Compania de Apa Aries va deservi noua localitati din zona Turda. In judetul Cluj a fost infiintat al doilea operator regional de administrare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare. Compania de Apa Turda-Campia Turzii va functiona pe aria celor doua orase si a altor sapte comune din imprejurimi.

"In acest moment suntem la faza de concesionare a domeniului public aferent retelelor de apa-canal ale Consiliilor Locale din regiunea acoperita de catre aceasta Companie", a explicat Sorin Saveanu, viceprimarul municipiului Turda.

Autoritatile spun ca noua companie va realiza investitii in modernizarea sistemului. "Suntem la faza studiului de fezabilitate, care va fi gata la finalul lunii mai.

In prima etapa, prevazuta pana in 2013, finantarea va fi de 67,7 milioane de euro, din care se vor realiza lucrari la statia de epurare, precum si la punctele de captare a apei si la capitolul deversari", a explicat Saveanu.

Proiectul va fi finalizat in 2021, iar valoarea lui totala este estimata la 97 de milioane de euro. Din Compania de Apa Turda-Campia Turzii mai fac parte autoritatile din comunele Luna, Viisoara, Tritenii de Jos, Calarasi, Mihai Viteazul, Sandulesti si Petrestii de Jos.

In acest moment, retelele existente inregistreaza pierderi de 50%.

Reglementare

Organizarea operatorilor de apa-canal in companii regionale este singura modalitate prin care acestea pot accesa finantari europene in acest domeniu. Totodata, Compania Turda-Campia Turzii este cea de-a treia din tara, dupa Apa-Nova din Bucuresti si Compania de Apa Somes SA, cu sediul la Cluj.

In Transilvania, mai exista incercari de a infiinta astfel de structuri in judetele Bihor si Mures, insa orgoliile edililor locali fac dificila crearea companiilor regionale.