Primaria Focsani pregateste o surpriza de proportii taximetristilor. Astfel, pentru proxima sedinta a Consiliului Local, a fost pregatit proiectul de hotarire care propune suplimentarea actualelor autorizatii cu 400 de locuri. Camera Taximetristilor se declara total impotriva unui proiect de acest gen motivind ca propunerea Primariei este arbitrara.

"Viceprimarul George Mardare a organizat o intilnire si ne-a spus ca exista o lista cu 100 de cereri de la persoane fizice si 200 de la SRL-uri prin care se cere suplimentarea numarului de autorizatii. Acest lucru se face fara un studiu de trafic, care sa arate daca se poate suporta o marire a numarului de taximetre", ne-a declarat Marius Oancea, seful Camerei Taximetristilor.

Daca la finele anului 2006 consilierii i-au chemat pe taximetristi sa ii blameze ca incurca traficul, polueaza si ca sint prea multi si indisciplinati, acum doreste suplimentarea lor. "Eu mi-am facut datoria, am discutat cu ei, pentru ca asa spune legea, sa consultam Camera Taximetristilor, dar daca ei au alta parere e problema lor. Am sute de cereri pentru autorizari. Sint oameni care au o masina si vor sa cistige o piine. De ce sa nu le dau voie?", a declarat viceprimarul George Mardare.

Specula cu "buline"

Taximetristii au sesizat primaria ca unii patroni de societati de taximetrie isi "cedeaza" autorizatia obtinuta pe 5 ani celor care vor sa intre pe piata contra unor sume variind intre 200 RON si 300 euro. Aceste tranzactii au si o forma legala data de faptul ca cei care au obtinut autorizatiile, dar nu au masini, le pot inchiria. Realitatea este ca celor care au obtinut autorizatiile acum 3-4 ani le convine mai mult sa incaseze 300 de euro pentru fiecare masina cu "bulina", decit sa asigure efectiv serviciul de taximetrie, care presupune impozite, taxe si salarii sau reparatii.

Culmea, viceprimarul Mardare cunoaste problema. "Cred ca aici e vorba de evaziune fiscala, pentru ca am verificat ca din cele 346 de societati autorizate de noi pentru taxi, 194 au masini inchiriate. Daca e adevarat ca acele contracte de inchiriere nu sint raportate la finante, atunci inseamna ca anual e vorba de peste 700.000 de euro traficati in economia subterana", a concluzionat Mardare. Taximetristii sint nemultumiti pe buna dreptate. "Se vorbeste ca sint pregatite 100 de taximetre, dotate cu statii si aparate de taxat si cu dosarele de autorizare complete. Nu cred insa ca piata mai suporta marirea numarului de masini. Clientii putini, comenzile putine, iar locurile de asteptare sint in zone unde nu sint clienti. Degeaba platim 200 de locuri de parcare pentru ca nu folosim decit 20%. In plus si locurile de stationare sint subdimensioante.

Scrie ca sint pentru 5 locuri, dar de fapt incap 4 masini", a declarat un taximetrist. (D. GANEA, I. CRETU)