Un barbat din comuna Gura Calitei a fost injunghiat mortal de catre fratele sau vitreg, chiar de Buna Vestire, pe fondul consumului de alcool. Ion Lera, 51 ani, l-a omorit pe fratele sau, Marian Stoican, 44 ani, in cursul zilei de duminica, dupa ce au venit de la slujba religioasa de la manastirea Dalhauti.

Vecinii celor doi, care lucrau ca zilieri in satul Bontesti, comuna Cirligele povestesc ca, in urma cu ani de zile, Ion Lera ar fi comis o fapta similara, omorindu-si sotia, insa cei sapte ani de inchisoare din condamnarea de 12 pe care o primise initial nu l-au scapat de gindurile criminale.

Ion Lera a fost retinut pe baza de ordonanta de urgenta, pe 24 de ore, pentru comiterea infractiunii de omor calificat.

Frati dupa mama, Ion Lera si Marian Stoican au mers duminica dimineata la Manastirea Dalhauti, unde au asistat la slujba religioasa. Desi dupa momentul pios, dedicat Bunei Vestiri, cei doi ar fi trebuit sa vina acasa impacati si cu ginduri crestine, alcoolul consumat in nestiinta i-a intunecat judecata lui Ion Lera.

Intorsi in sat, la Bontesti, cei doi au continuat sa se cinsteasca pina in jurul orelor 15.30, cind avea sa se intimple tragedia. In urma unei certe groaznice, alimentate si de aburii de alcool, Ion Lera l-a lovit pe fratele sau, Marian Stoican, cu un cutit in zona toracelui. Acesta, cu ultimele eforturi si plin de singe, a reusit sa mearga pina la un vecin, pentru a cere ajutor. "Dupa ce au venit de la schit de la Dalhauti amindoi erau cam bauti si au inceput sa se certe. M-am dus la ei si le-am zis ca e sarbatoare si ca e pacat sa faca scandal.

Peste vreo ora, pe la 15.30- 16.00, m-am trezit cu unul din frate, Marian, in fata portii, plin de singe pe cap, la burta si in jurul inimii. A apucat sa-mi spuna doar «Aduceti o salvare, ca m-a omorit nebunul ala». Cit am sunat eu dupa ambulanta, el si-a dat ultima suflare. Nu am putut decit sa-i aprind o luminare si apoi sa anunt politia. Era un copil bun", spune Mihai Daraban, unul dintre vecinii celor doi. Ion Lera si Marian Stoican munceau cu ziua prin sat si, dupa cum povestesc vecinii lor, obisnuiau sa consume alcool atunci cind aveau bani in buzunar. Ion Lera fusese o perioada de timp vacarul satului Bontesti. Satenii se declara ingroziti de fapta si spun ca vor fi mai atenti la cei pe care ii vor primi in gospodarii pentru a le lucra pamintul.

"Pe femeia lui tot el a omorit-o"

Cei doi frati locuiau intr-o casa pe coasta unui deal, la marginea satului, si isi duceau traiul de pe o zi pe alta, in functie de ce gaseau de lucru. Vecinii povestesc ca pina la acest conflict nu au mai auzit scandal intre cei doi, insa isi amintesc ca Ion Lera si-a ucis si nevasta in urma cu multi ani. "Ion a fost vacarul satului.

Am auzit ca, in urma cu ceva ani, pe femeia lui tot el a omorit-o. A primit 12 ani de inchisoare, din care a facut 7. Cind era treazvorbea frumos, nu te gindeai ca ar face asa ceva", ne-a mai povestit Mihai Daraban, vecinul fratilor. La fata locului s-a deplasat o echipa formata din politisti si condusa de procurorul criminalist Atilla Santa, care a demarat cercetarile. Dupa ce in prima faza nu a vrut sa-si recunoasca faptele, la prezentarea probelor, Ion Lera a marturisit fapta comisa. "Autorul a fost retinut pe baza de ordonanta de urgenta de 24 de ore, pentru savirsirea infractiunii de omor calificat. Acesta i-a aplicat fratelui sau o lovitura de cutit in zona toracelui", ne-a spus Florentina Sova, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea.

Procurorii nu exclud varianta ca Ion Lera sa nu fie la prima crima. "Nu ne-a venit pina acum cazierul autorului, dar se pare, din declaratiile celor audiati, ca acesta si-a omorit si sotia in urma cu ani. La judecarea propunerii de arestare vom sti cu exactitate cazierul barbatului",ne-a spus Ion Lefter, prim-procurorul Parchetului Vrancea. In aceasta dimineata, Ion Lera va fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.