Atacurile vin cu o zi inainte ca Paszkany sa fie audiat de procurorii DIICOT in legatura cu acuzatii de santaj si infractiune de crima organizata, in cadrul dosarului „Gazeta II“.

Paszkany sustine ca a fost santajat de Nicoara

Recent intors in tara dupa o perioada petrecuta in strainatate, timp in care a fost cautat de procurorii DIICOT pentru audieri in dosarul „Gazeta II“, Paszkany Arpad, finantatorul echipei CFR Cluj, a iesit ieri din nou la atac.

Dupa dezvaluirile din memoriul trimis de la Viena, in urma cu 2 saptamini, omul de afaceri clujean l-a acuzat inca o data pe presedintele CJ Cluj, liberalul Marius Nicoara, de imixtiuni in afacerile derulate de firmele pe care le gestioneaza.

Paszkany sustine ca Nicoara a facut presiuni in favoarea lui Iulian Dascalu, patronul Iulius Group, societatea care construieste la Cluj-Napoca mall-ul de la Univers T, proiect vizat si de una dintre firmele finantatorului de la CFR in cadrul unei licitatii organizate tocmai de Consiliul Judetean.

In urma pierderii respectivei licitatii, Paszkany Arpad a dat in judecata CJ Cluj, insa si-a retras, ulterior, actiunea in instanta. El a explicat ieri ca a renuntat la proces pentru ca, „in decurs de 8-9 luni, am fost supus unor presiuni constante, santaje legate de alte proiecte, respectiv Polus Cluj si Esplanada de la Bucuresti, lucru de care a trebuit sa-i in- formez la momentul respectiv pe cei care detin companiile care realizeaza respectivele investitii girate de mine (n.r., South East Euromentor in cazul licitatiei pentru mall-ul de la Univers T, respectiv Trigranit Holding in cazul Polus Center si Esplanada)“.

Polus Center este un mall aflat momentan in constructie, care a fost deja vindut, contra a 210 milioane de euro, fondului austriac Immoeast. In ceea ce priveste proiectul imobiliar Esplanada din Bucuresti, acesta va presupune, in final, o investitie de 800 de milioane de euro.

Finantatorul CFR Cluj a afirmat ieri ca Nicoara ar fi intervenit pe linga premierul Calin Popescu Tariceanu pentru ca proiectul Esplanada sa nu obtina o hotarire de guvern, „cum are nevoie, potrivit legii, pentru a fi finalizat“. Marius Nicoara neaga ambele acuzatii. In ceea ce priveste proiectul Polus de la Cluj, liberalul a declarat ieri ca Paszkany a primit autorizatia din partea CJ Cluj in data de 22 iunie 2005, cu mult inainte de licitatia pentru construirea mall-ului de la Univers T.

Dascalu se considera santajat

Iesirea de ieri a lui Paszkany Arpad vine in contextul in care omul de afaceri clujean urmeaza sa se prezinte in aceasta dimineata in fata procurorilor DIICOT Cluj pentru a fi audiat in legatura cu invinuirile care i se aduc in dosarul „Gazeta II“, respectiv infractiuni de crima organizata si santaj fata de Iulian Dascalu.

Paszkany a povestit ieri ca stie de acuzele care i se aduc de la „baietii de pe lac“ (n.r., grup de interese din Cluj-Napoca numit astfel, format din membri ai unor cluburi selecte precum Lions si Rotary): „Eu stiu numai din povestile celor care ma acuza, ei se mai intilnesc din cind in cind... baietii care se intilnesc pe lac, in citeva hoteluri din Cluj.

Din cite stiu eu, distinsul domn Dascalu a depus in februarie anul acesta o plingere potrivit careia a fost santajat sa incheie un contract pentru ca societatea South East Euromentor sa-si retraga actiunea din instanta indreptata impotriva CJ Cluj, prin care contesta cistigarea licitatiei de catre Iulius Group“.

Contractul invocat de Dascalu viza cumpararea de catre Paszkany (prin South East Euromentor) a terenului de fotbal de la baza sportiva CUG printr-un contract de publicitate in valoare de 250.000 de euro pe Stadionul CFR pentru o firma a omului de afaceri iesean.

Presupusul santaj ar fi fost realizat, sustine Dascalu, prin intermediul ziarelor Trustului „Gazeta“, considerate ca fiind apropiate de Paszkany Arpad.

"Cu pistolul la timpla...“

Paszkany Arpad a afirmat ieri ca nu ar fi dorit in nici un fel sa renunte la procesul cu CJ Cluj, dar sefii de la Trigranit Holding i-ar fi sugerat acest lucru, pentru buna desfasurare a celorlalte doua proiecte, respectiv Polus Cluj si Esplanada Bucuresti: „Cu pistolul la timpla te mai intelegi. Nu as fi vrut sa ma inteleg cu ei (n.r., cu Marius Nicoara si Iulian Dascalu) de nici un fel. Eu as fi vrut sa cistigam procesul cu CJ...“, a declarat, ieri, Paszkany.

Afaceristul clujean a fost citat la Parchet pentru data de 22 februarie, dar a cerut un alt termen, deoarece, sustine el, a fost obligat sa participe la mai multe consilii de administratie la firmele unde este actionar. (I. OROS)

Paszkany ameninta cu dovezi

Presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, a spus ieri ca, de la data trimiterii de catre Paszkany a memoriului de la Viena, a strins documente care releva clar faptul ca licitatia pentru Univers T nu a fost in nici un fel trucata in defavoarea omului de afaceri clujean.

Pe de alta parte, Paszkany a insinuat ieri ca are dovezi - pe care le va prezenta in fata instantei - pentru a demonstra acest fapt: cei patru martori prezenti la mai multe intilniri dintre el si Nicoara, dar si unele inregistrari. Marius Nicoara a declarat ca il va contacta pe Paszkany in vederea unei discutii.