Frantisek Priplata a fost trimis in judecata pentru trecerea ilegala a frontierei. El a fugit din Romania in timp ce era acuzat de instigare la omor. Priplata a fost eliberat de instanta Bihoreana pe baza unei adeverinte medicale. Cetateanul ceh Frantisek Priplata a fost trimis in judecata de procurorii ora-deni pentru savarsirea infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat a Romaniei, cu scopul sustragerii de la executarea unei pedepse.

Cehul a fost con-damnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la opt ani de inchisoare pentru insti-gare la omor calificat a liderului sindical Virgil Sahlea-nu, de la "Tepro Iasi".

Procurorii au stabilit ca in noaptea de 28 iulie 2005, Priplata a trecut fraudulos frontiera de stat a Romaniei in Ungaria, ulterior ajungand in Republica Ceha, cu scopul de a se sustrage de la executarea pedepsei.

"De la data comiterii infractiunii pentru care a fost trimis in judecata s-a sustras de la urmarirea penala, fiind trimis in judecata, in lipsa", a declarat procurorul Paunel Galos, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea.

Anchetatorii s-au sesizat in 8 martie 2007 asupra infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei, in 2005, de catre cehul Frantisek Priplata. Procurorii spun ca autoritatile romane vor solicita eliberarea unui mandat european de arestare.

Demersul procedural a devenit posibil doar dupa aderarea Romaniei la UE. Ministerul Justitiei a solicitat extradarea lui Priplata, dupa ce a fost condamnat.

Culise

Istoria lui Priplata

Liderul sindical Virgil Sahleanu a fost injunghiat in septembrie 2000 in timpul amplelor proteste sindicale contra privatizarii Tepro Iasi. Procurorii au stabilit ca uciderea lui Sahleanu a fost "ordonata" de directorul firmei si de investitorul ceh.

Frantisek Priplata (57 ani) a trait ani de zile in Oradea in concubinaj cu o tanara cu care are un baietel in varsta de 11 ani. El a avut si un magazin de mobila langa actualul supermarket Profi.

Priplata a fost pus in libertate in timpul procesului, pe baza unei adeverinte medicale eliberate de catre Spitalul Clinic Judetean din Oradea, iar cand s-a dat o solutie definitiva in cauza, acesta fugise deja din Romania.

Intr-un interviu ulterior, Priplata declara ca a trecut frontiera cu Ungaria pe fasia verde, pe jos.