Bisericile istorice maghiare au castigat in instanta dreptul de proprietate asupra cladirilor care adapostesc liceele "Bolyai" si "Unirea" din Targu-Mures, doua dintre cele mai prestigioase unitati de invatamant din oras.

Pana la sfarsitul anului trecut, chiriile percepute de fostii proprietari administratiei locale erau considerate acceptabile, insa o hotarare de Guvern, adoptata in decembrie 2006, a majorat chiriile de 25 de ori.

Astfel, doar pentru mentinerea in functiune a Liceului "Bolyai" in cladirea in care functioneaza in prezent municipalitatea ar trebui sa plateasca lunar circa 25.000 de euro, fata de circa 1 miliard de lei vechi anual, cat platea pana la sfarsitul anului trecut.

Primarul municipiului, Dorin Florea, a spus, insa, ca aceasta suma perceputa este in masura sa destabilizeze bugetul local si cere Guvernului sa revina asupra hotararii sale.

In caz contrar, Florea sustine ca administratia locala, care nu a fost intrebata de guvernanti daca are bani la buget pentru a plati astfel de chirii imense, nici macar nu a cuprins in bugetul pe acest an fonduri pentru plata lor. Daca aceste valori nu vor fi reduse, edilul a spus ca va propune Consiliului Local cumpararea imobilelor, deoarece cheltuielile ar fi in acest caz mult mai mici.

"Pentru numele si renumele scolilor, orasul doreste sa cumpere aceste cladiri. Am si anuntat Biserica Reformata si Biserica Catolica in legatura cu intentia noastra", a declarat, ieri, primarul. El a adaugat ca a cerut in acest sens sprijin si din partea ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau.

Florea a precizat, insa, ca in cazul in care Ministerul Educatiei si Cercetarii nu se va angaja sa cumpere aceste cladiri de la proprietari din fonduri proprii, va cere consilierilor locali sa aprobe cumpararea lor, fiind prevazute deja trei posibile variante.

El a aratat ca prima varianta ar fi cumpararea in rate de catre municipalitate a celor doua cladiri, a doua accesarea unui credit, iar a treia ar fi aceea ca municipalitatea sa ofere altceva la schimb proprietarilor.