.