Schimbarile de actionariat au tinut multa vreme prima pagina a ziarelor nationale si fiecare dintre cei care au acces la patronajul acestui colos au promis ca nu va repeta „greselile” predecesorilor dar aproape de fiecare data s-a confirmat contrariul.

In momentul de fata Rafo este patronata, dupa spusele unora, de catre persoane din Rusia, uneori folosindu-se chiar apelativul „mafia ruseasca”. Totul a Inceput In vara anului 2005 cind firma Balkan Petroleum LTD, reprezentata de Marian Iancu a fost contactata de firma Calder-A International BV cu o oferta de preluare a actiunilor de la RAFO SA Onesti.

Persoana care a pus cele doua parti In legatura a fost Yoav Stern, fost reprezentant al companiei Glecore. Din partea Calder -A s-a prezentat In calitate de director executiv Iuri Binder iar presedinte al acestei firme este Todor batkov, cetatean bulgar de profesie avocat.

In urma discutiilor purtate Intre cele doua parti, Calder - A a semnat In iulie 2005 un contract cu Balkan Petroleum de cumparare a Intregului pachet de actiuni detinut de aceasta firma la RAFO SA.

Contractul de novatie admitea transferul actiunilor RAFO de la Balkan Petroleum la Calder - A In conditiile respectarii de catre cumparator a unor clauze, de investitii si financiare, obligatorii pentru finalizarea procedurilor de novatie si trecerea efectiva a proprietatii de la Balkan la Calder.

Contractul a intrat In vigoare , iar Calder - A International BV a preluat efectiv conducerea rafinariei prin intermediul aceluiasi administrator al RAFO, si anume prin V&V Trading.

In decursul anului 2005, firma Expanet Trading a procesat titei la Rafo. Taxele vamale pentru titeiul adus au fost achitate In acest timp de catre firma Internaft SRL, detinuta de Yoav Stern , fost oficial al firmei Glencore.

In februarie 2006, Balkan Petroleum Ltd, actionarul majoritar al RAFO Onesti, a notificat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ca renunta la contractul de novatie privind cedarea actiunilor rafinariei catre Calder - A International BV. “BKP a cerut rezolutiunea contractului din motive obiective si independente de vointa sa.

Obligatiile rezultate In urma acestui demers ni le vom asuma si achita conform Intelegerii ce va survenii Intre parti”, a declarat la momentul respectin presedintele Balkan, Marian Iancu.

In ciuda acestei declaratii prin care Balkan Petroleum Isi asuma obligatiile renuntarii la contractul de novatie, reprezentantii Calder - A nu renunta la pretentiile asupra rafinariei si declanseaza o campanie mediatica prin care sa-si atraga opinia publica si sa demonstreze cu argumente extrajuridice autoritatea asupara pachetului majoritar de actiuni de la RAFO SA Onesti.

In paralel, Intre cele doua firme s-au derulat actiuni In justitie urmarind aminarea respectiv urgentarea trecerii In fapt a rafinariei de sub administrarea Calder - A sub administrarea Balkan Petroleum.

Atitudinea autoritatilor statului romin este una de conformare la lege si de acceptare a consecintelor acestea, respectiv de a considera firma Balkan Petroleum proprietar de drept asupra pahetului majoritar de actiuni de la RAFO SA.

"Filiatiile” Calder-A International BV

Firma Calder - A a preluat aceasta afacere In cadrul grupului de companii Vienna Capital Partners si este membra a unui consortiu format din societatile Calder - A , Expanet Trading, Raglam Overseas si Alfa Oil.

Finantarea pentru derularea acestei afaceri s-a obtinut de catre firma Calder - A In virtutea asocierii cu Alfa Oil din 2003, prin intermediul grupului Alfa, al bancherului rus Mikhail Fridman, cind a obtinut un Imprumut garantat de Alfa Bank de apropae 125 de milioane de dolari.

Orma Calder - A International BV este Inregistrata In Rotterdam - Olanda si are ca unic actionar firma KRU Holding AG. In spatele acestor initiale se afla denumirea Kuzbassrazrezugol, una dintre cele mai mari companii rusesti In domeniul exploatarii carbunelui. Principalul actionar al KRU Holding este Iskander Makbmudov.

Presedintele Calder - A este Todor Batkov, cetatean bulgar, avocat si om de afaceri, persoana care reprezinta In Bulgaria interesele si afacerile lui Mikhail Chernoy.

Intre finantatorul afacerii RAFO (Mikhail Fridman), proprietarul acesteia (Iskander Makhmudov) si presedintele Todor Batkov exista legaturi directe sau indirecte mult mai vechi si care au ca numitor comun afaceri oneroase derulate mai ales In Rusia incepind cu anii '90.

Ca raspuns la reactiile din presa romineasca, pentru a-si ascunde originile reale, la 31 ianuarie 2006, calder - A International BV Isi schimba proprietarul, din KRU Holing aceasta devenind o fundatie privata (PMG Privatstiftung), actiune care permite secretizarea relativa a activitatilor acesteia si fondatorul sa conduca operativ activitatile.

Presedintele Calder - A ramine Insa acelasi Todor Batkov, reprezentantul controversatului Mikhail Cheroy, fapt care atesta ca schimbarea de actionariat a fost doar o cosmetizare pentru imaginea Calder In Rominia.

In loc de concluzii

Personele si firmele aflate In spatele Calder - A International BV trimit explicit spre „mafia rusa”, spre crima organizata si spre grupurile industriale si financiare de interese antrenate sa preia In forta si prin mijloace ilegale Intregi grupuri industriale, chiar industrii In bloc. Rusia este prima si cea mai afectata victima a acestui tip de actiuni.

Rezultatul este spolierea avutiei nationale a Rusiei, In special a resurselor. Un numar de 11 oameni detin 70% din Rusia, Inca un milion de „colegi” Ii sustin si numeroase bande criminale activeaza liber.

Actiunile firmei Calder - A In Rominia se supun cu mare precizie aceluiasi algoritm al preluarilor ostile care s-a folosit la crearea gigantului RUSAL, a concernului EVRAZ si a altor colosi industriali rusesti - din firme semnificative, cumparate cu forta, ieftin si prin manipulare, intimidare, mita, santaj.

De regula, scopul unor astfel de preluari ieftine este ori revinzarea la preturi exponential mai mari catre cumparatori strategici, ori folosirea companiilor astfel preluat In scopul spalarii banilor, pregatindu-se din timp persoanele “de suprafata” care sa fie facute raspunzatoare de fraudele fiscale ulterioare.

Intrarea In Rominia a acestui tip de forte nu poate aduce nimic bun si nici nu poate fi trecuta cu vederea. Rominia nu a fost afectata pina acum In mod semnificativ de acest tip de bussines-mafiot numai ca Incercarea de preluare a celui de-al saselea contribuabil la bugetul statului romin trebuie sa dea de gindit oficialilor romini.

Starea de fapt

De cind Calder - A a pus mina pe acest colos industrial "ameninta" statul ca vor fi platite toate datoriile iar instalatiile vor fi repornite si rafinaria va fi pusa pe picioare. Acest lucru se Intimpla din toamna anului trecut, de cind In fiecare luna, oficialii de la RAFO Isi anunta lansarea, dar de fiecare data si aminarea acesteia.