Din cei 17 parlamentari de Iasi, doar unul este femeie. In componenta consiliilor locale din judet, doar 15% sint femei, adica o femeie la 7 barbati.

"Drepturile femeilor exista doar in vitrina de legi. Femeile sint atit de putine in viata politica pentru ca Romania este inca o societate patriarhala cu o cultura misogina", a afirmat Mirela Miroiu, prof.univ.dr. la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative. Din cei aproape 100 de primari din judet, doar cinci sint femei.

Totodata, in judet sint in jur de sapte localitati in care, in rindul consilierilor si al conducerii primariilor, nu exista nici o femeie. Raportul 1 la 7 al femeilor si barbatilor din consiliile locale este mai mic chiar si decit media mondiala, de 1 la 6, unde o buna contributie din total o are lumea musulmana, exclusivista cu femeile. Comparatie cu procentele din UE, unde cifrele tind spre 50%, este graitoare.

Chiar daca statistic femeile reprezinta aproape 51% din populatia judetului, viata politica ieseana este un domeniu aproape exclusiv masculin. In cele 99 de comune si orase ale judetului, din peste 1.300 de consilieri doar aproximativ 15% sint femei. Astfel, mai putin de 250 de consiliere se pot lauda ca au patruns in lumea politica.

"Politicienii alcatuiesc o casta condusa de barbati, iar chiar si atunci cind femeile sint acceptate, ele sint selectionate pe criterii subiective", spune Mirela Miroiu, prof.univ.dr. la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Bucuresti, autoarea mai multor studii in domeniul feminismului.

Acest lucru este evident si la nivelul conducerii primariilor, unde doar cinci sint conduse de primarite. Astfel, comunele Aroneanu, Mironeasa, Madirjac, Halaucesti si Tibana sint conduse de femei. "Sincera sa fiu, nu ma simt discriminata, pentru ca nu le prea dau importanta barbatilor. Chiar as putea spune ca, uneori, ma simt favorizata.

E placut sa ocupi o functie de conducere daca stii sa te impui. E adevarat ca pentru a ne mentine trebuie sa luptam mai mult decit barbatii", a precizat Maricica Ginga, primarul din Aroneanu.

Reprezentarea redusa a femeilor in politica este vizibila si in rindul parlamentarilor ieseni. Concret, din cei 17 senatori si deputati de Iasi, doar unul este femeie. Astfel, Gabriela Nedelcu, deputat PSD, este singura doamna care reprezinta interesele iesenilor in Parlament.

Intrebata daca s-a simtit discriminata ca femeie in cariera politica, Nedelcu a raspuns negativ: "Depinde de tine cum iti vinzi marfa. Diferente exista intre un politician femeie si unul barbat".

Nici o femeie subprefect sau vice CJ

La nivelul Consiliului Local si al celui Judetean, femeile sint ceva mai prezente numeric. Din cei 37 de consilieri judeteni, noua sint femei, iar in cadrul CL exista sapte femei din 27 de alesi. "Nu ma consider discriminata, dar domnii consilieri se intimpla sa mai aiba iesiri care nu sint la locul lor.

Eu as merge pe paritate in CJ, pentru ca deja numarul femeilor la nivelul judetului este trecut de jumatate", a precizat Luminita Iordache, consilier judetean PSD. Cu toate acestea, functiile de conducere din administratia publica ieseana sint ocupate in totalitate de barbati.

De la infiintarea sa in 1992 si pina acum, posturile de presedinte si vicepresedinte al CJ au fost ocupate constant de barbati. La fel si cele de prefect si subprefect. Lucian Flaiser, presedintele CJ, intrebat daca ar accepta o femeie pe postul de vicepresedinte, a raspuns cu un sec: "Nu". "Femeile din CJ sint niste fete deosebite, chiar daca unele sint guralive si vorbesc in acelasi timp.

Sint colege deosebite, cu idei si simt politic", a afirmat Flaiser. Totodata, el a precizat ca decizia de a introduce in viata politica mai multe femei apartine conducerii partidelor politice.

La munca, femeile predomina

Femeile sint insa mult mai prezente la nivelul functiilor de executie, unde in general munca este mai multa. Astfel, in cadrul Prefecturii, din cei 65 de angajati, 45 sint femei. De asemenea, la nivelul CJ, din peste 160 de salariati, peste 90 sint femei. Acestea sint in majoritate si la Primarie: din cei peste 550 de functionari in jur de 350 fiind femei. "Femeile muncesc, iar barbatii conduc.

Cum functiile de conducere, platite mult mai bine, sint detinute de barbati, apare si discriminarea economica", a concluzionat profesoara Miroiu.

Romania, mult in urma tarilor UE ca procent al femeilor parlamentar

Procentul de femei in politica este mai mic la Iasi decit cel mondial, desi pe glob avem o pondere buna a lumii musulmane, unde femeia este categoric exclusa din procesul deciziei. Astfel, doar unu din sase parlamentari din lume este femeie, se arata intr-un studiu din 2006 realizat de Inter-Parliamentary Union (IPU).

Dintre tarile cu cele mai multe femei implicate la nivel decizional in viata politica, pe primul loc se afla, surprinzator, o tara africana, Rwanda, cu un procent de 49% doamne parlamentari, urmata de tari scandinave: Suedia - 45%, Norvegia - 38% si Finlanda - 37%. Comparativ, in Romania doar 9% dintre parlamentari sint femei.

La polul opus se situeaza state precum Bahrein, Emiratele Arabe Unite sau Kirghistan, care nu au in componenta organului legislativ nici o femeie. Alte citeva exemple: Belgia - 35%, Spania - 35%, Germania - 32%.

Tratamentul discriminatoriu la locul de munca reprezinta o alta problema a sexului frumos. Ultimul studiu in acest sens, efectuat in Romania de Institutul National de Statistica, arata ca, in medie, o femeie este platita pentru aceeasi munca depusa cu 20% mai putin decit un barbat.

In acest sens, Women's Environment & Development Organization a dat publicitatii anul trecut o lista cu cele mai importante 500 de companii din lume care nu respecta drepturile femeilor la locul de munca. Printre acestea se numara Coca Cola, Nike, McDonald's sau Bechtel.

Ca sa nu fie acuzata de discriminare, Primaria da azi prime si la barbati

Pentru Ziua Femeii, sefii de regii si societati comerciale care au ca singur actionar Consiliul Local au pregatite pentru angajatele proprii diferite surprize. La cele mai multe unitati, femeile vor primi flori, bani si premii. Cele mai mari sume de bani le vor primi angajatele de la "Salubris", unde premiul a capatat deja un nume: prima de batic.

"Avem in jur de 200 de angajate, iar cu ocazia zilei de 8 Martie vor primi cite 150 de lei. Am hotarit sa oferim bani pentru ca fiecare sa poata face ce vrea cu ei", a declarat Ioan Apostol, directorul "Salubris". Angajatele de la RATP vor primi din partea conducerii regiei cite 100 de lei si o zi libera. Si angajatele de la RAJAC vor avea parte de o surpriza cu ocazia zilei de 8 Martie.

Sefii unitatii au declarat ca este vorba despre o surpriza in bani pe care nu o fac publica. Potrivit zvonurilor, acestea nu vor incasa mai mult de 100 de lei. Reprezentantii CET si "Citadin" au declarat ca inca nu s-a stabilit daca se vor da bani persoanelor de sex feminin din cele doua unitati.

"Pina la urma, cred ca vom da cite o floare si 100 de lei celor 34 de angajate ale noastre", a afirmat directorul "Citadin". Si oficialii Consiliului Judetean si Prefecturii au anuntat ca angajatele lor vor primi cite 150 lei prima.

Si conducerea Primariei a gasit o formula pentru a da bani angajatilor. "Nu vom da prime, ci din fondul de premii care se aloca trimestrial toti salariatii, inclusiv barbatii, vor primi premii. Acestea pot ajunge de la 60 sau 70 de lei, pentru presonalul contractual, pina la 400 sau 500 de lei pentru functionari. Premiul variaza in functie de salariu.

Am luat aceasta decizie pentru ca in contractul colectiv de munca nu este specificata nici o prima de 8 Martie. In acest fel, nu vom face discriminare, iar barbatii vor avea cu ce cumpara cadouri doamnelor", a precizat primarul Gheorghe Nichita.